Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Профайлърът кара едни от най-кръвожадните престъпници в историята да признаят вината си

„Изумих се от себе си. Чувствах необходимост, която караше цялото ми тяло да трепери. Сякаш бях жаден в пустиня. Сякаш бях гладен, но хлябът в ръцете ми ставаше на пепел. Направих го бавно. Забих ножа във врата й и го завъртях, а тялото й започна да агонизира. Трепереше, а аз усетих странни импулси по себе си, като ток. Настръхнах, но емоцията беше приятна. Заплаках, но от щастие. Исках да го изпитам отново. Исках да поемам рискове, които ще ме вдигат в облаците, а какъв по-голям риск от това да убиваш хора?“

Думите на серийния убиец Едмънд Кемпър към американския профайлър Робърт Реслър са записани в архивните папки на ФБР по разследването на престъпленията, извършени от бруталния рецидивист. Днес той е на 73 години, в калифорнийски затвор, с осем доживотни присъди.

Едмънд Кемпър, който става известен с изключително високото си IQ - 145, разказва подробности за ужасяващите си издевателства върху множество хора, за първи път пред специалиста, докато двамата са насаме. Преди това некрофилът отказва да признае вината си. Разговорът с Реслър обаче обръща поведението му и бележи началото на нова епоха.

Все пак той ще стане човекът, разработил и въвел психологическото профилиране в отдела за поведенческа наука към Федералното бюро за разследване. В онези години властите залагат най-вече на събраните доказателства и свидетелски показания. На съвсем заден план остава работата на психолозите, които разговарят със задържаните. Именно Робърт променя общоприетата практика, след като само с беседи успява да накара едни от най-кръвожадните престъпници да признаят сами какво са направили.

Кога започва всичко, четете в сп. "Космос".