Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кралицата майка Елизабет Боуз-Лайън заедно с дъщерите си Маргарет и кралица Елизабет II
Кралицата майка Елизабет Боуз-Лайън заедно с дъщерите си Маргарет и кралица Елизабет II

Тя се качва на дървото, за да снима дивите животни като принцеса, и слиза от него покрусена 

Eдна къща, кацнала върху дърво в саваната на Кения, преобръща завинаги живота на покойната вече кралица Елизабет. В началото на февруари 1952 г. тя трябва да отмени баща си крал Джордж VI в негова обиколка.

Неотдавна в своя книга братовчедката на принц Филип - лейди Памела Хикс, която ги придружава, разказа какво всъщност се е случило.

31 януари 1952 г. Младата принцеса Елизабет трябва да отмени баща си крал Джордж VI в планираната му

обиколка в Африка,

Австралия и Нова Зеландия.

Монархът, съпругата му и малката сестра на Елизабет - Маргарет, отиват да ги изпратят.

Бащата на принцесата е зле, но с нищо не се издава. Страда от рак на белите дробове и все още не се е възстановил от последната операция. С нея засегнатата час от болния орган е отстранена. Причината за заболяването е, че някога, преди 30-ина години някакъв лекар го посъветвал да пуши и Джордж VI взел присърце препоръката.

Въпреки дискомфорта той е усмихнат и бодро маха на дъщеря си и съпруга й, докато вървят към самолета. Той е на летището заедно с министър-председателя Уинстън Чърчил, за да се сбогуват с принцесата и да й пожелаят успех във важната й мисия.

След седмица на официални срещи и ангажименти, на 5 февруари младата двойка се отдава на

вълнуващо сафари

в Кения. Двамата по цял ден са на езда, на риболов. Една вечер дори Елизабет взема камерата си и с принца се качват по стълбата на къщата в короната на едно старо дърво в резервата Aberdare, за да снимат - с интерес наблюдават животните и игрите между тях.

В книгата лейди Памела припомня именно този момент: "Тя носеше своята кинокамера със себе си и за нея това беше абсолютната кулминация. Беше изключително развълнувана от цялата игра, която никога досега не бе виждала. Тя говореше за това как ще изпрати писмо на родителите си и ще опише всичко."

Елизабет с възторг наблюдава и заснема през нощта живота в саваната и едва ли е подозирала, че стълбата до къщата на дървото ще е повратна точка.

Шефът на

въоръжения ескорт

Джим Корбет пише в дневника на курорта Treetops: "За първи път в историята на света младо момиче се качи на дървото като принцеса и слезе като кралица".

На 6 февруари крал Джордж е открит мъртъв в леглото си, медиците само констатират, че е починал от коронарна тромбоза.

Новината пътува дълго до Найроби. Първоначално в посолството не знаят как точно да я предадат на Елизабет, отнема време и откриването й в резервата.

Първо викат принц Филип. Накратко му съобщават с молба той да го предаде на съпругата си.Изглежда

той не е успял

да го каже насаме,

защото всичко се развива пред погледите на домакините и на антуража им.

Когато научава, Елизабет опитва да се овладее, като дълго се разхожда, опитвайки се да се отдалечи от останалите на максимално дълго разстояние. Постепенно всички се присъединяват, крачейки притеснени около младата жена.

След това тя се обръща към всички и казва: "Много съжалявам, но ще трябва да се върнем в Англия". Според Хикс това е показателно за отношението й към хората. "Отговорът на всички бил в стил: "Моля ви, какво говорите!".

Лейди Хикс никога няма да забрави как спонтанно се изправя и прегръща обичаната си приятелка. Изведнъж обаче се сепва: "Но това е моята кралица", прошепва тя и се отдръпва, за да направи дълбок реверанс.

Багажът е подготвен набързо и Елизабет и Филип се отправят към най-близката писта, където е самолетът им. Там вече я очакват тълпи от хора, които искат да се сбогуват.

Тя намира сили

леко да се усмихне

и със стоицизъм да помаха на насъбралото се множество.

Никълъс Бест - биограф на създателя на курорта в Кения Treetops Ерик Уокър - отбелязва пред "Гардиън", че в самолета Елизабет не е издържала и се е отдала на мъката си.

"Маската й се изплъзва, след като вече са във въздуха - казва Бест. - Кралицата напусна мястото си след известно време. Лицето й беше неподвижно, но когато се върна, за другите пътници беше очевидно, че е била в тоалетната и е плакала."

Разбира се, тя не е подготвена за такъв съдбовен обрат и се качва в самолета с летните си дрехи - според очевидци с бежова рокля и бели обувки. На борда няма тъмни дрехи, подходящи за траур.

Според лейди Хикс ситуацията е решена, като е изпратено спешно съобщение до Бъкингам и при кацането

черният

тоалет е внесен незабележимо

на борда. Елизабет се преоблича и се изправя на стълбата на самолета пред премиера Уинстън Чърчил и очакващото я множество.

Това е характерно за кралицата, която през целия си живот държи да изглежда безупречно. Хората, които отговарят за гардероба й, са сред най-близките й приятели - Бобо Макдоналд и Анджела Кели.

Сватбата на кралица Елизабет II и принц Филип КАДЪР: Туитър/The Court Jeweller
Сватбата на кралица Елизабет II и принц Филип КАДЪР: Туитър/The Court Jeweller

Докато слиза по стълбата на самолета, Елизабет търси с поглед къде е спрял личният й автомобил, но не го открива. В един момент установява, че никой не се е погрижил затова. Министър-председателят Чърчил е дошъл с кралските лимузини да я откара.

"Изпратиха катафалките", казва Елизабет с горчивина. Близките й споделят, че в този момент тя осъзнава, че

това е краят

на нейния живот като почти обикновен човек и офицер в Малта, който никога няма да се повтори. Оттук нататък тя няма да има личен живот, а той ще бъде посветен на нацията. Ден по-късно тя се среща с представители на Лондонското сити и Британската общност и обявява, че от този ден тя ще е Елизабет Втора.

"С внезапната смърт на моя скъп баща аз съм призована да поема задълженията и отговорностите на суверенитета", казва тя. След което се извинява, че не може каже повече от това, освен че винаги ще работи, както е правил баща й през цялото си управление, за да допринесе за щастието и просперитета на "моите народи по целия свят".

В края на речта си тя отново стоически успява леко да се усмихне и да помаха.

Последната официална снимка на Елизабет II и нейният съпруг е направена в двореца Уиндзор за 73-ата годишнина от брака им.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Последната официална снимка на Елизабет II и нейният съпруг е направена в двореца Уиндзор за 73-ата годишнина от брака им. СНИМКА: РОЙТЕРС