Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойци от "Азов" обучават обикновени граждани. Именно азовците най-често са обвинявани, че са мутанти.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Бойци от "Азов" обучават обикновени граждани. Именно азовците най-често са обвинявани, че са мутанти. СНИМКА: РОЙТЕРС

Фалшиви видеа, обслужващи Москва, носят брандовете на BBC и CNN

Хитовите украински "новини" бяха за Духа на Киев и за мнимия посланик самурай, поискал меча си, за да се бие с руснаците

Европа и в България руската пропаганда използва изключително иновативен подход, който със сигурност ще се изучава години наред. С пандемията започна внушението, че руските ваксини са много по-добри и безопасни, защото залагат на убития ухански вирус.

Тезата бе, че западните РНК ваксини са изключително рискови и опасни. Русофилите се затвориха в обособени фейсбук и viber групи, където привличаха свои познати и си разменяха всички видове фалшиви новини на тази тема. По този начин бе изградена една

нова общност

Тя е много по-широка от тази на традиционните русофили - като част от нея и в тези групи хората могат да спорят с часове, че с ваксините се провежда диверсия с цел намаляване на населението.

Страхът за живота, придружен с масираната кампания, че Русия отива да "денацифицира" Украйна, намериха своята жадна публика. Троловете, които довчера бълваха фалшиви новини срещу ваксините, изведнъж взеха страната на Русия в конфликта, която е сама срещу "лошия" Запад. Там се легитимират гейовете, разбиват се традиционните семейни ценности, за да се ограничи населението на Земята.

Тази фина настройка се оказа много добра почва за конспирации, фалшиви новини, видеа и хипотези. Едно от най-популярните в началото на войната бе как президентът Зеленски влиза в бунгало или палатка на командирите от "Азов". Там се пие алкохол, всички са добре почерпени и обсъждат как ще пуснат биооръжия и вируси срещу руснаците. Видеото се споделяше с такава вълна от възмущение, че никой не обръщаше внимание на един прост факт. По това време президентът Зеленски всеки ден правеше изявления, той бе с брада и поне с 10-15 кг по-пълен от актьора.

Друго много популярно видео бе как бюрото на Зеленски е посипано с бял прах. Подтекстът бе, че наркоман воюва срещу руснаците. В оригиналното видео по бюрото му няма следи от наркотик.

Президентът Зеленски много често е герой на фалшиви видеа как с командири от "Азов" планират биоатаки с вируси.
Президентът Зеленски много често е герой на фалшиви видеа как с командири от "Азов" планират биоатаки с вируси.

След това бе съобщено как бойци от отряда "Азов" нарочно поставят оръжията си до жилищни блокове, за да може цивилните да ги пазят в прикритията им като жив щит.

Заедно с това излезе новината как руснаците

спасяват децата на жестоките украинци, които ги изоставяли или ги използвали за защита.

Така постепенно се стигна до официалната информация от руски депутати, че Украйна отблъсква настъплението на Русия с бойци мутанти. Те са били подложени на биологични експерименти със съдействието на САЩ. До момента няма нито едно потвърждение, че някога, някъде са използвани такива войници.

За разследването бе съобщено от зам.-председателя на Съвета на федерацията Константин Косачев и зам.-шефката на руската Дума Ирина Яровая.

Косачев е цитиран в "Комерсант", че анализът на кръвни проби от пленени украински военнослужещи потвърждава, че "за редица заболявания, включително нетипични за територията на Украйна, съдържанието на съответните вещества в пъти надвишава допустимите норми. Това означава, че "върху тях са правени експерименти и са провеждани експерименти на територията на Украйна с изключително опасни заболявания, които при определени обстоятелства биха могли да бъдат разпространени за военни цели", обяснява той.

"Ниe видяxмe

жecтoкocттa

и вapвapcтвoтo,

c кoитo ce дъpжaт вoeннocлyжeщитe нa Укpaйнa - обяснява Яровая. - Пpecтъплeниятa им cpeщy цивилнoтo нaceлeниe, чyдoвищните им изстъпления cpeщy вoeннoплeнницитe - всички те пoтвъpждaвaт, чe тaзи cиcтeмa зa кoнтpoл и cъздaвaнe нa жecтoкaта мaшинa зa yбийcтвa e била въведена от САЩ."

Според нея с експериментите украинските воини са били превърнати в "най-жестоките чудовища".

Заедно с това Яровая информира, че има банкноти, заразени с вируса на туберкулозата, в Луганската народна република, както и че е открита гангрена в една от ветеринарните лаборатории в Мариупол.

"И тези допинги, които все още им се дават, за да неутрализират като цяло последните следи от човешкото съзнание и да ги превърнат в най-жестоките и смъртоносни чудовища, също потвърждават това", допълва Яровая.

Като потвърждение на думите й в "Телеграм" се появи видео, в което руски военен със страх разказва как, докато е водил разпити на военнопленници от "Азов", се страхувал да ги гледа в очите. Имало нещо особено в погледа им.

Според Яровая "в епруветките на американските военни лаборатории трябва да търсите" птичи и свински грип, коронавирус и маймунска шарка.

Яровая и колегите й първи огласиха данните за опасните войници мутанти. Засега няма никакви други потвърждения на тези новини.
Яровая и колегите й първи огласиха данните за опасните войници мутанти. Засега няма никакви други потвърждения на тези новини.

"Това е поради техния особен интерес към произхода на вируси и патогени от животински произход - допълва тя. - След това ги прикриват като естествени патогени, от които възниква епидемия - това е такава скрита маневра, когато, за да останат незабелязани, те всъщност създават непредвидени ситуации в различни региони на света."

"Комерсант" обаче цитира и генетика Кирил Волков, който смята, че в момента се разпространяват субтропични заболявания, а случаи на западнонилска треска са регистрирани и в южните райони на Русия. Хепатит А също е доста типично заболяване, допълва експертът. Но заедно с това той признава, че има вещества, които променят съзнанието и водят до агресивност и че в момента всички армии се развиват в тази област. Въпреки това експертът смята, че думите на руските депутати за "биологичните атаки" от страна на САЩ са преувеличени.

Като логичен завършек на тази кампания преди седмица на сайта на руската Държавна дума бе публикувано следното съобщение: "По инициатива на Държавната дума е организирана парламентарната комисия на Федералното събрание на Руската федерация за

разследване

на обстоятелствата, свързани със създаването на биологични лаборатории от американски специалисти на територията на Украйна. Необходимостта от разследване на дейността на американските биологични лаборатории беше многократно подчертавана от председателя на Държавната дума Вячеслав Володин".

Дали това ще бъде потвърдено, или ще се окаже поредно недоказано твърдение, предстои да видим. Заедно с това руската пропаганда използва много други прийоми.

"Измамни видеоклипове, анализи и туитове, които обслужват руската пропаганда, се маскират, сякаш идват от BBC, CNN и други новинарски издания - пише в своя статия "Дойче веле". - Основната цел, изглежда, е да се разпространяват неверни твърдения, подпомагайки руската дезинформационна война. Втората цел, изглежда, е дискредитирането на медиите."

Там се посочва видеото, брандирано като собственост на BBC, за ракетната атака на Краматорск. В него се показва обстрелът над жп гарата, отнел много човешки животи. В текста се казва, че ракетите са изстреляни от украинска страна срещу собственото й население.

От медията обявиха, че видеото не е автентично, но носи марката на медията, което поражда опасения, че може да има още фалшификати.

Въпреки това то има огромен отзвук, споделено е над 500 хил. пъти, пише "Дойче веле".

CNN също не е пощадена от руската пропаганда с две фалшиви видеа.

От началото на войната украинската машина също работи на бързи обороти.

Един от най-ярките фейкове на Украйна бе за летеца герой, наричан Духа на Киев и Кошмара на руснаците. През март бе съобщено, че той е свалил редица руски изтребители и е загинал в неравен бой. Мрежата бе залята със снимки и видеа за подвизите на мнимия летец. Едва през май Украйна съобщи, че този човек е мит,

изфабрикуван от украинци

Другата фейк новина бе за японския посланик в Украйна, който помолил от Япония да му изпратят самурайския меч, за да отиде да защитава страната, в която е назначен. Снимката на мнимия посланик в самурайски костюм с меча в ръка заля социалните мрежи. Нито един експерт от Япония не успя да обясни, че такъв човек всъщност не работи в японското посолство в Украйна.

Третият фейк бе, че обсадените украински войници на Змийския остров са загинали като герои, отбранявайки се срещу многочисления враг. Впоследствие се оказа, че те се върнаха живи и здрави.

Войната е сблъсък и на пропагандни тези. Засега украинската е в пъти по-ефективна и печели привърженици в цял свят. Най-малкото защото Украйна е жертва на агресия в неистовата си борба за независимост.