Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

2 препарата и три мерки държат “узурпаторите” под контрол

С напредването на възрастта броят на зомби клетките в тялото ни се увеличава. Съответно рискът от смърт или заболявания, свързани с възрастта, също нараства.

Това не означава, че тялото изобщо не се нуждае от зомби клетки: оказва се, че те играят важна роля в процеса на развитие на човека, както и при заздравяването на рани. Проблемът е по-скоро в това, че с възрастта организмът престава да се отървава ефективно от тях. Ако всичко в тялото работи както трябва, клетките на имунната система ще унищожат клетките зомби. Въпреки това, както е в случая с вътреклетъчното почистване - автофагия - способността на имунната система да се отърве от нежеланите елементи отслабва с възрастта.

Ние нямаме генетична бомба,

която може да убива зомби клетки. Но учените създават други възможности. Лекарство, наречено сенолитик, може да убива зомби клетки.

Когато се унищожават, най-важна е точността. Зомбитата, подобно на терористите, се крият. Ако се стреля на случаен принцип, ще се уцелят "невинни". Ето защо е трудно – макар и възможно – да се измислят сенолитици.

В момента на базата на сенолитици се разработват редица лекарства. Те действат по различни начини, но повечето от тях имат една и съща цел - да принудят

зомби клетките да се самоубият

Това обикновено прави и увредената клетка. За 24 часа между 50 и 70 милиарда клетки в тялото ни се самоубиват. Те правят това, за да не се изродят в ракови клетки, да не увредят околните тъкани или да спрат инфекцията. Както стана ясно, зомби клетките не извършват такова самоубийство. Те забавят този процес.

Какви средства срещу зомби клетки вече са известни:

D+Q

Едно от най-мощните лекарства против зомбита е комбинацията от дазатиниб и кверцетин. Дазатиниб е лекарство, използвано за лечение на някои форми на левкемия. Кверцетинът се приема като хранителна добавка: това е полифенол, присъстващ в зелето и лука. При мишки, на които са давани тези две вещества, зомби клетките умират и гризачите живеят по-дълго.

Изглежда добра идея да се ограничим до меката хранителна добавка "кверцетин", но за съжаление тя не работи сама. Целият смисъл е в синергията на D+Q, тъй като всяко от веществата убива само определени стари клетки.

Физетин

Кверцетинът от комбинацията D+Q се намира в зеленчуците. В търсене на неговия аналог, който може да се бори със зомби клетките, учените са изследвали хиляди растителни вещества и са открили физетин.

Възрастни мишки, в храната на които е добавян физетин, са живели малко по-дълго, дори ако са били на около 75 години по отношение на човешката възраст по това време.

Физетин се съдържа в ягодите, ябълките и гроздето, така че е лесно да се получи. Но за да може да се достигне необходимото количество физетин, трябва да се изядат доста плодове - поне няколко килограма ягоди.

Какво да направим сами

Все още сме на ранен етап от борбата срещу зомби клетките. В момента се провеждат клинични изследвания и през следващите две години ще знаем много повече за зомби клетките. Учените се надяват, че ще открият лек за стареенето.

Но дотогава можем сами да се борим със зомби клетките.

Да ядем повече плодове и зеленчуци. Двете оръжия срещу зомби клетките (кверцетин и физетин) са плодовите и зеленчуковите пигменти. За да се получат необходимите дози, са нужни огромни количества плодове и зеленчуци, но все пак е възможен положителен ефект от редовната им консумация.

Да спим достатъчно. Проучванията показват, че хормонът мелатонин помага на зомби клетките да се възстановят. Той не е просто хормон на съня, както се описва, но здравият сън няма да навреди на никого.

Да се пазим от инфекции

Клетките се превръщат в зомбита поради често срещани инфекции. Флавоноидите, като кверцетин, могат да се използват за борба с определени инфекции, например грип тип А.