Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хората на Муктада ал-Садър  са блокирали парламента.
Хората на Муктада ал-Садър са блокирали парламента.

Шиитско-шиитски сблъсък, който може да доведе до кървава експлозия

Иран не практикува политика, а по-скоро мафиотска игра

Това, което се случва сега в Ирак, е шиитско-шиитски сблъсък за власт, който може да прерасне в гражданска война. Всяка грешна стъпка или решение, от който и да е политически субект, ще доведе до кървава експлозия, последвана от тотална унищожителна катастрофа в страната.

Всяка шиитска партия, която ще спечели със сила и фалшификации парламентарно мнозинство, ще се сблъска с друг шиитски политически блок. Не само тези партии ще загубят контрола си, но ще обрекат демократичния проект за Ирак на провал. Самите шиити като цяло ще загубят своя проект за управление на страната. В същото време планът на Иран за контрол върху Ирак ще бъде дестабилизиран и провален и това ще доведе до голяма загуба за хегемонията на Техеран в целия регион.

Докато движението на Садър, което има мнозинство, и неговите съюзници се опитват да упражнят правата си да изберат правителство и президент на страната, другият блок блокира този процес.

Ал-Малики преди няколко дни се появи в дома си в Зелената зона с оръжие и въоръжена охрана, изпращайки по този начин послание към Садър, че е готов за военен сблъсък. Някои анализатори смятат, че позицията на Иран в Ирак е объркана и липсва визия.

Други анализатори приемат, че Иран не практикува политика, а по-скоро мафиотска игра. Следователно никой не може да гарантира, че Техеран няма да използва насилие срещу конкретни лица, за да промени правилата на политическия живот, който Садър опитва да наложи. Да не забравяме, че Иран чрез Хизбула в Ливан стои зад убийството на бившия премиер Рафик ал-Харири, който също опитваше да развива страната по прозападен модел на модернизация.

В разгара на тази шиитско-шиитска борба за власт има други важни фактори, които не са определили позицията си: Националната армия и службите за сигурност, които вече са реформирани и оборудвани по натовски стандарти. Целта им не е да правят преврат или армията да вземе властта, по скоро искат да помогнат във вземането на решение, което да възстанови демократичния процес в Ирак. Да осуети всякаква възможност въоръжените милиции да тласкат страната към нова гражданска война. Ирак всъщност беше изтласкан встрани от международното внимание. Всички смятат, че той вече е провалена и корумпирана държава с високо ниво на безработица.

Според индекса на Transparency International за 2021 г. Ирак е на 157 място (от 180 страни) в класацията на най-корумпираните страни. По официални данни "11 605 служители, включително 54 министри, са били замесени в корупция през 2021 г. и администрацията представлява основният проблем, от който страда Ирак. Корупционните схеми, използвани от политическите партии, стигнаха космически цифри. Американски и международни доклади твърдят, че повече от 500 милиарда долара са източени от политическите партии и свързаните с тях въоръжени групи и олигарси. Стотици милиарди отиват годишно в сметките на влиятелни полиции и въоръжени милиции, според официални финансови доклади".

Въпреки че страната е трета по производство на петрол в света, е принудена да внася електричество и газ от Иран. А гражданите й страдат от режим на тока. Разположен на две големи реки, Ефрат и Тигър, Ирак не е в състояние да осигури вода за всички свои граждани.

Ключовият въпрос днес е: До каква степен въстанието на Садър може да се счита за израз на голяма и цялостна политическа промяна? Или това е вътрешен конфликт между различни враждуващи помежду си за власт шиитски политически партии, организирани в т.нар. "шиитска къща"?