Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Салчан Рушди е бил намушкан няколко пъти Кадър от тв екран
Салчан Рушди е бил намушкан няколко пъти Кадър от тв екран

Салман Рушди е с прободна рана във врата, след като бе атакуван днес от мъж, докато се готвел да изнесе лекция, в американския град Шътокуа, в западната част на щата Ню Йорк. Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Нападателят нахлул на сцената в института "Шътокуа" и започнал да удря с юмруци и да мушка с нож Рушди, докато писателят бил представян на аудиторията, разказа репортер на агенцията, присъствал на място.

Рушди паднал на пода. За момента не е ясно в какво състояние е той. Ранен е във врата и е бил откаран с хеликоптер в болницата, съобщи Би Би Си.

Нападателят е обуздан.

Книгата на родения в Индия писател "Сатанински строфи" е забранена от 1988 г. в Иран, тъй като е смятана за богохулна, припомня АП. Година по-късно основателят на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни издаде фетва, осъждаща Салман Рушди на смърт. Иран освен това предложи награда от над 3 милиона долара за онзи, който убие писателя.

Салман Рушди Снимка: РОЙТЕРС
Салман Рушди Снимка: РОЙТЕРС

Ислямската република отдавна се дистанцира от фетвата на Хомейни, вече покойник, но настроенията против Рушди се запазват, отбелязва АП. През 2012 г. иранска полуофициална религиозна фондация повиши наградата за главата на Рушди от 2,8 милиона долара на 3,3 милиона долара.

Очаквайте подробности