Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

48-годишният Андрес Рубио-Петелът е разстрелян, докато яде такос

Една от версиите е, че е убит заради трафика на рибни плувни мехури от “водния кокаин”

Соченият за шеф на отряда за убийства на Лос Чапитос беше разстрелян преди дни близо до дома си в Сан Фелипе. Мексико бе разтърсен от новината за показната екзекуция на Ел Галито - 48-годишния Андрес Рубио. Според службите той бил нает от синовете на Ел Чапо, за да контролира бригадата им за мокри поръчки.

Новината за смъртта на Рубио бе придружена с уточнението, че атаката е дело на въоръжени мъже, стреляли в него точно седем пъти. Куршумите попадат в главата, гърдите и корема му.

"Нападението се е случило вечерта, докато Андрес яде съвсем спокойно такос на уличен щанд до семейната си къща - съобщават по-късно службите. - Не го е очаквал, тъй като е бил без бронежилетка. Негова близка се е обадила на спешния номер 911 с молба за линейка. Обяснила е, че е чула много изстрели и е излязла да търси внука си, който си играел на двора. Точно в този момент видяла бял автомобил със затъмнени стъкла да се отдалечава с пълна скорост. На земята лежал Рубио ранен."

Пристигналите на местопрестъплението медици установяват, че е все още жив. Карат го мигновено в болница, където правят опити да го спасят, но той умира.

Какво се знае за екзекуторите му?

Единствената следа от анонимните мъже е автомобилът, с който стигат до дома на Ел Гало. 20 минути след нападението властите откриват колата изоставена в пламъци близо до депо за отпадъци. До момента не е известно точно колко са били наемниците. Властите не съобщават и дали има заподозрени за смъртта на Андрес. Версиите за покушението са няколко. Едната от тях е, че става въпрос за отмъщение на хора, чиито близки са пострадали от групата му. Според друга - Рубио е станал жертва на своите бойци.

"Той е бил отговорник на банда от убийци, които са служили като подразделение на четирима от синовете на Ел Чапо, известни като Лос Чапитос - Хоакин Гусман Лопес, Овидио Гусман Лопес, Иван Гусман Саласар и Хесус Алфредо Гусман", отбелязва La Opinion.

Престъпленията в град Сан Фелипе, където е живял Рубио, съвсем не са рядкост, твърдят властите. През ноември 2020 г. основната престъпна организация, действаща там - картелът Де Мар, беше почти елиминирана, когато нейните лидери Сегундо Валенсуела и Хуан Луис Гарсия Руис, известен още като Ла Йегуа, бяха арестувани. Двамата мъже ръководеха огромна група трафиканти на морската риба тотоаба. Нейната популация произхожда от Калифорнийския залив в Мексико, а най-лесно се улавя край бреговете на Сан Фелипе. Според мексиканските власти тотоабата е много ценна, тъй като плувният й мехур е деликатес в китайската кухня, а и се използва в традиционната китайска медицина за повишаване на плодовитостта, за подобряване на кръвообращението и при лечение на кожни заболявания. Службите установяват, че през последните години

популацията в района е намаляла

значително заради незаконния улов. Той е забранен още през далечната 1975 г., когато видът попада в мексиканския списък на застрашените видове. Това обаче не пречи на трафикантите да продължат с улова, който по-късно продават на черния пазар на висока цена.

"Изсушените плувни мехури на тотоабата са на средна цена от 20 хил. долара за килограм, което ги превръща във "водния кокаин", пише Guardian.

През 2013 г. специалисти пресмятат, че 200 плувни мехура се продават за 3,6 млн. долара. Към днешна дата стойността им е още по-висока.

След ареста на Сегундо Валенсуела и Хуан Луис Гарсия Руис, на пазара в Сан Фелипе опитват да се наложат Лос Чапитос.

"Те видяха, че крайбрежният град е стратегическо място за по-нататъшни операции за контрабанда на наркотици - пише Borderland Beat. - Имаха за цел така да пресекат границата на САЩ с Мексико. По това време се смяташе, че картелът на Синалоа вече има контрол над близкия град, където е заливът Санта Клара. Именно там пристигат лодките за наркотиците, но те искаха да разширят трафика до Сан Фелипе, за да контролират цялото крайбрежие и още повече да улеснят маршрута за нелегалните си продукти."

Какви са доказателствата за навлизането на

Лос Чапитос в

Сан Фелипе?

През лятото на 2021 г. градчето е разтърсено от няколко стрелби. Според медии нападенията ставали, за да разберат местните криминални банди, че в населеното място вече има нови шефове на подземния свят, с които всеки трябва да се съобразява. Властите обявиха, че най-много жертви имало от картела Дел Мар, тъй като той упорито отказвал да работи с Лос Чапитос.

"Предполага се, че покушението срещу петима души е било с цел натиск и принуждаване на всички да се подчинят - пишат мексикански издания. - Не всички искаха да се съобразят или да работят с външни групи.

За наркокартелите е трудно да движат бизнеса си и съответно да разтоварват лодките с наркотици без подкрепата на хората, които живеят в град Сан Фелипе. Престъпниците опитаха да обединят предполагаемите трафиканти на тотоаба, за да се възползват от техните структури и да улеснят

транспортирането

на метамфетамин

и фентанил

Според властите някъде по това време Лос Чапитос опитват да превърнат във водеща фигура Андрес Рубио в района, където е роден. Така той си спечелва немалко врагове – при това от различни групи.

Службите обаче не изключват мъжът да е разстрелян и от организация, действала извън Сан Фелипе. Публично те обявиха, че възможните поръчители на покушението може да са Лос Русос от картела Синалоа, който държи близкия град Мексикали, и Лос Саласар, който е подразделение на Синалоа и действа в близките райони на Сонора.

Засега това са само подозрения, тъй като конкретни доказателства липсват. До момента нито една от групите публично не е обявила, че поема отговорност за смъртта на Ел Галито. От неговите убийци няма никаква следа. Близките му също не могат или не искат да посочат имена, за да насочат униформените. Не е ясно и дали Рубио е получавал заплахи напоследък. Той се е движел без охрана, а пред роднините си не е давал индикации, че се притеснява от евентуално нападение.

До момента няма реакция и от Лос Чапитос. След ареста на Ел Чапо картелът му беше разделен от синовете му Хесус, Иван, Овидио и Хоакин и Исмаел "Ел Майо" Самбада, който бе дясна ръка на баща им. Властите обявиха, че Ел Майо е човекът, помогнал за основаването на транснационалната организация за трафик на наркотици. И до ден днешен Самбада никога не е бил арестуван, въпреки че е издирван от САЩ, които предложиха награда от 15 млн. долара за информация, която ще доведе до задържането му.

Според защитени свидетели враждата между Лос Чапитос и Ел Майо започва през 2016 г. Точно тогава Ел Чапо беше екстрадиран в САЩ, където три години по-късно федерален съд в Ню Йорк го изпрати в затвора с доживотна присъда.

На 16 декември 2021 г. Овидио, Хоакин и Иван бяха посочени от Министерството на финансите на САЩ като новите лидери на картела Синалоа. Наследниците на мафиота бяха обвинени в трафик на наркотици. Овидио дори беше задържан за кратко през октомври 2019 г., когато мексиканските сили за сигурност нахлуха в неговия дом в Кулиакан.