Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как кръвожадното насекомо променя човешката история през вековете

В теорията на хаоса ефектът на пеперудата илюстрира как една малка промяна - като ефирния й замах с крила - може да доведе до торнадо на другия край на света. Но истината е, че едно друго насекомо, още по незначително на вид, е оказало огромно влияние върху човешката история.

Използвани често като сравнение за слабост, комарите и пренасяните от тях болести още от древността са размествали цели цивилизации. В наши дни в развитите държави, благодарение на инсектицидите и пресушените блата, сме свикнали с лукса да не мислим много за тях и рисковете, които носят. Но те все още убиват повече от 800 хил. души годишно, главно в Африка и Азия. А с обща смъртност от 52 млрд. души – половината от хората, които са живели някога на Земята, комарът е достоен за титлата „разрушител на светове“.

А нелепото е, че хората, макар и неволно, са били техни съучастници. Още от най-древни времена разчистването на земята, напояването и отглеждането на добитък са ни доближили много до комарите и са им създали перфектните места за хранене и размножаване. От развитието на селското стопанство, издигнало градовете-държави в древността, до търговията и военните конфликти - всичко е насърчавало разпространението на болести от дребните кръвопийци.

Въвеждането на поливното земеделие в Шумер и другите царства на древна Месопотамия ожесточава битката на хората с тези вредители. Глинени плочки с клинопис, намерени в района, недвусмислено споменават смъртоносни периодични трески, предполагащи малария. Патологията се очертава и в някои фрагменти от Стария завет, открита е също в египетски мумии от всички социални йерархии. Омир, в една от песните на „Илиада“, се позовава на маларията, широко разпространена тогава в Средиземноморието, която трябва да е причинила хаос сред гръцката армия, обсаждаща Троя, като предизвикала масов мор сред ахейците. Изглежда китайците са познавали болестта от 5000 години, а индийските писания от ведическия период (1500 г. до 800 г. пр.Хр.) я наричат „цар на болестите“.

Според хронистите разнасяните от комарите ендемични щамове са унищожили и армиите на Ханибал, докато си проправят път през Италия, отклоняват монголите на Чингис хан по пътя им към Южна Европа и са попречили на европейските кръстоносци да задържат Светите земи, тъй като маларията убива повече от една трета от тях.

Ненапразно, за да избягат от комарите, богатите римляни са строили къщите си върху хълмове – тенденция, видима дори днес в САЩ, където имотите, разположени на височини, се продават със забележима надценка. А много историци дори спекулират, че маларията falciparum (най-смъртоносната форма на малариен вид при хората)

е допринесла за падането на Римската империя.

Но със сигурност пристигането на маларията в Рим през първи век от новата ера е повратна точка в европейската история. От африканската дъждовна гора болестта най-вероятно е пътувала надолу по Нил до Средиземно море, след това се е разпространила на изток до Плодородния полумесец и на север до Гърция. Оттам гръцки търговци и колонисти я пренасят в Италия. Римските легиони пък в крайна сметка я разпространяват чак до Англия и Дания на север. През следващите 2000 години навсякъде, където в Европа е имало претъпкани селища и застояла вода, маларията процъфтява, правейки хората сезонно болни, хронично слаби и апатични.

Кои велики личности са загинали от болестите пренасяни от комарите - четете в новия брой на сп. Космос