Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Страната търси $4 млрд. до края на годината

Русия навлиза в криза, която може да продължи поне 5 години, а възстановяването й ще отнеме 30-ина, смятат западни анализатори, които следят отблизо ситуацията. Макар че страната има сериозни валутни резерви от около 650 млрд. долара, голяма част от тях са под запор в западни банки и

плащанията по дълга

са под голям въпос

На 31 март предстои плащане от 447 милиона долара, което е изискуемо в щатски долари. 4 дни по-късно страната трябва да се издължи и по главницата, която е 2 млрд. долара.

Отделно 38 млрд. долара под формата на държавни облигации са в ръцете на чужди инвеститори, които все още си чакат плащанията на купоните в долари.

Макар че със санкциите се забраняват каквито и да е операции с Руската централна банка или с Фонда за национално богатство, плащанията по лихви, дивиденти и вноски по дълга са освободени до 25 май.

Тогава е следващото плащане по държавния дълг в облигации на стойност 2 млрд. долара.

Разбира се, има догадки дали вноската, извършена през миналата седмица, не е станала в резултат на отблокиране на валутните резерви, задържани в чужди банки.

До момента няма официално потвърждение.

Отсега е ясно, че ако при следващите плащания Русия не успее да се справи или предложи вноските да са в рубли, това ще вкара страната в абсолютно нов казус.

По всяка вероятност няма да бъде разрешено кредиторите да получат парите си от

блокираните резерви

на страната, те ще натрупат загуби, след което ще предявят претенции към Москва. От друга страна, това ще понижи кредитния рейтинг на страната, което ще повиши лихвите по заемите.

Засега Руската централна банка поддържа консервативна политика с основен лихвен процент от 20%, за да подкрепи рублата, която ежедневно губи стойност.

В изявление на финансовата институция се казва, че страната преминава през мащабна трансформация и неизбежен период на инфлация.

Има дори предположения, че може да се отиде на вариант плаващ курс на рублата.

Именно затова много анализатори казват, че Путин за дни унищожи това, което цяла Русия гради вече 22 години в областта на икономиката и финансовата система.

Според тях причината е в погрешната прогноза на руския президент, че Европа няма да посмее да реагира, защото е енергийно зависима от Русия.

Путин едва ли е очаквал, че членовете на ЕС и НАТО ще се обединят и ще се сплотят както никога досега, за

да му дадат отпор,

за какъвто никой в Кремъл не е бил подготвен.

Стигна се дотам, че 7,5-те милиона барела, които Русия изнася всеки ден, в голямата си част не могат да бъдат продадени, защото компаниите са категорични, че няма да ги купят.

Тези дни трите най-големи щатски концерна в проучването и добива на нефт приключиха бизнеса си в Русия, което според анализатори означава само едно - цената скоро ще скочи.

Прогнозите са, че страните от Персийския залив могат да осигурят с 2 млн. барела на ден повече. От друга страна, се разчита, че ще бъде постигнато споразумение с Иран. Смята се, че добивът в САЩ ще бъде увеличен с около 1 млн. барела на ден, което ще покрие дефицита.

Европа има всички шансове да преодолее недостига на газ, като го компенсира с втечнен, изграждайки повече терминали.