Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Между 2 и 17 март 1969 г. съветски и китайски части участват в серия схватки на Джънбао (Дамански) в североизточната китайско-съветска граница в спор за собствеността на острова. Най-голямата гордост на китайците е, че по време на този конфликт успяват да извадят от строя съветски боен танк Т-62 (с номер 545) - много модерен за времето си и строго охраняван от съветската армия. Тъй като оръжието е секретно, съветските войници правят няколко опита да предотвратят залавянето му от китайците, като изпращат екипи, за да взривят танка или да го бомбардират с артилерия. Накрая успяват да разбият леда и да го потопят в реката. На 2 май обаче, след като ледът се стопил, трима водолази от ВМС на Китай успяват успешно да закачат куки на потъналия Т-62 и да го изтеглят на брега с помощта на камиони.

Тогава съветското разузнаване се решава на отчаян ход. В стремежа си да попречи на операцията КГБ изпраща предварително обучен китаец да унищожи танка на място. Той се казва Доу Сянгсон и е издирван в родината си за няколко тежки криминални престъпления, между които е и убийство на учителка и съпруга й в родното му село.

За да избегне екзекуцията, той

преплувал граничната река и избягал

на съветска територия. Въпреки че скоро е заловен от съветската гранична охрана, КГБ преценява, че може да им бъде полезен, и го изпраща на специално обучение.

На 2 май, след стопяването на леда, трима водолази от ВМС на Китай успяват успешно да закачат куки на потъналия Т-62 и да го изтеглят на брега с помощта на камиони. Два дни по-късно Доу е извикан от ловен излет и му е наредено да се яви в централата на КГБ. Офицер от КГБ му обяснил как Китай е заграбил Т-62 от Съветския съюз и как възнамерява да го изпрати в Пекин и да откраднат технологията му. Затова получава задача да се върне обратно в Китай и да взриви Т-62, който все още се намирал близо до границата. Така на 8 май Доу е изпратен тайно в Китай заедно с чанта с експлозиви, на около десет километра от остров Джънбао.

На втория ден след завръщането си в Китай Доу спрял тракторист близо до езерото Ханка и му дал 10 юана да го закара близо до мястото, където се намирал временно съветският танк. Но в ремаркето на трактора имало и други двама пътници - мъж и жена. Отначало разговорът между тях потръгнал, но малко по-късно мъжът се сетил, че е пострадал навремето от бащата на Доу и едва се измъкнал жив. Затова решил да докладва за него в местното управление. Военната милиция веднага заловила съветския шпионин, който след цели 4 месеца разпити е екзекутиран през септември същата година.

Подробностите от разпита му обаче са оскъдни и наистина не се знае колко информация е разкрил. Въпреки това залавянето му бележи края на последния опит на Съветския съюз да попречи на Китай да запази изгубения си танк Т-62. По-късно китайците успешно изпращат Т-62 в Пекин, а военните експерти успяват да проучат неговия дизайн и механизми. Дали плененият Т-62 е помогнал китайците да усъвършенстват своите танкове, е спорно, но несъмнено трофеят им е предоставил ценна информация.