Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев е внимателен в изказванията си, но хора от неговия кръг са по-категорични в нежеланието си кабинетът на Кирил Петков да остане да управлява.
Румен Радев е внимателен в изказванията си, но хора от неговия кръг са по-категорични в нежеланието си кабинетът на Кирил Петков да остане да управлява.

Разработван е сценарий за програмен кабинет в мандат на ИТН и с подкрепа на ГЕРБ и ДПС

Невидим сблъсък за надмощие и между двамата основни играчи на терена - Кирил Петков и Румен Радев

Въпросът след оттеглянето на ИТН от коалицията не е ще се намерят ли гласове за подкрепа на правителството, или ще има избори наесен, а дали мнозинството ще бъде в ръцете на проруски или прозападно настроени сили.

Особено в условията на войната в Украйна. Социологическите проучвания показват, че ако има предсрочен вот, ще се увеличи подкрепата за "Възраждане".

Тя не крие пристрастията си към Москва. А се очаква на терена да се явят и формацията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход", както и тази на Мая Манолова. И двете се харесват от симпатизантите у нас на Владимир Путин и неговата политика. Възможно е да се появят и други претенденти за тази част от политическия спектър.

Кой с кого е и кои са основните лагери?

Въпреки че Слави Трифонов и неговата ИТН напуснаха коалицията и така се създаде предпоставка за криза, ясно е, че двамата най-важни играчи на терена са президентът и премиерът. Те не оставят усещането, че играят в един отбор. Румен Радев малко след самото заклеване на кабинета започна да критикува действията му, а Кирил Петков отговаря лаконично, че не иска да коментира думите на държавния глава.

Първите атаки от страна на "Дондуков" 2 дойдоха заради ветото за Северна Македония, а след това и за изпращането на оръжие за Украйна.

В отговор на въпрос при посещението си в Германия пилотът заяви, че няма за цел да свали правителството, а да се бори срещу всеки порочен управленски модел, както и за това да се води прозрачна и отчетна политика спрямо българските граждани. Според наблюдателите въпреки несъгласията му с Кирил Петков Румен Радев няма интерес да се тръгне към избори наесен и да се наложи назначено от него служебно правителство да вади горещите картофи. Може би затова хора от неговия кръг лансират идеята за

експертен кабинет в рамките на това Народно събрание.

В неделя по БНР шефът на Стратегическия съвет на президента - Александър Маринов, обяви, че според него е време за това.

"Какъвто и вариант да се търси в рамките на този парламент, това трябва да бъде по същество програмно правителство - добави Маринов. - Избирателите са се произнесли на изборите преди половин година и кардинално изменение на тяхната воля не бива да бъде допуснато.

Възможно е да има краткосрочно програмно правителство, което да се фокусира изключително върху овладяването на кризата, а не да обслужва политическите амбиции на партии и отделни личности. Всичко трябва да бъде открито и публично, за да се ограничат съмненията, че това е сделка с оглед на някакви облаги."

Според Маринов опитите чисто аритметично да се събере мнозинство без ИТН няма да доведат доникъде. Правителство на малцинството съществува в цял свят, но в нашия конкретен случай не можело да се получи. Професорът

направи уточнение, че не говори от името на президента.

Ако имаше принципни разногласия с него обаче, едва ли щеше да коментира публично процесите или щеше веднага да се наложи да си подаде оставката.

Наблюдатели предполагат, че кръговете около Румен Радев искат да реализират ново програмно правителство в рамките на този парламент в мандата на "Има такъв народ". За да стане това, трябва да падне кабинетът "Петков" и след това първите два мандата - на ПП и ГЕРБ, да не успеят да се реализират. Тогава е много вероятно третият да отиде при ИТН. За да се събере мнозинство, ще им е необходима подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

Изглежда на ръба на невъзможното, но Слави е известен с непредсказуемостта си, а и ако бъде формулирано като експертно, а не партийно, би могло да се получи.

Слави Трифонов е непредсказуем играч на политическата сцена.
Слави Трифонов е непредсказуем играч на политическата сцена.
За подобен сценарий заговори и напусналият Радостин Василев. Според него Трифонов е обещавал това на своите депутати на сбирка в понеделник вечерта и ги е агитирал да не напускат групата.

Всичко това оставя впечатление, че президентът и ИТН действат ако не координирано,

то поне в една и съща посока. Но при този сценарий Радев би се афиширал косвено като поддръжник на ИТН в битката им срещу ПП, а засега той избягва да вземе страна.

Има и една неизвестна. Изобщо не е сигурно, че Бойко Борисов ще се съгласи. Особено при скандалите, които тръгнаха в ИТН, и разпада на формацията на Слави Трифонов. Ако бившият премиер види, че при предсрочни избори формацията му ще излезе първа политическа сила, може да не иска да рискува с неясно правителство на шоумена.

"Ще вдигнем купата", заяви той пред симпатизанти преди 3 седмици и поиска оставката на правителството. Лидерът на ГЕРБ добави: "Въпреки нашето запъване за избори ние виждаме, че те идват".

Що се отнася до хората на Ахмед Доган, те демонстрират сериозно нежелание кабинетът на Кирил Петков да продължи да управлява. А още преди месеци председателят Мустафа Карадайъ даде сигнал да работят за извънреден вот.

И двете формации ще си направят много добре сметката,

преди да се съгласят на подобен сценарий, и ще влязат в него само ако преценят, че това е в техен интерес.

Другият основен играч - премиерът Кирил Петков, в тандем с Асен Василев ще направи всичко по силите си, за да няма смяна на правителството и нови избори, чийто изход едва ли ще е толкова добър за тях. “Продължаваме промяната” и останалите коалиционни партньори са притеснени, че мнозинството няма да е стабилно, ако във всеки момент се търси подкрепа за определени решения и че това не може да продължи дълго.

"Не знам дали ще има предсрочни избори - коментира политологът Юрий Асланов. - По-скоро няма да се стигне до тях, защото заявката е да се играе на всяка цена за запазването на кабинета."

Ако падне правителството, всички намерения за смяна на главния прокурор, за реформа в съдебната система, за новия Висш съдебен съвет и промяната в КПКОНПИ ще бъдат стопирани. И де факто партиите на промяната ще бъдат изместени от статуквото, което да се върне на власт.