Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова

Русия гони 14 български дипломати като ответна мярка, предаде ТАСС.

Външното министерство на Русия връчи днес на българския посланик в Москва Атанас Кръстин нота, с която обявява за "персона нон грата" 14 служители в посолството и консулските служби на България в Русия, според съобщение на ведомството.

Дадената мярка е отговор на изгонването на 70 руски дипломати от България, въвеждането на квоти за броя на дипломатическия и административно-техническия персонал на Руската федерация в България, както и на закриването на генералното консулство в Русия. От министерството обърнаха внимание, че отговорността за последиците от "контрапродуктивните мерки" е изцяло на правителството на България начело с Кирил Петков, се казва в информацията на ТАСС.

Москва смята, че изгонването от България на руски дипломати "нанася съществена вреда на традиционните връзки" между двата страни и говори за "по-нататъшна деградация на колективния Запад, готов да пожертва интересите на партньорите си, само и само да навреди на Русия", се казва още в него, пише БТА.

В него се посочва също, че "неприятелските стъпки на София по отношение на Москва нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ".

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков обяви в кулоарите на Народното събрание, че България отзовава 70 руски дипломати.

Петков каза, че те са идентифицирани като хора, свързани с техните служби и са работили срещу нашата родина. „Всички, които работят срещу интересите на България, ще бъдат отзовани от България”, каза тогавашният премиер.

„Искам да поздравя службите и МВнР, че са си свършили работата”, заяви Петков.

Той не даде подробна информация, защото я определи като класифицирана. „Голяма част от тях са работили директно за чужди служби. Дипломатическата им работа е била прикритие”, каза Петков. Той подчерта, че всичките уличени са работили в руското посолство.

„Те са на реални дипломатически позиции, но при мен беше докладвано, че са изпълнявали несвойствени дейности. Това не е агресия към руския народ. Когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, имаме институции, които ще противодействат. В неделя има самолет със 70 места, който ще замине за Русия”, каза Петков.

Европейският съюз подкрепи страната ни в нейното решение, а Русия заплаши, че ще затвори окончателно посолството си.

Сегашната мярка на руското правителство е ответна на действията, предприети от българското правителство на 28 юни.