Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кралица Елизабет II почина на 8 септември.
Кралица Елизабет II почина на 8 септември.

Мегзит бе един от бруталните удари срещу нея

Най-голямото ѝ разочарование са обвиненията в педофилия срещу принц Андрю

Била категорично против раздялата на Чарлз и Даяна, но ѝ прехвърлят вината за смъртта на принцесата

Кралица Елизабет Втора е смятана за един от най-строгите владетели на британската монархия - пази традициите и протокола на монархията, но същевременно демократизира управлението си. И въпреки това за 70 години на трона Елизабет II е забърквана в грандиозни скандали, които тя преодолява с достойнство.

Един от последните упреци към Нейно Величество дойде в средата на август от австралийския сенатор

Лидия Торп, която я нарече колонизатор,

но от Уиндзор не му обърнаха особено внимание.

Най-тежките удари срещу кралицата през последните години бяха нанесени от внука й принц Хари и сина й принц Андрю.

Т.нар. "Мегзит" избухна, когато Меган и Хари обявиха, че напускат монархията и повече няма да изпълняват официалните си кралски задължения. Нейно величество бе против, но не успя да спре внука си да замине за Щатите. Още по-напрегнато стана, когато те двамата обявиха, че Маркъл е тормозена от британското семейство. Разкритията, че получавала забележки за цвета на кожата си и тази на бъдещото им дете, че с нея се държали непристойно и тя изпаднала в депресия, принудиха всички да си спомнят за неволите на принцеса Даяна.

Интервюто на Меган и Хари пред Опра Уинфри само подсили негативното отношение на хората към монархията, а кралицата бе забъркана в множество интриги. По-голямата част от местните на Острова смятаха, че тя е основната причина внукът й да избяга далеч от двореца, и я нарекоха неуспешната баба. Освен това нейните действия също показаха, че тя не одобрява решението на малкия син на принц Чарлз. След Мегзит всяко действие на Меган и Хари се следеше под лупа, а истинските им отношения с Елизабет II са постоянна тема в английските таблоиди.

Още по-съкрушителен бе ударът по репутацията на Нейно Величество след като синът й принц Андрю бе обвинен в изнасилване, а след това бяха разкрити връзките му със сексуалния престъпник Джефри Епстайн. Андрю е

най-скандалната фигура в кралското семейство,

тъй като в миналото имаше връзка с порно актриса.

Най-голямото ѝ разочарование са обвиненията в педофилия срещу принц Андрю
Най-голямото ѝ разочарование са обвиненията в педофилия срещу принц Андрю

През 1982 г. той се среща с Катлийн "Ку" Старк и дори я запознава с майка си. Още на следващия ден обаче британските таблоиди

публикували нейни голи снимки,

а кралицата споделила, че до този момент не знаела за "актьорската" кариера на жената. Въпреки привидното спокойствие на Елизабет Втора тогава, тя прави всички възможно, за да измъкне сина си от тези среди. Така 4 години по-късно той се жени за херцогинята на Йорк Сара Фъргюсън, която се оказва не по-малко скандална от него. Двамата се развеждат след 10 години, през 1996 г., защото в медиите изтичат снимки на Сара, която е уловена да целува милионера от Тексас Джон Брайън.

Според британските медии, след като снимките оскверняват честта на семейството, Елизабет II забранява на близките си да общуват с виновната херцогиня. А принц Филип бил толкова бесен, че никога не простил на Сара за изневярата й. Въпреки това Фърги, както я наричат всички, остава да живее в Уиндзор с принц Андрю, защото била близка с Нейно Величество и двете често разхождали кучетата заедно и яздели коне.

Принц Андрю напълно разочарова майка си и когато Вирджиния Робъртс го обвини в изнасилване, а пред съда разкри, че той е бил редовен посетител на оргии в имението на Джефри Епстайн на Карибите. Тя сподели още, че 9 девойки били принудени да търпят бруталните му издевателства, а в тайно тефтерче милиардерът имал 13 телефонни номера на сина на кралицата. Момичето обяснило, че още на 17 години е превърната в секс робиня и държана в плен в имението на Епстайн в Ню Йорк. Там в продължение на 2 години е насилвана и малтретирана многократно от всичките му приятели, сред които бил и принц Андрю.

Разбира се, твърденията й бяха категорично отхвърлени от британската фамилия и лично от сина на Елизабет II, но заради обществения натиск той бе лишен от кралските си задължения.

Друг скандал, който тресеше Острова през 2016 г., бе изтеклата информация, че Елизабет Втора подкрепя Брекзит. Публикация на в. "Сън" дори бе цитирала разговор между кралицата и нейни гости: "Дайте ми три причини да останем в Европа?", попитала тя, а отговорът бил саркастичен:

“Съжаляваме, Мадам, не можем да се сетим за нито една”

Разкритията прави кралският биограф Робърт Лейси, който твърди, че е присъствал на случката. Той допълва, че Нейно Величество нямало да гласува, защото била стриктно неутрална, но определено била евроскептик.

Тогава всички, които не подкрепяха Брекзит, обсипаха кралицата с нападки. А малко преди това се разнесена новината, че Елизабет II е обвинена в укриване на данъци и по-точно в прехвърляне на милиони в офшорни компании на Бермудите, докато хиляди нейни поданици спят по улиците. Newsweek съобщава, че Нейно Величество "е инвестирала най-малко 13,1 милиона долара в офшорни фондове, защитени от данъци, разположени на Каймановите и Бермудските острови". Това провокира разследване за нейните частни фондове и херцогството й Ланкастър – разкрива се, че Елизабет Втора не е платила данъци от 15 милиона долара за херцогството.

Разбира се, и тези основания не са достатъчни, за да разклатят короната, а в годините назад Елизабет Втора има също не по-малко пикантни истории, за които е предпочитала изобщо да не се разбира.

Тя е истински шокирана, когато установява, че сестра й принцеса Маргарет

е влюбена в женен мъж

Скандалът избухва през 1953 г., когато офицерът от Кралските военновъздушни сили - капитан Питър Таунсенд, се развежда с жена си и веднага предлага брак на принцеса Маргарет. Двойката прекратява годежа си две години по-късно, знаейки, че никога няма да постигне мечтата си да сключи официално брак заради традициите на монархията.

Сестрата на кралицата не се отказва и търси помощ от нея. Нейно Величество обаче е против и за известно време я изпраща далеч от хорските очи. По-късно я омъжва за фотографа Антъни Армстронг-Джоунс, на който дава титла. Това влошава отношенията на двете дъщери на крал Джордж VI, а според някои слухове, за да отмъсти на Елизабет, Маргарет започва любовна афера с принц Филип.

След 6 години брак сестрата на кралицата се развежда с графа на Сноудън, като официалната раздяла се пази в тайна за известно време. Не след дълго медиите надушват новината и тя е на първа страница на всеки таблоид. Тогава

Елизабет II дори не пожелала да закусва,

защото прочела статиите в медиите.

Подобно на леля си и принцеса Ан донася на Нейно Величество такива главоболия. Тя се влюбва в кралски служител, но майка й успява да сложи край на любовната й афера. По това време принцеса Ан била омъжена за олимпийския конен ездач Марк Филипс, а бракът им още от началото бе описван като безрадостна бутафория.

Едни от скандалите, с които трябваше да се справя Елизабет II, бе

разкритието, че Филипс има незаконно дете от учителка,

а по-късно стана ясно, че принцеса Ан е имала любовна кореспонденция с един от своите конни ездачи - Тимъти Лорънс, който е британски военноморски офицер. След като обяви развода си с Филипс, Ан добави, че ще се омъжи за Лорънс.

Със сигурност обаче най-смущаващият период в живота на Нейно Величество са проблемите в брака на принц Чарлз и Даяна, тяхната официална раздяла и смъртта на Принцесата на народа.

В началото на 90-те медиите се надпреварват да публикуват изобличаващи истории за принца и принцесата на Уелс. Първо излиза разговор на Даяна с един от нейните любовници, а по-късно и кореспонденция между Чарлз и Камила, от която става ясно, че той има връзка с нея от дълго време. Оттогава е и прочутата фраза на новия крал на Великобритания, че иска да е тампон, за

да бъде постоянно между краката на Камила

Тогава кралицата е твърдо против раздялата на Чарлз и Даяна, но тя била неизбежна. Когато година по-късно принцесата на Уелс загива в катастрофа, всички смятат, че това е поръчка на кралицата и сина й, която трябвало да бъде инсценирана като злополука. Дори и до ден днешен някои хора са убедени, че зад смъртта на принцеса Даяна стои Елизабет II.

Кралицата била шокирана от връзката на Чарлз и Камила.
Кралицата била шокирана от връзката на Чарлз и Камила.

Всъщност именно когато проблемите между Даяна и Чарлз стават обществено достояние през 1992 г., Нейно Величество казва, че това е било най-тежката й година. Тя самата я нарича "ужасна", защото тогава освен че принцът и принцесата на Уелс са в конфликт, херцогът и херцогинята на Йорк се разделят, принцеса Ан се развежда, а

замъкът Уиндзор избухва в пламъци

Поданиците й се обръщат срещу нея, а тя в официално обръщение споделя, че монархията не трябва да бъде защитена от критики и короната трябва да се вслушва повече в пресата и обществеността.

Въпреки всички скандали и интриги, в които е забърквана Елизабет Втора през 70-те години на своето управление, Великобритания вече дни наред скърби за своята кралица.