Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Алтънбашев лети със самолет по време на едно от екстремните си приключения.
Александър Алтънбашев лети със самолет по време на едно от екстремните си приключения.

Криптомилионерите са корифеи в изчезванията

Основателите на Africrypt се изпаряват с 2,2 млрд. долара, твърдят, че кримисиндикат иска да ги убие

Създателят на най-голямата борса за виртуални валути в Канада Джералд Котън умира съмнително, а 169 млн. долара ги няма

Изчезването на Александър Алтънбашев не е прецедент, тъй като той не е първият криптомилионер, чиято съдба е обвита в мистерия. Историята помни няколко подобни случая, в които следите на създатели на криптовалути или борси се губят, а по-късно се оказва, че те са живи. Има дори и такива, които са инсценирали смъртта си.

Причината за решението им да се "изпарят" е срив в цените, което им навлича недоволството на ядосаните инвеститори. Пред "168 часа" специалисти от IT средите изключиха версията Алтънбашев да е отвлечен. Те смятат, че не става въпрос и за убийство. По-скоро допускат, че мъжът е изчезнал "съвсем доброволно" и в момента се намира в някоя от топлите страни.

Семейството му обаче е категорично, че става въпрос за похищение. Пред разследващи сестра му е разказала, че след като брат й спрял да вдига телефона си, тя видяла мъж на около 28 - 30 години да влиза в дома му. Ключ от жилището имала само тя, което я усъмнило. Предполага се, че апартаментът на Алтънбашев е бил обискиран старателно от непознатия, за да бъдат открити флашки, в които се съхраняват ключове за портфейлите му с криптовалути. Малко след като той тръгнал с бял автомобил, жената подала сигнал на телефон 112. До момента този човек все още остава неизвестен.

Кои са другите безследно изчезнали катобългарина криптотърговци?

През юни миналата година основателите на базираната в Кейптаун инвестиционна платформа за криптовалути Africrypt също се "изпариха" толкова загадъчно. Според властите в момента двамата братя Раес и Амир Каджи държат биткойни на стойност 2,2 млрд. долара.

Съмненията, че създадената от тях платформа е пирамида, се породиха близо три месеца преди те да изчезнат безследно. Повод за подозренията на инвеститорите стана изказване на главния оперативен директор на Africrypt - Амир Каджи, който обяви, че в системата им имало хакване, но поиска от клиентите си да не съобщават на властите за липсващите средства, които били откраднати от тях.

Част от ужилените наемат адвокати, за да заведат дела срещу компанията. Братята обаче изчезват, а сайтът на Africrypt е премахнат. Службите се задействат и ги обявяват за издирване в ЮАР. Предупреждават и борсите по целия свят да сигнализират в случай че те опитат да конвертират своите криптомонети.

Измамените не са никак малко, тъй като Раес и Амир привличат към платформата малки и големи южноафрикански и чуждестранни инвеститори.

Разследването стига до извода, че средствата на Africrypt са били прехвърлени от южноафриканските им сметки и клиентски портфейли през биткойн тъмблъри (услуга, която смесва потенциално идентифицируеми криптовалути с други, за да се "затъмни" оригиналният произход на средствата - б.р.) в опит да ги направят непроследими.

Полицията започна разследване, обявявайки, че братята са продали своето Lamborghini Huracan, луксозен апартамент в един от най-скъпите хотели в Южна Африка и нает апартамент край плажа в Дърбан седмици преди изчезването си.

Слуховете, че може да са убити, бяха разбити на пух и прах, след като месеци по-късно те съобщиха, че са живи и са се "покрили", за да не станат жертви на организираната престъпност. В интервю за медията Wall Street Journal Раес отрече да са ужилили инвеститорите си, оправдавайки се, че са били принудени да избягат заради "смъртни заплахи", които получили от криминални синдикати. В разговора с журналист той не спомена къде се крият.

Раес и Рамир отричат компанията им някога да е имала 2,5 млрд. британски лири в биткойни. Те твърдят, че към момента не са изчезнали повече от 3,6 млн. британски лири.

Има ли следа от тях?

Според властите двамата са си купили гражданство на отдалечения тихоокеански остров Вануату няколко месеца преди следите им да се изгубят, като Раес дал 95 хил. паунда за документа. Той се възползвал от възможността, която Вануату предлага на всички чужденци. От януари 2020 г. 2000 души са си купили гражданство на острова, на който живеят 300 хил. души.

Загадъчна е и съдбата на 30-годишния предприемач Джералд Котън, който създаде най-голямата платформа за обмен на криптовалути в Канада - QuadrigaCX.

Мъжът почина внезапно при “съмнителни обстоятелства” от гастроентерит през 2018 г. по време на медения си месец в Индия, докато държи в себе си паролите за достъп до 215 млн. долара на инвеститорите си. Съмненията, че кончината на Котън е фалшифицирана, се появиха, след като стана ясно, че той е бил в отлично здраве. Освен всичко това мъжът подписва завещание само девет дни преди края си, оставяйки на семейството си 11 млн. долара в недвижими имоти, коли, яхта и самолет.

В продължение на месец служителите му в QuadrigaCX отривисто пазеха новината за смъртта на Котън в тайна, преди да я оповестят официално. Това още повече засили подозренията, че компанията му всъщност е била пирамида и той се е спасил от гнева на някой измамен клиент.

Така борсата за криптовалути в Канада обяви банкрут малко след като съпругата на основателя - Дженифър Робъртсън - разкри, че мъжът й е единственият човек, който има достъп до парите и тя не може да помогне за тяхното възстановяване. По изчисления на ужилените към момента на смъртта си Котън е дължал на своите 115 хил. инвеститори приблизително 215 млн. долара в брой и биткойни.

"Официално разследването установи, че Джералд е пропилял по-голямата част от средствата за измамни сделки", пише Dailymail.

През годините се появяват няколко конспиративни теории, сред които фалшифицирана смърт, бягство под чужда самоличност в чужбина, убийство по поръчка на мафиот и дори отравяне от жена му.

Според службите към днешна дата официално липсват 169 млн. долара, а съдбата на мъжа продължава да е обвита в мистерия.

Криптобизнесмен белгиец изчезва безследно и в Кения. Следите на 40-годишния Марк де Мезел се изгубиха безследно малко след като той беше заподозрян в пране на пари и участие в международна престъпна организация. Разследването срещу него започна след като властите засякоха съмнителни преводи към две 21-годишни момичета. На едното от тях Мезел дава 800 хил. евро, а на другото - 850 хил. евро.

Кенийските служби заподозряха, че той е наемал девойките за "нечестиви цели". Поради тази причина съдът поиска активите му да бъдат замразени, тъй като вероятността да са "престъпни" е голяма.

Адвокатите на подсъдимия обявиха, че призовките, които получавал, били "неясни". За Мезел се знае, че влиза в криптоинвестициите през 1999 г., но започва да търгува с валути чак през 2012 г. Бързо забогатява, което се отразява и върху ултраскъпия начин на живот, който започва да води. Това продължава допреди няколко години, когато състоянието му се срива и обявява, че е загубил 80% от портфолиото си.

Сега властите подозират, че издирваният вече е избягал от Кения. Те имали информация, че той е пресякъл границата с Танзания пеша. Оттам следите му се губят.

Сигурно е, че е жив, тъй като пуска публикации в социалните мрежи, но без да посочва местонахождението си. Въпреки активността му в интернет, до момента службите не са успели да установят къде точно се намира.