Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският концерн "Газпром" е уведомил Финландия, че ще спре транспорта на природен газ към страната СНИМКА: РОЙТЕРС
Руският концерн "Газпром" е уведомил Финландия, че ще спре транспорта на природен газ към страната СНИМКА: РОЙТЕРС

Финландия отказала да плаща газа в рубли

Руският концерн "Газпром" е уведомил Финландия, че ще спре транспорта на природен газ към страната от утре сутрин, съобщава финландският държавен търговец на едро "Газум" (Gazum), цитиран от Ройтерс.

"Газум" е отказала да плаща на "Газпром експорт" в рубли, както Москва поиска. "Фактът, че газовите доставки по договора ни ще бъдат спрени, буди голямо съжаление", посочи главният изпълнителен директор на компанията Мика Вилянен.

Ние обаче внимателно се подготвяхме за тази ситуация и подсигурихме да няма нарушения в мрежата за пренос на газ, ще можем да снабдяваме всичките си клиенти с газ през идните месеци, увери той, цитиран от Офнюз.

Планира се руските доставки да спрат в 04:00 часа по Гринуич утре. "Газум" посочи, че ще продължи да доставя газ за финландските потребители от други източници по тръбопровода "Балтикконектор", който свързва Финландия с Естония.

Русия заяви, че влизането на Финландия в НАТО представлява заплаха, на която тя ще отговори. Така на 15 май Русия прекъсна подаването на ток към скандинавската съседка под претекст, че има неплатени сметки към доставчика.