Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борислав Панев каза пред съда, че е невинен.
Борислав Панев каза пред съда, че е невинен.

Швейцарецът починал от хлороформ

Дупката във врата му от електрошок

Борислав Панев от месеци е подготвял убийството на бизнесмена Удо Ланге, стана ясно в Окръжния съд в Перник. Обвиняемият си купил силно отровното лепило хлороформ и електрошок, за да умъртви съпруга на любовницата си Елизабет. На 11 август нападнал швейцареца. Удо Ланге е починал от отравяне, а не от намушкване във врата, каквато беше информацията досега.

Подробности за убийството разказала съпругата на Удо - Елизабет. Тя признала пред съдия, че има връзка със служителя в пекарната си Борислав. Мъжът подробно ѝ бил разказвал как смята да убие законната половинка на любимата си.

След като се сдобил с тейзър (вид електрошок) и хлороформ, Панев издебнал Удо в гаража на мъжа в комплекса “Делта хил” край Перник. Пуснал му електрошока, за да повали швейцареца. След това се качил на гърдите му и притиснал към устата и носа на мъжа памук, който обилно бил напоен с хлороформ. От натиска на коленете върху гръдния кош Панев счупил ребро на Удо, причинил му и кръвоизлив в белия дроб. Затова първоначално разследващите смятаха, че чужденецът е бил убит с шило.

Съпругата на Удо Ланге - Елизабет, е посочила кой е убиецът му.
Съпругата на Удо Ланге - Елизабет, е посочила кой е убиецът му.

Веднага след убийството камери заснели силуети на мъж и жена, които бягат към гората. Смята се, че това са били Панев и Елизабет. Малко след това жената подала сигнал, че е намерила Удо мъртъв в гаража. Панев пък се прибрал в дома си в София, където според разследващите се отървал от тейзъра и хлороформа.

Елизабет дала показания още на 12 август, когато твърдяла, че не знае нищо за смъртта на Удо. 2 дни по-късно и тя, и Борислав били задържани от полицията. При обиска в дома на Панев полицаите открили патрони. Той нямал разрешително за тях. Това е престъпление, което се наказва с от 2 до 8 години затвор. Панев обаче още няма обвинение за тях. Според прокурор Алексиева, ако бъде пуснат, той може да повлияе на свидетели и дори да попречи да се установи евентуален негов съучастник.

Адвокатката на Панев Детелина Попова твърдеше, че съпругата на убития Удо Ланге - Елизабет, е била разпитана и посочила Панев като убиеца, докато е била задържана. Оказа се обаче, че Елизабет е била пусната 20 минути преди да даде показания пред съдия. Според Попова жената е била притеснена от ареста и дори изрази съмнение, че часовете са били вписани погрешно. Тя изтъкна, че по ръцете на Елизабет е имало златни частици, каквито имало и по тялото и ризата на Удо Ланге. По ръцете на Панев нямало такива, каза Попова. Борислав дори поискал от разследващи да изземат записи от камери, които да докажат, че не е бил там.

Самата Елизабет давала противоречиви показания.  Била разпитвана много пъти. Адвокат Попова каза също, че Панев няма обвинение за патроните. На адреса живеели и други хора. Затова тя настоя съдия Калин Баталски да не ги взема предвид при решението си. Адвокатката се спря и на това, че имало няколко различни преквалифицирания за причината за смъртта на Удо. Първо се смятало, че е починал от инфаркт. След това било посочено насилие от неустановен характер, а впоследствие - огнестрелно нараняване. Едва тогава като причина било вписано отравяне.

Панев също взе думата, за да се защити. “Мисля, че не съм извършил престъпление и моля за по-лека мярка. Просто съм невинен. Непрекъснато помагам на разследващите, не съм аз извършителят. Няма смисъл да се укривам, когато дойдоха, си бях вкъщи. Ако бях виновен, щях да съм се скрил. Каквото са искали органите, помагал съм им. Моля ви, дъщеря ми изпадна в шок онзи ден”, посочи той пред съда.

Съдия Баталски, който е и шеф на окръжните магистрати в Перник, обаче остави Панев в ареста. Той обясни, че в разпита на Елизабет Ланге има достатъчно данни, че Борислав е убиецът. Тя дори споделила пред разследващите, че двамата с Борислав имат интимни отношения. Това била и причината Панев да реши да ликвидира Удо. Макар че е знаела за плановете на мъжа, Елизабет не е подала сигнал в полицията. Затова адвокат Попова попита защо не е обвинена, тъй като това е престъпление. Тя на няколко пъти намекна, че не Панев, а съпругата на швейцареца го е ликвидирала. От прокуратурата обаче контрираха, че има данни само Борислав да е замесен.

Той може да обжалва постоянния си арест пред Софийския апелативен съд. Засега мъжът е обвинен за убийство, което се наказва със затвор от 10 до 20 г. Възможно е обаче той да бъде подведен под отговорност за убийство по особено мъчителен за жертвата начин. Там минималното наказание е 15 години затвор, а максималното - доживотна присъда без право на замяна.

Удо Ланге
Удо Ланге