Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Как да се справим с внезапния пристъп на уплаха

Страхът е естествено човешко чувство. И въпреки че психолозите го смятат за негативен процес, биолозите уверяват, че в природата той е ключът към оцеляването на индивида.

Често смятаме израза "да умреш от страх" за идиом, но в медицината има случаи, когато страхът причинява смърт, дори когато човекът не е бил в опасност. Именно такъв е случаят със студент, починал от страх, докато чете романа на Джон Фокс "Книгата на мъчениците".

Какво се случва в тялото при силен страх?

Префронталната кора (част от мозъчната кора, принадлежаща на фронталния лоб) и хипокампусът започват да оценяват ситуацията. Ако мозъкът възприеме заплахата като реална, хипоталамусът предава сигнали през нервната система и тялото освобождава кортизол и адреналин в кръвта. В същото време сърцето започва да работи по-интензивно, а съдовете на мускулите и белите дробове се разширяват.

В същото време кортизолът превръща мазнините в тялото и гликогена в глюкоза и потиска имунната система. Мускулите получават заряд от енергия и човек е готов да се защити от опасност. Но такъв интензивен процес на подготовка на тялото за опасността, причинена от страха, може да доведе до аритмия или дори до разкъсване на сърдечния мускул.

Въпреки че това се случва рядко, човек трябва да знае как да се справи. Говорим за страх, а не за опасност. На първо място, трябва да вдишваме дълбоко и да издишаме бавно.

Лекарите съветват да включите всички сетива: помирисване на парфюм, оцет, подправки; яжте сладки бонбони или кисел лимон; докосвайте предмети с различни текстури. Често с чувството на страх се появяват студени тръпки, така че е добре човек да се увие в одеяло.

Страхът има миризма

Според учените страхът има миризма. Експериментите в тази област показват, че миризмата на страх може да бъде уловена с помощта на феромоните (вещества, отделяни през кожата). Както учените уверяват, всичко това се случва подсъзнателно. Освен това откритият алармен сигнал може дори да достигне до група хора.

За експеримент, проведен в университета в Дюселдорф, са избрани 49 студенти. Учените, ръководени от Бетина Пауса,

вземат с памучни тампони проби от потта на доброволците

един час преди явяване на изпити, както и по време на тренировка на велоергометър.

Втора група от 28 участници са помолени да вдишат пробите и да познаят кои са взети преди изпита и кои са взети по време на тренировка.

Никой от студентите не е могъл да усети разликата между пробите. Но ядрено-магнитен резонанс разкрива различна картина: при доброволците, вдишвали проба от "паническа пот", зоната на мозъка, отговорна за емоциите, била по-активна.

Същото се случило и в областта, отговаряща за емпатията - способността на човек да съпреживява емоциите, чувствата и мислите на другите (съчувствието). От това следва, че тревожността или страхът, излъчени от тялото на хората чрез феромоните, позволява да им съчувстваме, предполагат изследователите.

Някои учени смятат, че миризмата все още малко се изучава, въпреки че в човешките отношения тя играе важна роля. Последвалите проучвания показват, че съвременните жени, подобно на своите древни предшественички, избират мъже с повишен имунитет, за да осигурят здраве на бъдещото потомство. Забелязано е, че за партньор човек

избира индивид

с различна от неговата миризма,

избягвайки семейните връзки.

През 2011 г. финансирано от Пентагона изследване установява, че миризмата на тревожни хора провокира силна реакция в областите на мозъка, свързани със страха. Проби от пот, взети от хора, скачащи за първи път с парашут, предизвикаха слух, че това е първият етап за освобождаването на феромона на страха, който може да се използва в бойни действия за всяване на страх във вражеската армия или при създаването на химически оръжия. Пентагонът обаче не потвърждава тези данни.

Хората около вас усещат страха ви

Учените са установили, че човек, който изпитва страх, може да повлияе на хората около себе си, които надушват страха му и му съчувстват.

Това заключение е направено от екип от изследователи от университета в Дюселдорф, Германия. Те са поставили абсорбиращи подложки в подмишниците на 49 студенти един час преди да положат последния си устен изпит и по време на упражнения. Друга група студенти е трябвало да вдишат проби от пот, докато изследователите са изучавали мозъчната им дейност.

Никой не е усетил разликата между двата вида пот. Пробата "преди изпит" обаче е предизвикала любопитен ефект в мозъчната дейност - активирани са зони, които обработват социални и емоционални сигнали. Освен това няколко други области, считани за отговорни за емпатията и съпреживяването, са се стимулирали.

Изследователите заключават, че тревожността активира

освобождаването на химикал, който заобикаля съзнателното

преживяване, като автоматично предизвиква подобно чувство у всеки, който вдишва химикала.

Това помага на страха да се разпространява бързо, като подобрява времето ни за реакция и ни помага да избягваме опасността. Предишни експерименти са показали, че потта на парашутистите при скок отвисоко активира участъци от мозъка, отговорни за безпокойството при хората, които я вдишват.