Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Коя е Даря Дугина?

Тя е дъщеря на руския националистически мислител Александър Дугин, журналист и политолог, родена е през 1992 г. Тя възприема крайнодясната визия на баща си за ролята на Русия в света и изнася пламенни речи и лекции пред голяма публика из целия евразийски свят, призовавайки ги за обединение. Информирани източници твърдят, че инициативата й не се е радвала на благословията на Кремъл.

Даря е възпитаник на Централния руски университет в специалност философия.

Тя е тази, която настоява за термина „Специална военна операция” в Украйна.

Даря бе включена в списъка със санкциите на Обединеното кралство като „значителен и много ефективен участник в дезинформацията по отношение на войната срещу Украйна”. Тя не беше особено популярно име в Русия, но въпреки това след войната в Украйна медиите я търсеха непрекъснато с баща й.

Освен това тя беше живият глас на идеите на баща си и беше чест гост на много руски телевизионни канали и в YouTube. Тя също така пише за редица проправителствени вестници и уебсайтове и е активна в социалните медии. Подобно на идеологията на Дугин, тя говори за възстановяване на „страхотната история и престиж" на Русия в цяла Евразия, започвайки с Източнославянската федерация на Русия, Украйна и Беларус. Нейни учители и преподаватели бяха цитирани в руските медии да казват, че тя си е спечелила добра репутация на талантлива и интелигентна студентка.

Журналисти от независимия руски уебсайт Meduza, който излиза в Латвия, разговаряха с няколко приятели на Даря от 2010 г. Те я описват като любезна, отворена млада жена, с която споделят интереса си към електронната музика. Някои дори са пеели с нея в групата, в която тя свири на флейта.

„Даря беше интересна и забавна, беше умна и притежаваше невинността на децата”, казва човек от компанията й пред сайта.

„Чувствах, че можем да говорим за всичко, освен за мислите на баща й... - допълва той. - Не защото тя избягваше тази тема. Тя бе богата личност, която имаше много познания за книги и филми. Имаше добър вкус.”

В средата на юни тя посещава стоманодобивните заводи в Азовстал, малко след като руските сили го окупираха.

Преди убийството й тя си сътрудничи с крайнодясното руско издателство „The Black Hundred” за „Книгата Z”, която описват като „колекция от свидетелства и разкази на участници и очевидци на войната в Украйна”.

Буквата Z стана символ на руската инвазия в Украйна и военните превозни средства, танковете и войниците на руските сили се обозначават именно с нея.

Даря описва украинците като „нечовеци” и е за унищожаването на украинската идентичност.