Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато бута бебешка количка, тя фокусира за най-дълго време самотния бягащ наемник

“Ако не излезе истината, ще се чувствам безпомощна и без защита”, казва през 2007 г. съпругата на бизнесмена Весела Лечева

Замъглено изображение, размазано лице и неясен силует. 15 години след покушението срещу бизнесмена Манол Велев, който почина преди дни, все още не е ясно кой е стрелял срещу него.

Въпреки че МВР иззе касета от охранителната камера във входа на ул. "Мизия" 3, където се помещаваше офиса му и бе нападнат, властите се оказаха безсилни да посочат категорично името на наемника.

Надеждата, че

извършителят

на покушението

може да бъде разпознат, угасна в мига, в който от лабораторията на института по криминалистика обявиха, че обработката на видеото не е довела до резултат.

Записът бе изпратен за анализ и в САЩ, но оттам също обясниха, че не е възможно да извадят абсолютно ясен кадър.

От нашето МВР се зарекоха, че ще изготвят дори фоторобот.

Най-правдоподобно описание за начина, по който изглежда анонимният нападател, даде майка с дете. Тя е човекът, който вижда мъжа и го описва като среден на ръст, носещ шапка с козирка, тъмни очила и зелени дрехи. Жената се превръща в свидетеля, който фокусира за най-дълго време стрелеца. Секунди след като се чуват изстрелите, тя забелязва съмнителния тип да бяга от кооперацията. Часове след това властите я търсеха из квартала, за да им разкаже подробности. Успяха да се доберат до нея след издирване, но впоследствие тя отказа официално да свидетелства. Според запознати с разследването - от страх.

Така откриването на извършителя на престъплението стигна до задънена улица. Към днешна дата човекът, взел немалка сума, за да ликвидира Велев, е на свобода. Не е ясно

кой е той,

къде живее

в момента,

има ли семейство, или дори дали е жив.

Криминалисти не изключват мистериозният тип да е напуснал страната ни още в първите часове след убийството, както и да е бил убит от човека или хората, които са го наели.

По-лесна задача за властите като че ли се оказа да посочат възможния поръчител на нападението, както и причините за него. Сред работните версии през годините се наредиха интереси в бизнеса с газ, изкупуване на земи и строителство.

Самото разследване спира няколко пъти. Прекратено е в началото на 2009 г., без да се стигне до извършител и поръчител. Малко по-късно делото е възобновено за нови разпити на свидетели. Спряно е отново през 2010 г. заради липса на доказателства.

"Всеки път, когато си мисля за това, което се случи, ме пронизва болка като от нож - разказа в интервю Весела Лечева през 2007 г. - Идва моментът за анализа. Прехвърлих години, приятели, познати. Неприятелите също. Той беше човек с много приятели, но, разбира се, имаше и такива, които му завиждаха.

Имам собствена версия

за това,

което

се случи,

но тя си е лично моя и съм я споделила само с хората, които водят разследването. За мен и за Манол най-важното е да излезе истината. Какъвто и да е краят, защото не може да се получава така.

Излиза, че в България, ако си изцяло на светло и като човек, и като бизнес, те наказват. Че когато всичко е публично, открито и ясно - това носи повече беди, отколкото ако се криеш зад офшорки или участваш в икономическия живот на страната чрез подставени лица. Манол никога не се е крил, защото нямаше за какво. Всичко при него е наяве. Всички фирми, всички партньори, приятели. Ако не излезе истината, ще се чувствам безпомощна и без защита."