Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

61-годишният българин взриви цяла Италия, след като пиян блъсна с джипа си братовчедките Джесика Фрагасо и Сара Рицото

“Разсеях се само за момент да взема нещо от жабката на колата”, защити се Трайков пред съда

Димитър трябва да получи най-тежката присъда за това, че уби децата ни. Искаме справедливост. Страдаме, разберете ни. Не желаем 70-те хил. евро, които ни предлага. Не може да ни купи."

Това каза пред "168 часа" Денис Рицото - роднина на Сара, загинала в автомобилна катастрофа, причинена от българина Димитър Трайков. За трагедията, която разтърси цяла Италия в началото на януари, бе обвинен сънародникът ни, който пиян блъсна колата на двете братовчедки Сара и Джесика. Те загинаха на място, а двете деца на Сара, едното от които 5-месечно бебе, бяха закарани в болница с различни наранявания.

Инцидентът на магистрала А28 край град Тревизо за минути се превърна във водеща новина. Причината - Трайков бяга от местопроизшествието и е задържан часове по-късно в дома си. Пробата за алкохол, която полицейските служители му правят, е положителна.

Според официалната информация джипът му първо блъснал кола, в която пътували родителите на една от жертвите, а след като изпуснал напълно контрола, се ударил в друг автомобил, в който били двете жени, на 20 и 26 години.

Джесика Фрагасо и Сара Рицото
Джесика Фрагасо и Сара Рицото

Катастрофата била толкова жестока, че се наложило екипи на пожарната да разрежат смачканите ламарини, за да извадят телата. За щастие, децата на Сара оцелели. Те били откарани в болница с наранявания, но без опасност за живота. Хоспитализирани били и родителите на Джесика.

61-годишният Димитър също бил ранен, но решил да зареже автомобила си и да избяга през полето до пътя, съобщава италианската медия trevisotoday.

Това, което стана ясно по време на първото заседание, бе, че заедно с брат си Младен Трайков е собственик на транспортната компания "Трайков транс", която обслужва товари между североизточната част на Италия и България.

Оказа се, че това не е първият му сблъсък с правосъдието. Пред "168 часа" роднини на една от жертвите разказаха, че мъжът имал проблеми със закона и в миналото. В досието му фигурирали три присъди, една от които за шофиране в нетрезво състояние, изяснява "24 часа".

"Разсеях се само за момент да взема нещо от жабката на колата", защити се пред италианските магистрати Димитър.

Неговият адвокат Лорис Падалино допълни, че клиентът му страдал много заради станалото.

"Затова засега ще запази мълчание, но мога само да ви уверя, че той е много натъжен от обстоятелствата", обясни юристът.

Преди дни

катастрофата отново стана първа новина,

след като бе оповестено, че Трайков предлага 70 хил. евро на близките на починалите. Според издания предложението на подсъдимия дошло при адвоката на Сара, а парите щели да бъдат предназначени за нейните деца, останали сирачета. Всяко едно от тях щяло да получи по 35 хил. евро.

"Обезщетението е нещо напълно независимо от искането за споразумение - обясни адвокатът Джани Масанцана. - Икономическата оферта, която се прибавя към обезщетението на автомобилната застрахователна компания, не се предлага в замяна на по-леко наказание, а само за да се засвидетелства съпричастност към онзи, който ще носи цял живот белезите на тази катастрофа. В случай че прокурорът не приеме предложението за договаряне, обвиняемият ще поиска да бъде допусната съкратена процедура."

Близките на жертвите бяха категорични, че няма да приемат предложената от Трайков сума. Те обявиха, че парите

няма да им върнат

Сара и Джесика,

следователно са напълно ненужни. Според специалиста Пиерлуиджи Замунер, назначен да направи анализ на причините за катастрофата, щетите от удара могат да са такива само ако шофьорът е блъснал колата на жените със 180 км/ч и при неспазване на безопасното разстояние, пише trevisotoday.

В момента Димитър е под домашен арест и с електронна гривна на ръката. Той е обвинен в двойно убийство на пътя, неоказване на помощ и шофиране в пияно състояние. Пускането му от ареста предизвика всеобщо възмущение. Първи реагира кметът на регион Венето - Лука Зая.

Съпричастност към новината за човешките загуби от трагедията прояви дори и президентът на Италия Серджо Матарела. Държавният глава се обади лично по телефона на бащата на загиналата Джесика - Ален Фрагасо, за да му изкаже съболезнования. Това стана, след като роднината на жертвата изпрати сигнал до институцията, в който посочи, че очаква да има сурова присъда за виновника.

"Трябва да вярваш в справедливостта", посъветва Матарела бащата.

Още в началото пострадалите близки изразиха съмнения дали съдебният процес срещу Димитър ще бъде доведен докрай. Ако това не се случи, те предвиждат ежедневни протести в цялата страна.