Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Този секретен обект в град Куйбишев (днешния Самара) е трябвало да стане резервен щаб на върховния главнокомандващ Сталин. Построен е за рекордно кратък срок.
Този секретен обект в град Куйбишев (днешния Самара) е трябвало да стане резервен щаб на върховния главнокомандващ Сталин. Построен е за рекордно кратък срок.

Неслучайно в двора на днешната Самарска държавна академия за култура и изкуство, зад почти незабележима табела се намира може би най-скъпият бункер в историята - този на Сталин.

На 15 октомври 1941 г. Държавният комитет по отбрана на СССР приема постановление № 801 "За евакуация на столицата на СССР Москва". За резервна столица е избран град Куйбишев (старото име на днешния Самара).

Под земята е създаден обект, който трябвало да стане резервен щаб на върховния главнокомандващ. Построен е за рекордно кратък срок, а всички, участвали в строежа, изчезват мистериозно след завършването му. И до днес остава неяснотата дали по време на нападението на Германия над Съветския съюз Сталин е именно в този бункер. За съществуването на бункера се разбира едва преди десетина години. Преди това никой не е предполагам, че под обществената сграда се крие толкова тайно съоръжение.

Друг съветски бункер - този в Измайлово, също е прикрит през годините като изцяло граждански обект - спортен комплекс. Съобщението за строежа на конструкцията с таен обект гласи: "За да осигурите подходящото провеждане на Спартакиадата, изградете Централния стадион на СССР (Народен стадион) в Москва. По време на изграждането на стадиона пристъпете към изграждането на аудитории за най-малко 120 000 номерирани места и достатъчен брой различни видове съоръжения за физическа култура с помощна стойност за образователна и обществена употреба. Когато проектирате, предвидете изграждането на втори етап на Двореца на физическата култура с научни институции, академия, институт."