Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков
Кирил Петков

С ГЕРБ коалиция не може, докато Борисов й е лидер

Гръцката връзка е факт и цената там ще е 4 пъти по-ниска. Това заяви пред журналисти бившият министър-председател Кирил Петков.

„Реално това, което се случва е, че гръцката връзка е факт. Там цената ще бъде четири пъти по-ниска, но само за количествата в гръцката връзка. За седемте танкера условието е до 19 август правителството да реши дали ги купува или не. Цената, когато ги договорихме, беше 30 долара по-ниска от тази на европейския пазар“, каза той.

Това коментира пред журналисти бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е в Димитровград го обвини, че ПП е съсипала държавата и създала енергийната криза. И подчерта, че колкото и да не се харесвали с президента Румен Радев и служебното му правителство, то те не заслужавали протестите, които сега има заради кризите.

Ние като партия заявяваме и ще продължим - докато Борисов управлява ГЕРБ, ние не можем да направим каквато и да било коалиция с него. Точка, каза Петков.

Работата на служебното правителство е да направят едни добри, честни избори и да не допускат по никакъв начин хартиената бюлетина да се промъкне през задния вход. Второто е да продължат стъпките, които сме започнали и да предадат управлението след 2 октомври по най-добрият начин. Медийни изяви от типа на "ужасна криза", няма смисъл, каза обаче Петков.

В момента всички партии влизат в кампания. Спорът тук не трябва да е между партиите и служебното правителство, защото то няма да се явява на избори, а трябва диалогът да е между политическите опоненти, настоя той.

Би било много по-ценно да се говори дали другите политически партии са готови да бъдат толкова твърди като нас и да видим какви са политиките на тези партии. А да влизаме в дискусии и риторики с едно правителство, което ще е тук месец и половина - два, няма смисъл. И другото, което няма смисъл е да се правят алармистки изказвания по повод на служебното правителство, защото то не помага на хората да вземат истинските решения, които трябва да вземат на 2 октомври, допълни той.

Запитан дали е възможно „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” да се явят заедно на предстоящите избори, той отговори: „Миналият път не ни достигнаха 4 депутати, за да имаме 121 независими такива. Този път трябва да имаме четирима от другата страна – от хората, които могат сами да взимат решения, без задкулисие и които могат да бъдат отговорни. Ето защо, когато говорим с ДБ, ние знаем, че ще бъдем в коалиция с тях след изборите. Въпросът е в какъв формат да се явим на тях, така че да имаме най-голям шанс за 121”.

По-рано бившият министър-председател даде интервю за Дарик Радио, в което заяви, че е оптимист за следващия парламент.

„Втори път не бих влязъл в коалиция, където имаме „троянски кон". Пред обществото ти получаваш целия негатив от общото управление и „ама имахме „троянски кон" вътре звучи като оправдание", категоричен беше Петков.

Относно твърденията на МРРБ, че в газовата връзка с Гърция газ няма, той коментира: „Да, сигурно някакви бордюри не са завършени, но тръбата е пълна с 40 бара. Важно е тази връзка да влезе в експлоатация, защото цената на количеството, което минава през тръбата, пада от 140 евро на около 30 евро. Толкова е голям маржът между пазарните цени на газа в момента и цената на газа, който ще тече по тази връзка, че ние нямаме право на нито един ден да забавим пускането на връзката".