Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитракис Пирилис чака края на делото за прегазения крадец.
Димитракис Пирилис чака края на делото за прегазения крадец.

- След 20 г. набези в стопанството Димитракис Пирилис затвори фермата си край Пловдив

- Осъден е на 2 г. и 4 месеца условно за смъртта на блъснатия ром, и двете страни обжалват

“Край! Нямам вече животни, продадох малкото крави, които не бяха откраднати, и затворих фермата. Повече не мога!” Това казва 63-годишният кипърец Димитракис Пирилис, който от 2002 г. има стопанство в пловдивското село Болярино, гледа крави, овце, кози, коне и магарета, обработва и земи в съседните села Белозем, Гранит и Тюркмен. Твърди, че е инвестирал в този бизнес 5 млн. лв.

За тези 20 години от фермата му

са задигнати

десетки животни,

други са убити,

промушени

с шило

Когато в нощта срещу 12 май 2019 г. в двора му отново влезли крадци, Пирилис се качил на джипа си и тръгнал след тях в опит да спаси кравите, които изнасяли. Крадците се разбягали и при един завой той блъснал 30-годишния Петър Гаджанов, който починал на място.

Пирилис призна изцяло вината си пред Пловдивския окръжен съд и получи 2 години и 4 месеца условно. Той обжалва, близките на загиналия също и сега чакат решението на Апелативния съд.

Междувременно кражбите продължили, но чашата преляла, когато в края на януари във фермата му влезли на рутинна проверка инспектори от Агенцията по безопасност на храните заедно с шестима полицаи. “Питах ги: За какво идвате шестима полицаи, аз бандит ли съм? Като ме крадат и подавам сигнали, защо не дойде толкова полиция”, разказва Пирилис. Признава, че след всички набези в стопанството било хаос. Когато се сдобил и с наказателно постановление от инспекторите по храните, взел тежкото решение да затвори.

“Всеки ден влизат, крадат, убиват, по-добре да продам кравите по 300 лв. и да приключа”, обяснява фермерът.

Сега се

занимава само с

нивите си, засети

с пшеница

С това все още осигурява препитание на хората в съседните села. На старта на делото те внесоха 7 подписки в негова защита.

“Кражбите на животни и опитите за такива били част от живота във фермата и постоянна грижа на подсъдимия Пирилис. Полицията в Раковски била многократно сигнализирана за множеството противоправни деяния, свързани с посегателство върху имуществото му”, е описана предисторията на случилото се във фаталната нощ в мотивите към първоинстанционната присъда. През 2018 г. пред Пловдивския районен съд са изправени 7 крадци, вилнели не само във фермата на Пирилис, а и в други животновъдни обекти в района. Получават различни присъди, а стойността на кравите, задигнати от фермата му в Болярино, е изчислена на 40 800 лв.

На 8 срещу 9 май 2019 г. - два дни преди неволното убийство, неизвестни хора отново влезли в стопанството на Пирилис и изнесли оттам 5 крави. Това го накарало вечер да прави обход в имота и да следи за нови посегателства. Разхождал се из фермата и на 11 май към 23 ч забелязал двама непознати да извеждат навън две крави, завързани с въжета за вратовете, а трети човек вървял след тях и тикал още 3-4 животни.

Изплашил се, качил се в колата си и се заключил, защото се страхувал, че крадците може да го нападнат. После

подкарал джипа

и тръгнал след

тях, като

не запалил

фаровете

с идеята да ги освети, като ги настигне, и така да ги стресне и да спаси животните си. Когато крадците, които всъщност били четирима, го забелязали, се разбягали и той ги загубил от поглед. Започнал да прави обратен завой, при което бутнал двама от тях - Петър Гаджанов и брат му Ангел. Петър паднал на земята и при следващия завой Пирилис го прегазил.

Крадците са роми от съседните села, всичките осъждани многократно, блъснатият Петър Гаджанов - 14 пъти. За кражбата в нощта на убийството оцелелите получиха по още една присъда. Това не стресна особено криминалния контингент в района на Болярино, защото през ноември м. г. от фермата на Пирилис са отведени още 50 крави, коне и магарета. Той оценява тази последна загуба на поне 100 000 лева.

След инцидента Пирилис се прибрал и казал на жената, с която живее - също от ромски произход, какво се е случило. Накарал я да се обади на телефон 112, а самият той излязъл в центъра на селото, за да посрещне полицията и линейката.

Той беше обвинен, че е извършил престъплението по непредпазливост, като не е видял Петър Гаджанов и

не е направил

опит да спре

навреме

Първонстанционният съдебен състав постанови присъда от 3,5 г., редуцирана с една трета до 2 години и 4 месеца заради направеното признание на вината. “Беше тъмно, нищо не виждах. Сигурно този човек, който почина, е бил легнал в тревата. Преди 6-7 години този същият ми открадна 6-7 коня и 12 крави. Съжалявам, че така стана, но сега вече ме е страх, ако дойдат крадци, да изляза и да видя какво става”, описва случилото се Пирилис.

Прокурорът Добринка Калчева поиска от Апелативния съд казусът да бъде върнат за ново разглеждане от друг състав на Окръжния. “Делото не е трябвало да протече при съкратено съдебно следствие, защото самопризнанията на подсъдимия не се подкрепят от доказателствата”, мотивира се тя. За същото настоя и адвокатът на Пирилис Димитър Антонов, но със съвсем други аргументи. Той обясни, че

няма как

клиентът му

да бъде съден

по Закона

за движение

по пътищата,

защото е блъснал Петър Гаджанов на нива, а това не се води път.

Адвокатът на роднините на починалия - Ангел Боев, реагира остро на тази нова защитна позиция. “Транспортни престъпления се извършват и по ниви, и по гори, затова и има застраховка “Гражданска отговорност” и за тракторите”, заяви той. И поиска, вместо делото да тръгва отначало,

присъдата на

Пирилис да бъде

завишена и

той да влезе

в затвора

“Искам да бъда оправдан”, каза в последната си дума пред Апелативния съд фермерът. Той покани съдиите да отидат в стопанството му в Болярино, за да видят как е разсипано граденото в продължение на 20 години.

Те отхвърлиха предложението, докато делото не приключи. Обявиха, че ще се произнесат в законовия срок.

Фермата на кипъреца в Болярино.
Фермата на кипъреца в Болярино.