Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сграда на парламента на площад “Народно събрание”.
Сграда на парламента на площад “Народно събрание”.

"В момента на сключване на една коалиция тя заживява свой живот, различен от социологическите проучвания. Затова рисковете притесняват. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са партии, близки като избиратели, които в последните месеци се сближиха много. Когато дълго време се говори дали нещо да се направи в политика, а накрая не се направи - това не е добра практика. Тези две партии ще бъдат заедно, ако се формира правителство".

Това каза пред БНР политологът доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра "Политология" в Софийския университет.

И изрази притеснение от това как ще се направи предизборната кампания, тъй като партиите ще имат малко време да убедят хората да отидат да гласуват - заради съвпадане на началото на кампанията с края на отпускарския сезон и с навечерието на новата учебна година.

"Хората биха реагирали отрицателно на политическа активност в такъв период".

Доц. Малинов прогнозира по-малко партии в следващото 48-а НС.  "Но това не означава, че при по-малко фрагментиран парламент формирането на правителбство ще е  по-лесно. Поляризацията е основна, не толкова фрагментацията. Основният въпрос ще бъде - кой с кого ще се коалира, но най-вече кой с кого има потенциал да се коалира. Не са сигурни бъдещите мнозинства в парламента. Възможни са, но не са сигурни. Сега ще стане ясно дали ще се тръгне към стабилно мнозинство в следващия парламент, или ще се изправим пред заплахата - нови избори след 2 октомври".