Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Катастрофа
Снимката е илюстративна
Катастрофа Снимката е илюстративна

Жертвите на пътя са се увеличили, след като през юли със заповед на бившия министър на вътрешните Бойко Рашков, полицаите бяха изкарани в акция да ловят пияни и дрогирани шофьори.

Това показват данни на Института за пътна безопасност. Акцията бе разпоредена от Бойко Рашков, след като в катастрофа в центъра на София бившият футболист Георги Семерджиев уби две млади момичета. Шофьорът бе употребил наркотици.

"За първите седем месеца на годината от ПТП са загинали 288 човека, което прави средно 1,4 загинали на ден. Тежко ранените са 4472 души, което прави средно 21,1 тежко ранени на ден. Констатира се, че през месец юли, след като правителството обяви война на нарушителите по пътищата в България, загиналите са 63-ма, което е 2,03 души средно загинали на ден. Нарастването е с 0,63 на ден. При тежко ранените се констатира още по-драстично нарастване през месец юли. Тежко ранените са 899 човека или 29,01 средно на ден. Нарастването е с 7,91 тежко ранени на ден спрямо годишната база", твърдят в анализа си от Института за пътна безопасност.

За седемте месеца управление на правителството на Кирил Петков не бе извършена нито една реформа на модела на споделената (без)отговорност в 12-те институции с отговорности за управлението на риска от ПТП, заявяват още от института.

Необходимо е незабавно възлагане на международен одит за безопасност при построените и ремонтирани пътища от 2019 година до днес. До този момент нито една институция не е предоставила доказателства за некачествено и опасно строителство или ремонт на път в България. Служебните правителства на Стефан Янев и редовното на Кирил Петков отказаха възлагането на международен одит, настояват още те.