Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Влиятелни кръгове в СССР подменят историята, обвинявайк Михаил Сергеевич за разпада и за кошмарния преход

Той държи Съюзът да се запази с единен контрол върху ядрения арсенал и армията

"168 часа" откри наскоро разсекретени документи, които разбиват мита, че Вашингтон е настроил съветската номенклатура срещу Горбачов, за да бъде свален от власт и СССР да се разпадне. Ако се съди от писмата и докладните на висши политици във Вашингтон, Белият дом е положил неимоверни усилия, за да задържи властта на Михаил Сергеевич и да запази Съветския съюз. За тяхно съжаление планът се обърква от

мощни кръгове

в Москва, които нямат интерес СССР да е част от Западния свят. Документите показват още, че историята старателно е подменена, за да излезе, че виновникът за всички злини около свирепия преход е Горбачов, но дали е така?

Според документи в архивите Вашингтон се е притеснявал от кървав разпад и от клане, което ще е брутално - "Югославия, но с ядрени оръжия", описва дилемата американски служител.

Сенатор Сам Нън е шеф на Сенатската комисия по отбрана и иска да знае от какво се нуждае Горбачов, за да запази властта.
Сенатор Сам Нън е шеф на Сенатската комисия по отбрана и иска да знае от какво се нуждае Горбачов, за да запази властта.

По това време Горбачов е подложен на жесток натиск - Борис Елцин настоява Русия да се отдели и да спре да финансира бедните републики, а Леонид Кравчук не спира да настоява за независимост на Украйна.

Паметна бележка описва тревогата на влиятелния сенатор Сам Нън от 2 септември 1991 г. Веднага след Пуча той и управляващите във Вашингтон са изключително притеснени кой ще поеме контрола на съветските ядрени оръжия, докато Горбачов е задържан в продължение на три дни. На практика за САЩ той е единственият гарант, че преходът ще е цивилизован и страховитият ядрен арсенал ще е в сигурни ръце.

На 2 септември 1991 г. сенатор Сам Нън разтревожен лети за Москва. Горбачов току-що е освободен от няколкодневното задържане след Пуча. Американецът се среща с Михаил Сергеевич точно когато на извънреден конгресдепутатите подкрепят идеята за Съюза на суверенните държави и икономическото споразумение между тях. В този разговор Нън изразява подкрепата си за реформите на Горбачов и загрижеността си относно

военната реформа, конверсията на военните предприятия. Накрая споделя голямата си тревога - в тези размирни времена кой ще контролира ядрените оръжия.

Горбачов радостен посреща американеца: "Познаваме се отдавна, предлагахме заедно неща, които някога изглеждаха почти невъзможни за изпълнение, а сега се реализират. Радвам се да ви видя тук."

"Това е голяма чест - отговаря поласкан Нън. - Всички въздъхнахме с облекчение, когато се върнахте към задълженията си като президент.

Американците

бяха много притеснени за вас

Наистина е удивително, че нашите страни, които са били противници в продължение на 40 години, сега постигнаха такова ниво на отношения."

Горбачов признава, че са извървели дълъг път. След което минава директно към темата, която интересува Нън - информира го, че са направени сериозни предложения за конгреса на 11-те републики. Според него Съюзът трябва да е на доброволна основа - страните да работят в общо икономическо пространство, като спазват споразумение за въоръжените сили и военната реформа.

Горбачов твърди, че документът ще потвърди всички международни ангажименти, включително тези в областта на контрола над въоръженията, както и външноикономическите ангажименти.

"На първо място, най-важно е утвърждаването на Съюза - отбелязва Горбачов. - През последните дни в обществото се надигна голямо безпокойство за съдбата му. Неслучайно

Пучът

бе рализиран в навечерието на подписването на Съюзния договор. Това не се хареса на пучистите. Затова решихме да подготвим тази декларация и работихме върху нея до последния момент." След което обяснява, че съгласните представляват 95% от територията и потенциала на страната.

"Разбира се, това предизвика известен шок в началото - признава Горбачов. - Но ние трябва да излезем от ситуацията, произтичаща от преврата, а не само да бръщолевим. Конгресът има шанс да демонстрира своята отговорност за съдбата на страната. И ако не приеме това предложение, тогава конгресът е мъртъв. Мисля, че ще видим днес, може би утре, кой път ще се избере."

За да обясни ситуацията, Горбачов подчертава, че той и хората му са принудени да реагират на събитията след провала на преврата.

"Искаме да намираме решения бързо и ефективно", казва съветският лидер. Но Нън има опасения: "Ами ако конгресът вземе решение да се саморазпусне и на негово място остане само Съветът на представителите на републиките, който ще взема всички решения?"

"Това е въпрос на месеци - периодът на

преход

към нов съюз,

нов икономически съюз, структури. Ще ни трябва известно време", отговаря Горбачов. Според него или всичко ще е основано на предложеното от него споразумение между републиките, или ще настъпи колапс и разделяне.

"Това е труден избор - посочва съветският лидер. - Но нашите хора сега не се крият в храстите."Това притеснява Нън още повече: "Интересувам се от контрола на въоръжените сили, особено на ядрените сили в рамките на новия съюз. Правилно ли разбирам, че вие ще останете върховен главнокомандващ на въоръжените сили?"

Горбачов отговаря, че има договореност, че е необходимо стратегическият потенциал на страната да е единен - в това число и армията. Според него и Елцин бил "за".

"Кравчук също се съгласи с това", подчертава Горбачов, тъй като украинският лидер пръв е пожелал независимост.

С гениален план президентът Роналд Рейгън подготвя затоплянето на отношенията с Горбачов и присъединяването на Русия към Запада.
С гениален план президентът Роналд Рейгън подготвя затоплянето на отношенията с Горбачов и присъединяването на Русия към Запада.

Според Михаил Сергеевич ще има реформи и съкращения на войските. "Много съм впечатлен от всичко това - казва Нън. - Като председател на подкомисията на Сената по въпросите на отбраната вече шест години знам колко болезнен може да бъде въпросът за намаляване на броя на войските. Като се има предвид сложността, бих искал да предложа разработването на програма за широк военен обмен с участието на съветски и американски офицери, което ще им позволи да се опознаят и ще създаде по-благоприятна атмосфера."

"Ние ще се съгласим с това - казва Горбачов. - Бих искал да подчертая: не трябва да позволяваме всичко, постигнато в нашите отношения, включително военния обмен, да бъде отнесено с вятъра." "Можем

да си сътрудничим

и САЩ са готови да играят водеща роля", отговаря Нън.

"Казах на президента Буш, че сме избрали няколко основни области, в които можем успешно да си сътрудничим - отбелязва Горбачов. - Една от тях е именно конверсията на отбранителната промишленост. Ние сме доволни от факта, че Съединените щати най-накрая се съгласиха да изстрелят американски сателит със съветска ракета. Тук имаме голям потенциал. Пазарът на космическите полети се оценява на 14 милиарда долара. Помогнете ни да ги спечелим и те ще се върнат при вас накрая."

"Да, защото тук сте конкурентоспособни и дори имате някои предимства", съгласява се американецът.

"Или вземете например

водородните двигатели на нашата ракета “Енергия”, която е в състояние да издигне 100 тона, а потенциално дори и 200 тона в орбита - продължава руснакът. - Миналата година американската страна прояви интерес да си сътрудничи с нас в тази област и да купи тези двигатели. Този проект може да ни донесе 5 до 10 милиарда долара през следващите няколко години. Но основното е, че това би създало взаимозависимост между нас. А тя би означавала предсказуемост на поведението ни. Днес всички наши търговско-икономически отношения са ограничени до покупките ни на зърно от САЩ. Толкова незначително нещо за такива страни,

това е ненормално Съветският съюз трябва да се запази, разбира се, в обновена държава, да заеме мястото си на велика сила. Това би било от полза както за нас, така и за вас. И не само за днес, но и за утре. Днес, когато ние нанесохме удар срещу реакционните сили, превратът е победен, ние все още сме в ситуация на сериозна криза. И все пак имаме добри шансове да продължим и дори да ускорим курса на реформи."

"В този ден, изпъстрен със събития, искам да ви задам един въпрос - започва американецът. - Според вас какво трябва да направят Съединените щати и Западът и какво не трябва да правят, ако искаме да осигурим мирен преход във вашата страна в процеса на прилагане на демократични реформи, пазарни програми, гарантиране на правата на човека, т.е. всичките ви цели?"

"Да се изключи всяко насърчаване на каквито и да е процеси на дезинтеграция в хода на реформите", казва Горбачов.