Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елизабет II изиграва най-безупречното и дълго представление, водена от убеждението: “Трябва да бъдеш видян, за да ти повярват”

Два пъти при зашеметяващи трагедии тя се скрива, макар и за малко - когато загиват 116 деца и 28 възрастни в Аберфан и при смъртта на Даяна

“Нейното поведение е едновременно просто и величествено - никоя актриса не би могла да се сравни с нея”, казвал е най-големият й критик

Тежка е кралската корона. За Едуард VIII рожденото му призвание да бъде на трона е на второ място след постигането на лично щастие с разведената Уолис Симпсън. За Джордж VI, измъчен почти до социална парализа от това, че трябва да наследи по-големия си брат, страхувайки се от публични събития, които биха разкрили заекването и срамежливостта му, да бъде крал е жертвено мъчение. Когато става ясно, че херцогът и херцогинята на Йорк заедно с дъщерите си трябва да сменят адреса си от уютната резиденция на “Пикадили” 145 с Бъкингамския дворец, реакцията на 10-годишната Елизабет е: “Какво - имате предвид завинаги?”

Още от онзи момент една крехка принцеса поема семейния дълг с отдаденост, неприсъща на редица нейни предшественици, като се подготвя да изпълни най-безупречното представление, виждано някога, в ролите си на кралица, майка на нацията, държавен глава, конституционен монарх, титулярен главнокомандващ на всички британски сили, покровител, емблема, майка и баба за пример и т.н.

Контролираният, глобален образ на Елизабет II е забележително постижение поради последователността и дълготрайността на неговото развитие, станало възможно благодарение на силата на личността, стоицизма, благородството и присъствието на духа на една жена.

Нейният живот като монарх се основава на неуморната игра лице в лице с публиката - лично, по телевизията или онлайн, но кралицата отговаря на нуждата на хората за контакт.

“Тя беше за нас и за голяма част от останалия свят типичната Великобритания; не всичко, разбира се, но повече от държавен глава - сърцето на cъщността, олицетворение на обща, идеализирана идентичност”, пише Саймън Шама - кавалер на Ордена на Британската империя и професор по история, във Financial Times.

Той коментира, че кралица Елизабет II е живяла през седемте десетилетия на управлението си с убеждението, че “трябва да бъдеш видян, за да ти повярват”.

Елизабет II заедно с кралското семейство
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Елизабет II заедно с кралското семейство СНИМКИ: РОЙТЕРС

Само два пъти в моменти на зашеметяващи бедствия и трагедии тя скрива само за няколко дни това свое видимо присъствие. Това става през 1966 г., когато 116 ученици и 28 възрастни загиват при срутването на подгизнали въглища в уелското градче Аберфан. Следващата голяма трагедия връхлита монархията през 1997 г., когато Даяна, принцесата на Уелс, загива в автомобилна катастрофа в Париж.

Скоро след бедствието кралицата отива в Аберфан, за да скърби и да утеши, доколкото може, опустошената миньорска общност. След смъртта на снаха си няколко дни по-късно тя прави емоционално телевизионно обръщение на живо, в което възхвалява мъртвата принцеса и казва, че има уроци, които могат да бъдат научени от нейния живот. И върви без охрана покрай скърбящите тълпи, докато цветята се трупат пред портите на двореца Кенсингтън.

“Освен тези съдбовни моменти инстинктът на кралицата за обществено настроение рядко проваляше нея или страната ­- обяснява Саймън Шама. - Това беше също толкова добре, тъй като нейното време беше белязано от предизвикателства, пред които не са минавали никои от сравнително дълго управлявалите монарси, които я предшестваха. Елизабет I (45 години на трона), Джордж III (почти 60 години) и Виктория (почти 64 години) управляваха в периоди на национална и имперска експанзия.

(...)

Кралица Елизабет II СНИМКИ: РОЙТЕРС
Кралица Елизабет II СНИМКИ: РОЙТЕРС

През дебели и тънки, горчиви разделения и непредсказуеми сътресения, както и за цялата рядка социална класа, от която произхождаше, и дворцовите формалности, ритуали и скучни конвенции, които я заобикаляха, Елизабет II успя, когато беше най-важно, да бъде идеализираното олицетворение на нацията, имунизирана срещу истерия, но отворена към социална емпатия.

Достатъчно е само да хвърлите един поглед на парада на авторитаристи, които от единия край на света до другия превръщат милитаризираната ксенофобия в мярка за национално самочувствие, за да бъдете благодарни, че кралицата предостави по-благоприятен фокус на национална вярност.

Нищо от това не означава, че при възкачването си на престола преди 70 години кралицата се е заела с това най-голямо изпитание на публичните роли отбранително или фаталистично. На 25 години, светла, красива и - за кралска особа - лесно общителна, не можеше да има усещане, че нейното управление ще бъде утеха, още по-малко компенсация за всички изчезвания, които ще сполетят Великобритания: колонии, бракове, индустрии.

Но от самото начало, дори преди да стане кралица, в това, което тя по-късно нарече “дните на салата”, когато беше “зелена в преценката си”, Елизабет беше поразително трогната от сериозността на своето призвание.”

През 1947 г. много студена зима връхлита Великобритания, а като топъл огън за тревожното замръзване и мрачните икономии на ограничената страна става сватбата на Елизабет и Филип.

Сватбата на кралица Елизабет II и принц Филип КАДЪР: Туитър/The Court Jeweller
Сватбата на кралица Елизабет II и принц Филип КАДЪР: Туитър/The Court Jeweller

Пресата гладно отразява детайлите на многоетажната торта и копринената сватбена рокля. Когато се предполага, че булчинският тоалет е направен от френска “лионска коприна” - непатриотично, както и много скъпо, от двореца отговарят, че въпреки че може да е била коприна с произход от Китай (а не от Франция), преждата е била изтъкана в Шотландия и Кент.

Младоженците стават реклама не само за монархията, но и за перфектната съпружеска връзка - невероятно красивият принц без гражданство и без пари се жени за усмихнатата “предполагаема наследница” на короната.

Кралица Елизабет II и принц Филип в Бъкингамския дворец през 1952 г.
Кралица Елизабет II и принц Филип в Бъкингамския дворец през 1952 г.

Други държави в суровия следвоенен свят правят паради с танкове и артилерия, а Великобритания празнува кралска сватба и коронация.

Самата Елизабет не изисква поклонение и не се задоволява да бъде жива национална диадема. Нейните инстинкти за морален пример - да бъде видяна, за да й се повярва - често са насърчително практични.

При коронацията й през юни 1953 г. тя поема и друга своя роля - да бъде тв звезда, като влезе в домовете чрез малкия екран. Преминаването от радиото към телевизията е скок напред и дързък риск. 

Първоначално и самата млада кралица се съпротивлява, но приема и тази отговорност, след като новата медия е възприета - със запазване на много кралски контрол върху това какво може и не може да бъде излъчвано.

През 1957 г. въпреки вълната от неинформирани тревоги и опасения относно безопасността на ваксината срещу полиомиелит на Salk кралицата съобщава, че принц Чарлз и принцеса Ан, на осем и на шест години, са били ваксинирани. По този начин тя дава пример и се присъединява към 200 000 британски майки, които са приели медицински и научен съвет да ваксинират децата си - възрастовата група, изложена на най-голям риск от заразяване с ужасното, инвалидизиращо за цял живот заболяване.

Кралица Елизабет II посети барака с пациенти с туберкулоза на Британския червен кръст през 1951 г. СНИМКА: РОЙТЕРС
Кралица Елизабет II посети барака с пациенти с туберкулоза на Британския червен кръст през 1951 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

За монарх, чиито учители в детството са били категорични, че никога не трябва да бъде бъркана с интелектуалец - нещо, което те смятали, че е неприлично за една кралица - Елизабет е мислила много за историята и е говорила чувствително за нея, но никога не е била неин затворник. Някои от най-въздействащите моменти от управлението й включват драматични жестове на възпоменание и изрази на трагично съжаление.

През 1977 г., годината на сребърния юбилей на Елизабет II, най-яростният й критик от 50-те Джон Григ казва: “Нейното поведение е едновременно просто и величествено - никоя актриса не би могла да се сравни с него... Тези външни изящества отразяват изключително стабилния характер, който е нейното най-важно качество... Държи се прилично, защото е прилична, и е почти невъзможно да си представим, че причинява болка на някой свой близък, за да задоволи егоистичен импулс”.

20 години по-късно я връхлита най-голямата криза, която дори не е политическа, когато много хора смятат, че макар и неволно, тя е причинила болка и е засегнала паметта на мъртвата си снаха.

Топлата връзка между короната, телевизията и пресата се обръща срещу семейството по отношение на магнетичния образ на Даяна.

Смъртта на принцеса Даяна е един от най-тъжните моменти в 65-годишното управление на кралица Елизабет II. СНИМКА: Ройтерс
Смъртта на принцеса Даяна е един от най-тъжните моменти в 65-годишното управление на кралица Елизабет II. СНИМКА: Ройтерс

Провалът на брака между Чарлз и майката на децата му изважда на преден план и твърдоглавата страна на кралицата, която настоява за развод, който поне би изяснил донякъде условията, при които принцовете и принцесите могат да бъдат разделени, без да се разруши цялата институция.

Автомобилната катастрофа е сътресение, което много сериозно засяга монархията и съвсем за малко не я унищожава. Кралицата все пак успява да мине и през това и да възстанови своите позиции.

“Но трагедията с Даяна хвърли дълги сенки, не на последно място в повторението на принц Хари на някои от главите в живота на майка му: отделянето му заедно със съпругата му Меган Маркъл от кралското призвание и обществената служба и желанието да използва блясъка на обществените медии да изразят недоволство от каменното безразличие на дворцовата марка - коментира Шама. - Но кралицата продължи, изпълнявайки до самия край обещанието, дадено в Южна Африка през 1947 г., поддържайки комбинацията от величие и лично човешко съчувствие, което направи управлението й трайно въпреки всички шансове.”

Скандалите от последните години сякаш вече не са способни да одраскат изпитаната броня на Елизабет II. Шокиращите разкрития за връзката на принц Андрю, нейния любим син, с осъдения за сексуални престъпления Джефри Епстийн като че ли само подчерта фундаменталната доброта на майката на нацията.

Може би видимо най-пагубна за нея се оказа загубата на нейната “сила”, както го е определяла самата тя, принц Филип.

Последната официална снимка на Елизабет II и съпругът и? е направена в двореца Уиндзор за 73-ата годишнина от брака им.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Последната официална снимка на Елизабет II и съпругът и? е направена в двореца Уиндзор за 73-ата годишнина от брака им. СНИМКА: РОЙТЕРС

След смъртта му кралицата сякаш започна да изглежда все по-крехка с всеки изминал ден.

“На Коледа през 2021 г. тя говори на страната за първи път като вдовица, не облечена в тъмните плевели на неутешима скръб, както беше кралица Виктория, а с усмивка на спомен, сладко предизвикваща “палавото блещукане” в очите, което бе видяла, когато за първи път среща Филип, и което “никога не го напускаше”. Както обикновено, кралицата успя да персонализира момента.”

И дори в своята най-напреднала възраст тя знаеше как и кога да говори, разкривайки в себе си чистотата на онази принцеса и “предполагаема наследница” от “Пикадили” 145.

Кралицата майка Елизабет Боуз-Лайън заедно с дъщерите си Маргарет и кралица Елизабет II
Кралицата майка Елизабет Боуз-Лайън заедно с дъщерите си Маргарет и кралица Елизабет II

На 21-вия си рожден ден на 21 април 1947 г., докато обикаля Южна Африка с майка си и баща си - краля, Елизабет се възползва от възможността да покаже на Британската общност и империята собственото си предефиниране на призванието на монархията със силна реч.

В тържествената кулминация тя казва: “Заявявам пред всички вас, че целият ми живот, независимо дали е дълъг, или кратък, ще бъде посветен на вашата служба и на службата на нашето велико императорско семейство, към което всички ние принадлежим. Но няма да имам силата да изпълня тази резолюция сама, освен ако не се присъедините към нея с мен, както сега ви каня да направите”.

Това е вид самокоронясване преди действителния акт на коронацията шест години по-късно. Едновременно тежко и благородно, изтъква Шама, което предполага царуване, което ще свърже заедно короната и народа.

Няма причина да се предполага, че при всеки бъдещ случай, когато кралицата повтаря това изявление за посвещение, това не е, както често загатва, целият смисъл на живота й.