Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият посланик на България в Москва Илиян Василев
Бившият посланик на България в Москва Илиян Василев

- Г-н Василев, колко време отнема проследяването на тези 70 души, за да бъдат експулсирани?

- Не е задължително да проследяваме, нито да са били залавяни в несвойствена дейност или да има данни за това за всичките 70 души. Достатъчно е, че работят не като дипломати или поне не само като дипломати, но и като агенти на другите руски служби. Това е нарушение на Виенската конвенция. При акредитацията са заявили, че са дипломати. Това е злоупотреба с доверие, тъй като се ползват с имунитет, за да извършват своята дейност, а не да работят за службите.

Има официални представители на руските служби към посолството, но тук не става дума за тях. Те са акредитирани за връзки с нашите служби.

- Има ли споразумение между София и Москва за определена бройка дипломати и служители?

- Броят на дипломатическите служители и техническите лица се уточнява на етапа на даване на съгласие на страната да ги приеме. Ние сме в правото си да заявим, че няма да даваме разрешение за повече от 50 души, както е в случая.

- Възможно ли е информацията за несвойствената дейност на руските дипломати да е дошла от партньорски служби?

- Възможно е. Една от особеностите на руското разузнаване е, че когато ползва дипломатическо прикритие, то не е в страната на акредитация, а в друга. Така се затруднява проследяването им.

- Какви хора от топнивата в българското управление са предавали информация на руското посолство?

- Преди години имаше случай със закрито заседание на Министерския съвет, информация от което беше получена в руското посолство на двадесетата минута.

- Какво може да се направи, ако някой на топниво в държавата изнася информация за Москва?

- След като шефът на ДАНС казва, че има топнива на управление у нас, които работят с руското разузнаване, очевидно нашите служби имат достатъчно добра представа. Но те не могат да направят нищо без политическа воля.

- А има ли руски агенти в службите?

- Има, да, особено в България. Преди 1989 г. бяха акредитирани навсякъде официално. Не им се налагаше да действат под прикритие.

- Дали сред експулсираните дипломати има такива със сменена самоличност и сериозно прикритие?

- Този въпрос не е към мен.