Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алена Щерк е починала от тежка черепно-мозъчна травма
Алена Щерк е починала от тежка черепно-мозъчна травма

Подала три сигнала в полицията срещу Спига

Казвал, че се притеснява и е загрижен за нея

Убитата преди повече от седмица Алена Щерк говорела часове наред по телефона с костариканеца Виктор Спига. През последните шест месеца той й звънял постоянно, независимо от това дали тя е на тренировка по танци, или на кафе с познати, научи "168 часа".

Бившият й приятел, който бе обвинен задочно в отвличането и умъртвяването й, тъй като избяга в Италия, не успял да преживее раздялата помежду им. Въпреки че Алена категорично сложила край на отношенията им, той продължил да живее с мисълта, че двамата отново ще се съберат. Страдал и от мания за ревност. Според властите това бил основният мотив за нападението, както и прекратената им връзка. Спига търсел Щерк с въпросите къде излиза, с кого е навън, какво ще прави и в колко ще се прибере. Казвал, че се притеснява и е загрижен за нея.

Пред приятелки Алена

не е споделяла

да е жертва на

домашно насилие

Не се оплаквала и от бившата си половинка. Близките й знаели, че тя иска да се раздели с него, тъй като любовта помежду им вече не съществувала и животът им под един покрив станал "проблемен".

Няколко дни след като тялото на жената бе открито в незаконно сметище до Радомир, от СДВР съобщиха, че IT специалистката три пъти е подавала сигнали в полицията срещу бившето си гадже. Първият от тях е на 2 февруари в Трето районно управление. По телефона 47-годишната жена обяснила, че е притеснявана от Спига. Адресът е посетен от полицейски патрул, а мъжът бил предупреден. Според властите потърпевшата била поканена да подаде жалба в районното управление, което не се случило.

Само няколко дни по-късно - на 11 февруари, на тел. 112 отново е получен сигнал от нея. Алена разказала, че между двамата имало лют скандал. Сигналът бил насочен към Шесто районно управление, а при посещението на адреса от полицейски екип Виктор не бил открит. Униформените така и

не установили данни за физическо насилие

Щерк повторно била поканена да подаде заявителски материал, но не го направила.

Третият случай е от 11 април в Седмо районно управление. Там убитата заявила, че бившата й половинка не й е върнал в определения срок личния й автомобил, който тя доброволно му дала да използва. По случая е образувана преписка, а материалите били изпратени в прокуратурата.

В момента българските власти очакват екстрадирането на Спига у нас. Апелативният съд в италианския град Анкона реши задържаният за убийството на Щерк да бъде върнат и съден в страната, в която е извършил престъплението.

Службите в Италия вече съобщиха, че по време на ареста му в Монтепрандоне Виктор е бил въоръжен. Той е носел малък двуостър нож, затова и делото му е изпратено към прокуратурата на съда на Асколи Пичено за носене на хладно оръжие.

Какви са детайлите по убийството

Предполага се, че Щерк е била умъртвена в гаража или в автомобила й, защото в дома й няма следи от нападение. Разследващите твърдят, че именно Спига е карал колата на жената в нощта след убийството. Tова е станало вероятно на 27 срещу 28 май, тъй като предната вечер Алена е била на събиране с приятели.

"Има намерена ДНК на лице от мъжки пол във вътрешността на автомобила на жертвата, която съвпада с ДНК профила, който е открит по лични вещи на обвиняемия, ползвани от него", обясни говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Тя допълни още, че срокът, в който би следвало да приключи процедурата пред италианския съд за

връщането на Спига, е от 60 до 90 дни

"Ако той даде съгласие, срокът е значително по-кратък", каза още Петрова.

Според криминалиста Ботьо Ботев действията на извършителя на престъплението са били много хаотични, непреднамерени и импулсивни.

"Той е бил в една шокова ситуация, аз съм убеден, че не е планирал тези действия - коментира той. - Може би е отишъл да се разправят."