Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само седмица забавяне с пътуването щеше да я предпази от ада, в който попадна

Бритни Гринър трябваше да се забави само седмица с организацията около пътуването си до Русия и сега щеше да е свободна, щастлива и успешна спортистка в родината си. Тя решава да хване самолета седмица преди избухването на войната. След

първия изстрелян патрон

САЩ моментално забраниха на гражданите си да пътуват за страната агресор. Мнозина ще се запитат – какво по дяволите е правила толкова именита американска спортистка на руска земя? Отговорът се крие в крайно неравнопоставеното положение на жените спрямо мъжете в американския спорт.

"Леброн Джеймс или Том Брейди никога не биха попаднали в положението на Бритни просто защото не биха хукнали за чужбината, за да припечелят допълнително", гневи се спортната журналистка Тамрин Сприйл. Според нейните изчисления средностатистически баскетболист в НБА взима двеста пъти повече от най-добре платената си колежка в женското първенство. Затова Бритни и останалите звезди от шампионата играят на други места в Европа по време на ваканцията между двата сезона в женската НБА. В Русия американките получаваха около пет пъти повече пари преди да започне войната, а местният клуб "UMMC-Екатеринбург" предложи тлъст договор на 31-годишната американка и така тя попадна в капана.

Съотборничките на 31-годишната звезда на "Финикс Меркюри" твърдят, че тя се държи психически. Комуникират с нея посредством писма, които преди това се прочитат от затворническата управа. "Не мога да повярвам, че намира сили да се шегува в такъв момент. Тя е една невероятно силна личност", просълзява се Аманда Захауи.

Постижението на Бритни Гринър да не се предаде психически може би се дължи и на добрата й подготовка в миналото, когато преодолява не една или две тежки ситуации. Тя е първата в женския шампионат, която открито си признава, че е гей. Прави го на 22, когато тъкмо се е устремила към своето място под слънцето в елитния спорт. Част от баскетболните среди не приемат особено радушно признанието на Бритни, но тя устоява на натиска и след това става първата дама с различна сексуална ориентация, която

подписва договор с “Найк”

Именно тази победа явно я вдъхновява да се втурва с главата напред в защитаването и на други непопулярни каузи. "Всеки път, когато някой се опиташе да я усмири, да я вкара в калъпа на общественото одобрение, тя силно извикваше "Майната му, това съм си аз!" и продължаваше да натиска, докато не изпълни целта си", пише още за нея Тамрин Сприйл. Сега 31-годишната ветеранка е изправена пред най-голямото си премеждие и ще трябва да включи на пълни обороти всички защитни механизми. Попитан за физическото и психическото й състояние, адвокатът й отговаря: "Тя се чувства добре, доколкото го позволяват обстоятелствата". А съпругата й Черил написа в Инстаграм: "Не съществуват думи, които да изразят тази болка. Боли ме, много ме боли!"