Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Удобно се преиначават фактите за дейността му с цел манипулация

- Господин Благоев, какво предизвика негодуванието ви към изказването на президента по повод на честването на Вапцаров?

- Възмущението ми и най-вече желанието ми да изляза с открито писмо е, че писането и коментирането във фейсбук нямат резултат. А ние трябва като общество да се научим да отстояваме своята позиция и да настояваме пред хората, които са облечени във власт, да се вслушват в мнението на тези, които не са съгласни с тях.

Предизвика ме поредният опит

за подмяна на историческите

факти

и историческата истина. Аз съм реагирал като гражданин и като историк. Даже искам да се извиня на хората, които мислят като мен, че съм бил малко по-умерен и възпитан, имайки предвид, че съм писал до държавния глава, защото имам основания да бъда и много по-рязък. А сега постфактум мога да кажа, че не очаквах писмото ми да предизвика такова голямо одобрение - само за 24 часа в профила ми във фейсбук има над хиляда споделяния и близо две хиляди одобрения. Тоест аз смятам, че моето писмо изразява мнението на една немалка част от българското общество, с която Румен Радев не желае по никакъв начин да се съобрази, да се вслуша в нея като български президент.

Негодуванието ми бе предизвикано от двойния му стандарт. А другото, което много ме възмути, е, че тази годишнина не е посветена само на Вапцаров, а на още 5-има души негови съидейници, които са членове на военното крило или на тази спецорганизация към работническата партия. Защо за тях Радев нищо не говори? Защо на преден план се изтъква само Вапцаров? Удобно се преиначават фактите, манипулира се, заиграва се с поетичния му талант, при положение че в съда той е изправен заради противодържавна дейност, а не заради поезията си. И тук много грозно се налага едно клише за разстреляните преди 9 септември 1944 г. поети. Ами да, има го и това, но тези поети,

ако ги сравним с разстреляните

след 9 септември, ще се окажат нищожно малък процент. Аз не казвам, че е трябвало да бъдат разстреляни, но е гнусно и гадно, отвратителна манипулация е да твърдиш, че Вапцаров е разстрелян заради поезията му.

В едно от изказванията си Радев говореше за левите хора като за качествени и стойностни хора, тогава тези, които не са с леви убеждения, какви са? Прости и посредствени ли? Извинявайте, ама посредствеността е типична за комунистическата партия основно.

- Но трябва ли да го отричаме като поет заради комунистическата му дейност?

- Българското общество е толерантно. Дори хора като мен, които са с откровено желание да се направи нов прочит на комунистическото минало, не могат да отрекат Вапцаров като поет. Дори може би и това, че той вероятно е залитнал по македонската тема и т.н. А в случая говорим за човек, който се е поддал на една мракобесна идеология.

- А изказването, че се е борил за "праведна кауза"?

- Да. Радев говори за него едва ли не като за представител на Яд Вашем, която дава званието "праведник на света" за спасяването на евреите. Как може да кажеш "праведна кауза" - праведно е нещо, което има отношение към вярата, към религията. А какво праведно има в една чисто светска, да не я нарека терористична организация?! Да си спомним как Радев стоеше сам пред паметника на избитите от комунистите с едно скромно бяло букетче - ами разликата е драстично очевадна! В случая с Вапцаров президентът беше с почетната гвардейска част. А Радев, ако иска да почита 80-ата годишнина, не може да използва символите на държавния церемониал, защото това означава, че ние отдаваме държавна почит на хора, които са се борили срещу държавата.

Тази година нашата инициатива "Бъдеще с памет" организира

поклонение

на мемориала

на жертвите на комунизма, на което присъства и Никола Минчев като председател на Народното събрание - какво пречеше на Радев, който също беше поканен, да присъства там?!

Той е първият, който си позволява така откровено да разделя обществото. Дори Георги Първанов, който беше кандидат и член на БСП, не си е позволявал подобни действия.

- Как бихте отговорили на тези, които обявяват Вапцаров за знаме на антифашизма?

- Има една много пагубна и опасна тенденция да се казва, че у нас имало антифашистко движение и че едва ли не трябвало да напиша подобно писмо и на президентите на Франция и Италия например. Но с тях не може да се прави паралел - в Италия е имало откровен фашизъм, а Франция е била окупирана държава. В същото време България е съюзна държава. В нея може да е имало профашистки организации, но

не е имало

фашизъм

и 50-те хил. спасени евреи доказват този факт.

Реално погледнато, заявката, че Вапцаров е антифашист, означава, че държавният глава признава, че в България е имало фашизъм, т.е. да каже на опонентите ни в Скопие: Вие сте прави, когато твърдите, че у нас е имало фашисти по време на Втората световна война. И тук отново има двоен стандарт - не може, от една страна, Радев да казва на македонците да се отърват от своите постсоциалистически идеи, а той самият да ги реанимира в България.

- Все пак поетът има международно признание...

- Наградата за мир, която е получил посмъртно, е създадена от Съветския съюз - сам преценете колко е безпристрастна. Да не говорим за преводите, които са

спонсорирани от комунистическата държава

Нека да не ги забравяме и тези неща. И ако обикновените хора не ги знаят, много лесно ще се поддадат на манипулациите на Радев.

Освен това не съм юрист и се въздържах да напиша опасенията си, че изказването на Румен Радев влиза в колизия с чл. 108 от НК, който казва, че има съдебно преследване за всеки, който проповядва фашизъм или друга антидемократична идеология. Тоест каузата, на която Вапцаров е служил, е комунизмът. И в тази връзка бих искал да призова вещите юристи да се произнесат дали държавният ни глава може да бъде подведен под отговорност.