Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Александър Чирков заедно с екипа си

СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Проф. Александър Чирков заедно с екипа си СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ

l 12-годишният Иван бил с вродена кардиомиопатия в последен стадий

l Операцията е успешна, но след 2 г. момчето умира, след като пада от колело

В месеците, в които екипът на д-р Любомир Димитров постави стент на недоносено бебе и извърши за първи път толкова сложна операция в България, само че преди 36 години, проф. Александър Чирков прави първата сърдечна трансплантация за цяла Източна Европа и Съветския съюз.

Той ръководи екип, който присажда сърце на 12-годишния Иван Сарафски от Кърджали. Момчето е страдало от вродена кардиомиопатия. Болестта му е била в последен стадий. Лекарите намират 21-годишен донор с доказана мозъчна смърт, катастрофирал в Шуменско. Той е докаран в "Пирогов", а близките се съгласяват да дарят сърцето му. След изследвания се оказва, че малкият Иван има съвместимост с починалия младеж.

Трансплантацията трае около 4 часа,

асистират двама хирурзи – покойният вече д-р Борис Мишев, който е най-добрият ученик на проф. Чирков по това време, и д-р Людмил Бояджиев. Операцията е успешна, а момчето става любимец на всички лекари и медицински сестри. Всички бдят над него като орли и не допускат никакви усложнения в състоянието му.

На осмия ден след операцията фотографът Иван Григоров е допуснат при момчето, за да снима възстановяването му. Запечатва и грандиозното му изписване от болницата. Иван Сарафски бил много развълнуван. Имало десетки медии, а министърът на здравеопазването Атанас Малеев дошъл лично да го придружи. 12-годишният се шегувал, че ще даде само 3 усмивки на Григоров, за да запази останалите за другите репортери.

Искрено се радвал на новите си обувки,

защото от месеци носел само чехли. Точно тогава получил и покана да присъства на сватбата на сестра Стефанова - една от жените, които се грижели за него. Казвал на майка си, че е влюбен в нея. Била толкова добра.

Всички са убедени, че 12-годишният малчуган ще живее дълго и че го очаква светло бъдеще, защото нямал никакви здравословни проблеми. Две години след операцията обаче, докато кара колело, пада от него

и сърцето му спира

За зла участ наоколо нямало никого, за да му помогне. Иван умира на място. По-късно лекари казаха, че ако веднага му е оказана медицинска помощ и му е направен сърдечен масаж, е могъл да оцелее.

Въпреки нещастния край на малкия Иван лекари от СССР и други страни идват в България, за да проучат методиката на проф. Чирков.

Иван не изпускал и за миг куклата си талисман.

СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Иван не изпускал и за миг куклата си талисман. СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ