Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антимафиотите под прикритие измерили чистотата на кокаина на “Клан дел Голфо”

Групата “готвела" дрогата в лаборатории в джунглите, многотонни пратки пътували до Централна Америка и Мексико

Организацията работила заедно с мексиканския “Синалоа” и италианските “Ндрангета”, “Калабрезе” и “Коза Ностра”

Перничанинът Божидар Кръстанов е обвинен, че е работил за най-големия дистрибутор на кокаин в света. Данни на полицейски служби сочат, че в Европа има множество членове на престъпната колумбийска организация "Клан дел Голфо".

Преди дни стана ясно, че в нея, изглежда, е имало и българи. Двама от тях бяха задържани у нас при международна операция срещу трафика на наркотици от Латинска Америка до ЕС. Белезниците щракнаха на ръцете на сънародниците ни, след като службите заловиха 4,3 тона кокаин, транспортиран от картела. Първоначално разследващи установиха, че 10 кг от тях са трафикирани от Кръстанов. По-късно стана ясна и втора пратка от 60 кг. Това се е случило през август миналата година, когато нашенецът получил стоката и я насочил към крайния й клиент.

Незаконната операция станала пред очите на няколко от внедрените под прикритие антимафиоти, които измерили чистотата на наркотика. След което предали информацията на властите в Триест.

Оттогава на Божидар бе наложено задържане под стража. Именно в италианския град бе основната част от акцията, която се проведе в още 6 страни. В съда стана ясно, че Кръстанов бил "принуден" да се включи в престъпната мрежа заради финансови проблеми. Той имал дългове към частен съдебен изпълнител, който продавал къщата му. Пред магистратите арестуваният допълни, че не е бягал, въпреки че Гранична полиция го залови на летището, докато отива на дипломирането на дъщеря си в университет на Апенините.

"Аз изобщо не зная за тази мярка и това обвинение - защити се той. - Дори ме заловиха на летището на път за Италия. Виновен човек ще пътува ли натам?"

Тепърва ще става ясно знае ли нещо повече за йерархията в "Клан дел Голфо" и дали се е срещал лично с някой от висшестоящите в картела. До момента остава неизвестно и как Божидар се е свързал с бандата или е получил покана от неин представител за участие в схемата.

За международните служби задържането на огромната пратка кокаин, както и последвалите арести са истинско постижение. Властите са сигурни, че това е една от най-важните стъпки в разбиването на бизнеса на сочената за най-мощна криминална организация в Колумбия.

Неслучайно тя успява да създаде връзки с други подземни банди из различни точки на планетата. Работи съвместно с мексиканските наркокартели "Ново поколение Халиско" и "Синалоа". Действа в синхрон и с италианските престъпни групи "Ндрангета", "Калабрезе" и "Коза Ностра". Свидетелски показания сочат, че кланът е в много близки отношения и с албанската мафия.

Къде се подвизава “Клан дел Голфо”?

Според службите организацията има бази в колумбийските департаменти Антиокия, Сукре и Кордоба, но е и с изявено присъствие в други региони на страната, сред които са големи градове като Меделин и Богота.

За налагането на контрол върху тях бандата разчита на въоръжени мъже от селските райони, които играят ключова роля в наркотрафика. Важни за организацията са морските пристанища по крайбрежието на Карибите или райони като Каукасиа или Тараса в Антиокия. По тези места представителите на Дел Голфо наемат местни информатори, които им докладват за действията на полицията.

В доклади властите отбелязват, че картелът е в тесни връзки с малки улични банди, които се ангажират с разпространяването на наркотици. Те са наети на изключително високи заплати. Чрез "купуването" на такива служители кримиорганизацията успява да разшири териториите си до места като Сантандер - един от петролните градове в Колумбия.

Според разследващите подземната група отговаря за не едно поръчано убийство на политически активисти. През октомври 2017 г. тя дори пусна публично списък с членове на партия и неправителствени организации със заплахи. Кървавият лист бе озаглавен "Пистолетен план срещу Патриотичния съюз" (Pistol Plan against the Patriotic Union).

"Облечени във военни униформи, членовете на "Дел Голфо" използват военни тактики и оръжия, за да укрепят силата си и да подтикват към войни и насилие срещу съперничещите им наркотрафиканти, паравоенни организации и колумбийски правоприлагащи органи - пишат службите в документи. - Те изискват "данък" на всеки наркотрафикант, действащ на територия под техен контрол, като начисляват таксите си на килограм кокаин - произведен, съхраняван или транспортиран през "техните зони". Групата координира производството, закупуването и трансфера на седмични и двуседмични многотонни пратки кокаин от Колумбия в Централна Америка и Мексико. Операциите им са успешни заради военната им дисциплина."

През изминалата 2021 г. властите няколко пъти изземват дрога, която е собственост на бандата. На 12 април са открити близо 1,5 тона кокаин на две лодки край бреговете на Панама. Два дни по-късно 2,9 тона са иззети отново от лодка на същото място, а на 18 юли - 6 тона кокаин са намерени в плавателен съд в района на джунглата в Колумбия. Не липсват и конфискувани оръжия. Сред тях са реактивни гранати, пистолети, пушки, пълнители, боеприпаси от различен калибър и гранатомети.

В началото на май тази година картелът обяви "въоръжена стачка" срещу колумбийското правителство. Причината - екстрадицията на бившия им лидер Дарио Антонио Усуга в Съединените щати. Членове на бандата унищожиха над 100 превозни средства по магистралите в Северна Колумбия. Протестните действия продължиха четири дни, а идеята на недоволните бе да ограничат движението на автомобили, камиони, автобуси, мотоциклети и хора, за да бъдат принудително затворени десетки предприятия. Бунтът засегна главно провинциите Антиокия, Боливар, Кордоба и Сукре. По време на полицейска акция бяха задържани 44 души, извършили атаки.