Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Русия гони 14 български дипломати като ответна мярка Елеонора Митрофанова

Русия гони 14 български дипломати като ответна мярка, предаде ТАСС.

Външното министерство на Русия връчи днес на българския посланик в Москва Атанас Кръстин нота, с която обявява за "персона нон грата" 14 служители в посолството и консулските служби на България в Русия, според съобщение на ведомството.

Дадената мярка е отговор на изгонването на 70 руски дипломати от България, въвеждането на квоти за броя на дипломатическия и административно-техническия персонал на Руската федерация в България, както и на закриването на генералното консулство в Русия. От министерството обърнаха внимание, че отговорността за последиците от "контрапродуктивните мерки" е изцяло на правителството на България начело с Кирил Петков, се казва в информацията на ТАСС.

Москва смята, че изгонването от България на руски дипломати "нанася съществена вреда на традиционните връзки" между двата страни и говори за "по-нататъшна деградация на колективния Запад, готов да пожертва интересите на партньорите си, само и само да навреди на Русия", се казва още в него, пише БТА.

В него се посочва също, че "неприятелските стъпки на София по отношение на Москва нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ".

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков обяви в кулоарите на Народното събрание, че България отзовава 70 руски дипломати.

Петков каза, че те са идентифицирани като хора, свързани с техните служби и са работили срещу нашата родина. „Всички, които работят срещу интересите на България, ще бъдат отзовани от България”, каза тогавашният премиер.

„Искам да поздравя службите и МВнР, че са си свършили работата”, заяви Петков.

Той не даде подробна информация, защото я определи като класифицирана. „Голяма част от тях са работили директно за чужди служби. Дипломатическата им работа е била прикритие”, каза Петков. Той подчерта, че всичките уличени са работили в руското посолство.

„Те са на реални дипломатически позиции, но при мен беше докладвано, че са изпълнявали несвойствени дейности. Това не е агресия към руския народ. Когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, имаме институции, които ще противодействат. В неделя има самолет със 70 места, който ще замине за Русия”, каза Петков.

Европейският съюз подкрепи страната ни в нейното решение, а Русия заплаши, че ще затвори окончателно посолството си.

Сегашната мярка на руското правителство е ответна на действията, предприети от българското правителство на 28 юни.