Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зад Дарио Антонио Усуга стоят бивши членове на крайнодесни паравоенни групировки

Участвал е в убийствата на над 200 униформени от армията

По следите му са 7 години

Арестуваният миналата година в провинция Антиокия, Северозападна Колумбия, Дарио Антонио Усуга - Отониел, е човекът, който стои зад най-големия колумбийски наркокартел "Клан дел Голфо". Задържането на най-опасния гангстер след Пабло Ескобар за минути се превърна във водеща световна новина. Залавянето на мафиота стана повод дори президентът на страната Иван Дуке да направи официално обръщение към нацията.

"Това е най-големият удар срещу трафика на дрога в държавата ни през този век - обясни във видеообръщение той. - Можем да го сравним единствено с краха на Краля на кокаина през 90-те. Край на организираната престъпност!"

В началото на май тази година Усуга бе екстрадиран в Съединените щати, където в близките месеци трябва да се изправи пред четири федерални съдилища - в Манхатън и Бруклин в Ню Йорк, както и в Маями и Тампа във Флорида.

Транспортирането му на американска земя стана при строга конфиденциалност. По-късно властите съобщиха, че превозването му от затвора в Богота до военно летище е било охранявано от множество униформени служители. Престъпникът бил с белезници на ръцете и краката, каска на главата и бронежилетка в случай че негови конкуренти направят опит за покушение.

За колумбийските служби задържането на Усуга през 2021 г. не се оказа никак лесна задача. Той бе заловен след седемгодишен лов от страна на специалните части, сред които над 500 полицаи, армия, военновъздушни и морски сили. По време на издирването му правителството хвърли и немалко финансови ресурси. То предлагаше 800 хил. долара награда за информация за местонахождението му. 5 млн. долара пък даваха Съединените щати, които също търсеха престъпника под дърво и камък заради тоновете наркотици, които той успя да разпространи в Америка.

През последните няколко години десетки райони бяха вдигнати на крак след акции по задържането на Дарио, но те не се увенчаваха с успех. Причината за това бе, че сигналите или се оказваха фалшиви, или той се измъкваше минути преди да обискират скривалището му.

Службите бяха категорични, че гангстерът е имал вътрешни хора във всяка институция, благодарение на които е изтичала информация за разследванията срещу него.

Кой е Дарио Усуга, по прякор Отониел?

Дълго време той оглавява "Клан дел Голфо", който преди 10 години бе известен като "Клан Усуга". Отониел става негов шеф, след като предишният му лидер е убит при полицейска акция. Правителството е категорично, че преди ареста на Отониел групировката е най-влиятелната в страната. Тя успява да разшири бизнеса си петорно, въпреки сблъсъците с властите.

Освен всичко това зад топмафиота стоят хиляди въоръжени мъже, повечето от които бивши членове на крайнодесни паравоенни групировки. Дарио дори създава отделни групи, които имат за задача да обучават бъдещи наемни убийци и наркотрафиканти. Предлагал работа и на "готвачи" на наркотици, за които били изградени специални лаборатории. Повечето от тези места са разположени на непристъпни места в колумбийските джунгли, а по данни на правителството бандата на мафиота била отговорна за трафика на около 200 тона кокаин годишно.

Към днешна дата според официалната статистика броят на членовете на "Клан дел Голфо" е близо 2 хил. души. Неофициално обаче те са много повече.

Благодарение на тях Усуга налага подчинение в 10 от 32-те колумбийски провинции. Службите са категорични, че шефът на картела има сериозни връзки и в много други страни, чрез които е създал едни от най-сложните международни наркоканали. За отношенията му с подземния свят в съседни държави свидетелствали и арестите на вербувани от него в Аржентина, Бразилия, Хондурас, Перу и Испания.

Дрогата не е единствената дейност, от която групата на Отониел изкарва прехраната си. Според властите бандата прибира печалба и от нелегален добив на полезни изкопаеми. Освен това всеки там можел да си плати за наемен убиец, на който да възложи задача срещу висока цена. Т.нар. "ликвидатори" се обучавали в специални бази, прекарвайки часове в стрелба по мишени. Тренирали и с ножове, ако нападението трябвало да се извърши с хладно оръжие. Според легендите сред обучаващите се имало и непълнолетни деца, а в досието на самия Отониел е записано, че е участвал в убийствата на повече от 200 членове на колумбийската армия.

Първият му сериозен сблъсък с властите се случва през 2015 г., когато силите за сигурност започват операцията "Агамемнон". По петите на Усуга и хората му са изпратени висши служители от отдела за борба с наркотиците и над 1000 полицаи и военни. Следват няколко ареста на хора от клана му. В този момент той потъва вдън земя. Появяват се и легенди, че е бил отвлечен, убит и запален от свои конкуренти.

Три години по-късно операцията "Агамемнон" е подновена, но този път в нея се включват близо 3000 войници. Задържани или убити биват едни от най-близките съветници на мафиота. Зад решетките попадат брат му, сестра му и братовчед му.

За късмет на властите легендарното преследване на мафиота приключи миналата година, след като той бе задържан. Екстрадирането му към САЩ бе очаквано, тъй като от дълго време той фигурира в списъка на най-търсените престъпници от Американската администрация за борба с наркотиците. Първият път, в който щатски съд му повдига обвинение, е през 2009 г. То е за наркотрафик и предполагаемо оказване на помощ на крайнодясна паравоенна група, сочена от правителството за терористична организация.

По-късно е обвинен и че в периода 2003 - 2014 г. е внесъл най-малко 73 тона кокаин през различни страни, сред които Венецуела, Гватемала, Мексико, Панама и Хондурас.

Според властите в родината му "Клан дел Голфо" тероризира голяма част от Северна Колумбия, за да получи контрол върху основните маршрути за контрабанда на кокаин през гъсти джунгли на север до Централна Америка.

Неслучайно мнозина го сравняват с Пабло Ескобар.

След като брат му Хуан де Диос Усуга, известен още като "Джовани", е убит от полицията през 2012 г., Отониел обявява война на правителството. Начело на "Клан дел Голфо" той налага полицейски час за цялото население на Северна Колумбия. По това време бизнесът, търговията и общественият транспорт са забранени. Също като Ескобар, Дарио предлага 500 долара за живота на всеки колумбийски полицай.