Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пламен Шляпашки и Георги Нанчев в съда
Пламен Шляпашки и Георги Нанчев в съда
  • Георги Нанчев и Пламен Шляпашки са задържани месец и половина след касапницата, станала в апартамент в центъра на София
  • Смятали, че двойката държи в дома си пари от наскоро продадено жилище в кв. “Красно село”

Действай, наредил строителният работник Георги Нанчев на колегата си Пламен Шляпашки. Той не чакал подканване, извадил от чантичката, която висяла на рамото му, пистолет CZ, модел 27 и поставил заглушител. След секунди стрелял. Пенсионерката Марияна Атанасова, която в този момент била с гръб към него, се свлякла по очи на пода в хола на дома си. Куршумът я улучил в главата.

Пламен Шляпашки и Георги Нанчев преди задържането.
Пламен Шляпашки и Георги Нанчев преди задържането.

Оттам Шляпашки се насочил към кухнята на апартамента, където бил нейният съпруг Йордан Атанасов. Изчакал го да излезе и пак стрелял. Куршумът пронизал възрастния мъж също в главата. Той се строполил по гръб и започнал да хърка. Шляпашки се навел и отново стрелял в главата му.

Това не е сцена от холивудски криминален сериал, а истинска история, случила се в 12 часа по обед на 14 юли 2019 г. в апартамент на 7-ия етаж в блок на централния столичен булевард “Витоша”, недалеч от Южния парк.

Три години по-късно Георги Нанчев и Пламен Шляпашки, които ликвидират бившия треньор по борба - 74-годишния Йордан Атанасов, и съпругата му - 71-годишната Марияна Атанасова, са подсъдими за двойно убийство, извършено с изключителна жестокост.

Мотивът им е съвсем прозаичен - да задигнат пари от възрастната двойка, която наскоро била продала жилище в кв. “Красно село”.

Прокурорът по делото Детелин Георгиев
Прокурорът по делото Детелин Георгиев

След като убили семейството, двамата мъже, наети да сменят дограмата в жилището им, отишли до с. Световрачене, откъдето купили три осемлитрови бидона с капаци с винт, както и здрави найлонови чували за грозде.

Върнали се обратно в жилището на бул. “Витоша” и започнали “мръсната работа”.

Затворили се в банята на сем. Атанасови и близо четири часа като във филм на ужасите разчленявали телата на пенсионерите.

Крака, ръце, глави, части от торсовете, дрехите на жертвите били пъхани в бидоните и чувалите.

Без окото им да мигне, около 20 часа, още докато било светло, Нанчев и Шляпашки натоварили бидоните и чувалите в джип “Гранд Чероки”, който бил на Шляпашки. Вероятно се надявали, че тъй като ремонтирали жилището, на съседите не би им направило впечатление, че изнасят торби и бидони.

След като ги качили в джипа, се върнали в централния софийски апартамент. Шляпашки навил на руло килима от хола, а Нанчев започнал да мие с белина.

След двайсетминутно почистване обявил, че всичко е лъснато перфектно

След като свършили и тази работа, Нанчев се качил на своята тойота, а Шляпашки в джипа си с останките. И се отправили към района на Техническия университет, където възнамерявали да укрият труповете. Там Шляпашки държал склад.

В този момент обаче заваляло и Нанчев предложил да скрият другаде останките, защото и времето било благоприятно, а и нямало да мирише в склада.

Потеглили към с. Чепинци. Когато стигнали, Нанчев слязъл от своята тойота и се прехвърлил в джипа на Шляпашки. Двамата продължили към с. Негован. Достигайки до водоем в близост до селото, решили, че мястото е подходящо да се отърват от човешките останки. Срязали гърлата на бидоните и започнали да ги разхвърлят безразборно във водата и тръстиката. Шляпашки изхвърлил там и килима и ножовете, с които разчленили съпрузите.

Полиция пази мястото край водоема близо до Негован, където са били разхвърляни останките.
Полиция пази мястото край водоема близо до Негован, където са били разхвърляни останките.

В началото случаят е обвит в много мистерия. Разчленените останки са открити край водоема в близост до с. Негован повече от месец след престъплението. (Как става разплитането на случая - виж долу - б. р.) На тях случайно се натъкнал рибар, който около 13 - 13,30 часа на 17 август 2019 г. хвърлял въдица във водоема. Около три часа той бил край езерото, тръгвайки си, усетил неприятна миризма на разлагане. Първоначално помислил, че е от умряло животно.

Изведнъж обаче видял гол човешки череп с малко коса и парче от крак

Водоемът около, който са били разхвърляни останките.
Водоемът около, който са били разхвърляни останките.

Ужасеният мъж се обадил на тел. 112. На място пристигнал автопатрул на 2-о РУ на МВР, а след това и оперативната група на СДВР и още криминалисти. Така било сложено началото на разследването.

Започнал оглед на местността, където полицаите се натъкнали на много трупни останки, част от дрехи, пластмасова бутилка от белина, постелка за под, чехъл, три пластмасови бидона, черен кожен колан, точило, портмоне с монети, връзка с ключове.

Криминалистите изследвали останките. Една част от тях били на мъж на възраст над 70 г. Друга - на жена на предполагаема възраст над 50 г. Експертизи установяват, че частите са от телата на 74-годишния Йордан и 71-годишната му съпруга Марияна. Полицаите претърсват дома им на бул. “Витоша”, разпитват и десетки свидетели, сред които дъщерята на убитите, съседи.

Така стъпка по стъпка на 28 август разследващите претърсват жилищата им, автомобилите и склада в Техническия университет.

Оказало се, че Георги Нанчев познавал семейство Атанасови от петнайсетина години. Първо го наели да направи ремонт на техен апартамент на ул. “Димитър Манов”. По-късно му поверили и ремонтните дейности и на други техни жилища. Нанчев се запознал с Шляпашки при ремонта на хотел “Маринела”, където двамата работили.

Около 5-6 юли Марияна Атанасова потърсила Нанчев, за да им смени дограмата. Той пък доверил на Шляпашки, с когото работел по обекти, че двойката имат много пари и трябва да им ги вземат. Идеята им узрява напълно, когато Йордан Атанасов им разказал, че наскоро с жена му продали апартамент в кв. “Красно село”. Незнайно защо, те решили, че семейството държи парите вкъщи. След като ги убили, претършували дома, но не намерили бленуваната сума.

Сега предстои Софийският градски съд да реши какво наказание да даде на двамата.

Бидони от Румъния и тениска от Дубай насочили криминалистите

Три патрона в чувал с гипс изстрелял Пламен Шляпашки няколко часа след като заедно с колегата си Георги Нанчев със същия пистолет убили двамата пенсионери. След това внимателно прибрал гилзите и проектилите.

Идеята на мъжете е проста. В горещия следобед на 14 юли 2019 г. двамата вече са нарязали телата на Йордан и Марияна Атанасови. Искали да се отърват от труповете, но имали план как да действат, ако ги хванат. Искали да подхвърлят гилзите и проектилите на враг на Шляпашки. Това обаче щяло да влезе в действие само ако от полицията напреднат по случая. Основната им цел била да скрият следите.

Двамата нарязали телата и отишли да купят бидони и чували. Взели ги от с. Световрачене. За късмет на разследващите те били с баркод. Така, след като на 17 август бидоните били открити, от МВР и прокуратурата направили справка. Оказало се, че са румънско производство. Фирмата дала контакт на вносителя. Той веднага посочил, че са продадени в магазин в Световрачене на 14 юли. Камерите от обекта заснели кристално ясно лицата на мъжете. Записан бил регистрационният номер на джипа на Шляпашки. Така от МВР разбрали кои са убийците. Нямали представа обаче за самоличността на жертвите.

Те са открити над месец след убийствата. За да ги идентифицират, от полицията искали справки за неполучени пенсии или неизтеглени от банковите карти. Търсели и неплатени сметки за електричество. Нищо обаче не давало резултат. Знаело се само, че двете жертви са възрастни. По костите се разбира и че са простреляни с куршум 7,65 мм.

Тогава от МВР и прокуратурата пускат снимки на дрехите на убитите. В началото нямало резултат. Един ден през септември обаче се получило обаждане от Нигерия.

“Това е блузата на мама”, казала жена. И посочила, че баща ѝ Йордан е купил тениската в Дубай, където бил треньор на националния им отбор по борба. Жената пристигнала, за да разпознае и лично телата. Едва след това двамата мъже са арестувани.

Всеки обвинява другия както за идеята, така и за натискането на спусъка. Съгласни са само, че Шляпашки е купил пистолета за 1600 лева от мъж с прякор Стивън. Оръжието е чешки пистолет CZ 27. То е открито в служебна стая на Шляпашки в Техническия университет, където бил служител по поддръжката. Там имало още един пищов, марка “Валтер”.

Намерените в дома на Атанасови гилзи и проектили, както и изпаднал от дрехите на един от съпрузите, са изстреляни от чешкия пистолет, сочи експертизата. Само за един проектил не може да се открие съответствие. Той бил между възглавничките на дивана. Категорично обаче съвпада с дупка в стената, където се е забил куршумът, преди да рикошира и падне.

Шляпашки се хвалел и

с други престъпления –

отравяне и склоняване

към самоубийство

Пламен Шляпашки лично се хвалил и за още две убийства, научи “24 часа” от разследващите. Първото престъпление, за което се перчел, било отпреди около 15 години. Тогава неговата майка имала интимен приятел. Шляпашки обаче не го харесвал. Затова по собствените му твърдения го ликвидирал.

“Дразнеше ме и му видях сметката”, похвалил се той на Георги Нанчев, съучастника му в убийството на сем. Атанасови. Смята се, че затова и Нанчев предложил именно на него да убият съпрузите. Дали наистина Пламен е убил приятеля на майка си, не е ясно. По случая е открит само черепът на мъжа. По него обаче нямало следи от удари, нито от куршуми или други травматични увреждания по костите. Затова разследването се води за склоняване към самоубийство.

Другият случай, по който дори има показания на анонимен свидетел, който назовал Шляпашки, е за отравяне, грабеж и последвала смърт. Той е от София и става дума за жена, чийто дом мъжът ремонтирал. Докато местел мебелите, за да боядиса стена, от един от шкафовете изпаднала пачка с евро. Тогава според показанията на анонимния свидетел Шляпашки решил да обере собственичката на дома Цветанка Стоянчева.

Вместо да я убива, я отровил на 8 септември 2018 г. Тя изпаднала в безсъзнание. Докато била в несвяст, Шляпашки задигнал 70 хил. евро и папка с нотариални актове. Жената не се съвзела и починала на 17 септември.

Тогава никой не подозирал нищо. Семейството ѝ не обявило липсата на парите и нотариалните актове. Смятали, че тя просто ги е скрила и ще ги намерят. След няколко месеца обаче разбрали, че се правят сделки с техни наследствени имоти. Едва тогава подали сигнал.Така по делото се появил анонимният свидетел. Той посочил Шляпашки с трите имена. Данните обаче не били достатъчни, за да бъде обвинен. Затова разследването за имотната измама и грабежа още е висящо. Имало и искане за ексхумирането на Стоянчева, за да се види отровена ли е, но заради изтеклото време съдебни медици казали, че няма смисъл, и молбата била отхвърлена.

 

Георги Нанчев

и Пламен

Шляпашки

са задържани

месец и

половина след

касапницата,

станала в

апартамент

в центъра

на София