Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Любослав Костов
Д-р Любослав Костов

Дали реално увеличението на пенсиите с 20% ще се усети от хората? Тези 60 лв., които досега се даваха, ще продължат да се дават. Истинското нарастване на пенсиите е 10%.

Това заяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов в предаването „Събуди се” по NOVA.

Правителството планира да включи в пенсиите бонуса от 60 лв. от 1 юли. От тази дата пък всички ще бъдат увеличени с 10%. Таванът ще е 2000 лв., а минималната пенсия - 467 лв. Социалната пенсия за старост ще е 215 лв.

От 1 октомври пенсиите за стаж и възраст ще се увеличат с прилагане на модифицирано правило за осъвременяване, като процентът на увеличение за всяка година ще бъде по-голямото измежду нарастването на средния осигурителен доход или средногодишната инфлация. Увеличението ще е за около 770 хил. души. Таванът от 1 октомври ще е 3400 лв. и така ограничени от него ще останат около 1000 души. 

Очаква се средната пенсия през юли да достигне 658 лева, а през октомври - 709 лева.

Той коментира и мярката, която предвижда отстъпка за горивата.

"Тя е нищожна по своя характер от гледна точка на ефекта ѝ върху джоба на потребителите. Поскъпването е много по-голямо.

Определено в момента ситуацията е благоприятна за спекула. Важно е държавата да влезе в своята роля, като стимулира домакинствата и битовите потребители за електроенергията", каза Костов.

Той определи за очаквана отсрочката за България за ембаргото над руския петрол до юни или декември 2024 г.

"Въпросът е да не компенсираме само с намалени акцизи и ДДС в енергетиката, а да има по-активна политика за дългосрочна стратегия”, акцентира икономистът той.