Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джесика Частейн впечатли с изпълнението си в ролята на първата телеевангелистка в света.
Джесика Частейн впечатли с изпълнението си в ролята на първата телеевангелистка в света.

Мъжът Джим плаща на изнасилена подчинена с пари на Комисията по религиите

Тами Фей и Джим Бейкър са първите телеевангелисти в света, които създават огромна доходоносна империя, основаваща се на християнски проповеди по телевизията. Стават сензация през 80-те години, а историята им донесе “Оскар” за главна женска роля на Джесика Частейн за филма “Очите на Тами Фей”.

Макар високо отличен, филмът получи противоречиви отзиви, защото успехът върви ръка за ръка с големия провал. Златната кокошка на Фей и Бейкър се срива през 1987 г. след поредица от шумни сексскандали и финансови злоупотреби, завършили с осъждането и лишаването от свобода на Джим Бейкър по множество обвинения в измама.

Телевизионната мрежа на семейството привлича над 20 милиона зрители. Не след дълго двамата създават и парк, описан като

“вид християнски Дисниленд”

и през 80-те години това е една от най-популярните ваканционни дестинации в Америка.

Перспективите пред звездното семейство са фантастични, но през 1987 г. Джим е обвинен, че е изнасилил своята подчинена Джесика Хан, след което използвал парите, преведени им от тогавашна комисия към министерството на религиите в САЩ, за да й плати обезщетение. Пред медиите той отрича и твърди, че сексът е бил по взаимно съгласие, но финансовият въпрос остава открит. Тами Фей иска обяснение и се стига до развод през 1992 г. Джим подписва документите в затвора, докато излежава 18-годишна присъда за измама и злоупотреба с пари на министерството.

Актрисата грабна “Оскар” за своя труд пред камерата.
Актрисата грабна “Оскар” за своя труд пред камерата.
Освен обвиненията за изнасилване срещу Джим американски издания съобщават, че хотел в парка също е част от скандала. Там той осъществявал нареченото от него “партньорство за

цял живот”,

предлагайки на посетителите шанс да отседнат в хотела за няколко дни в годината срещу 1000 долара. Медии съобщават, че така семейството е продало 66 000 "пожизнени партньорства", а хотелът има само 500 стаи. След излизането от затвора телеевангелистът, изглежда, все още не е научил уроците си. През март 2020 г., в разгара на глобалната пандемия Джим отново влезе в новините с продажба на фалшив лек за COVID-19.

За разлика от него бившата му жена в книгата си от 2003 г. I Will Survive... And You Will, Too разкрива как е решила да се разведе със съпруга си Джим.

“Отне ми три години, за да взема окончателно решението - три години молитви, разговори с християнски психолози, разговори с моите приятели, които познават и Джим, и мен, вглеждане в себе си...

Не приех развода лекомислено.”

Тами Фей се омъжва повторно за Роу Меснер. В интервю от 2003 г. пред CBS News тя казва: “Това е бракът, за който винаги съм мечтала... Новият е изпълнен с такава доброта, чувствам се толкова щастлива, че намерих Роу”.

Впоследствие тя става любимка на гей общността заради публичната си подкрепа.

През 2007 г. напуска този свят.