Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Без да му мигне окото, Че Гевара, разстрелва дете, опитало да защити баща си
Без да му мигне окото, Че Гевара, разстрелва дете, опитало да защити баща си

Забавлявал се, докато стреляли по затворниците с халосни патрони, после ги довършвал, като им пръсвал черепа

В Куба някои го почитат като светец, молят се пред снимките му, когато са болни, и твърдят, че обвиненията са фалшиви

Фидел Кастро го определя като “художника на революционната борба”

„С луда ярост ще опетня оръжието си с кръв, убивайки всеки попаднал в ръцете ми враг! Ноздрите ми се разширяват, докато се наслаждавам на лютивата миризма на барут и кръв. Със

смъртта на враговете

си се подготвям за свещената борба и се присъединявам към триумфиращия пролетариат със зверски рев!"

Това е малка част от известното есе на Ернесто Че Гевара, в което той ясно заявява възгледите си.

Определян от мнозина като садистичен масов убиец, той ненавижда чернокожите и хомосексуалните и разстрелва невинни, но все още е икона на крайнолевите, а в Куба дори смятат, че е светец, и някои се молят пред снимките му за изцеление.

Само преди дни почина Марио Теран Салазар – войникът, който разстреля Че Гевара на 9 октомври 1967 г., и това отново разпали

споровете за истинския Че

Ернесто Рафаел Гувара де ла Серна е роден в богато семейство в Аржентина през 1928 г. Докато следва медицина в университета в Буенос Айрес, той пътува из Южна Америка с мотоциклета си и искрено се възмущава от бедността в региона.

Общоприето е, че по образование Че Гевара е лекар, но повечето изследователи твърдят, че той така и не успява да завърши, тъй като се присъединява към марксисткото революционно движение. Категорично се противопоставя на доминирането на САЩ в Латинска Америка и се застъпва за въвеждането на комунистически режими, които да водят борба със социалната несправедливост в страните от Третия свят.

Когато Ернесто отива в Куба, Фидел

Кастро

води левицата,

която иска да свали от власт 17-ия президент на страната Фулхенсио Батиста.

Двамата стават най-добри приятели, като споделят едни и същи идеи. Че Гевара се превръща в дясната му ръка и става министър на промишлеността. Застава

начело на командите за разстрели

и изгражда "трудови лагери" из цялата страна. Някъде по това време той заявява: "За да се изпратят хора на разстрел, не са нужни веществени доказателства. Те са подробности на буржоазните процедури. Тук става дума за революция! А революционерът трябва да е студена машина за убиване, мотивирана от чиста омраза. Ние трябва да създадем учението на стената!"

По-късно Кастро го описва като "художник на революционната борба" и със закон двамата въвеждат смъртното наказание, а органът, натоварен с изпълнението му, е наречен Комисия по прочистването.

"Нямам нужда от доказателства, за да екзекутирам човек, трябва ми само доказателство, че трябва да го екзекутирам!", казва Че Гевара.

След завземането на властта в Хавана Че Гевара се установява в крепостта затвор "Ла Кабана" и

лично изпраща 2500 души “до стената”

Според данните оттогава Кастро и Ернесто вкарват в затворите по-висок процент хора от комунистическия режим на Сталин и през своите първи 3 години Че екзекутира повече хора, отколкото Хитлер през първите си 6.

Умберто Фонтова, авторът на книгата "Истинският Че Гевара", пише, че той се превръща в главен екзекутор и по време на режима са избити 108 000 души, като 78 000 от тях са ликвидирани при опит да избягат от плен.

Кубинският журналист Луис Ортега, който се е познавал лично с Че, споделя, че той е изпратил

1897 души на екзекуция

Отделно са онези 2500, които избива при влизането си в Хавана.

По-зловещото е, че Че Гевара е изключително жесток с пленниците си. Методите му са свързани с изключително морално, психическо и физическо насилие. Любимият му момент бил, когато на затворниците им били връзвани очите и те били изправяни пред отряда за екзекуция. Всички зареждали пистолетите и се давало нареждане за огън. Първо обаче се стреляло с халосни патрони. Революционерът се забавлявал със страха на жертвите си, а свидетели твърдят, че това било свързано с психическо отклонение.

Винаги Ернесто нареждал на отряда след стрелбата

да довършват невинните с изстрел в главата с пистолет Colt 45 на разстояние от 5 крачки. Често той сам правел това, като пръсвал черепите им.

Пиер Сан Мартин, един от спасените затворници от "Ла Кабана", си спомня за разстрела на 14-годишно момче, което се опитало да защити баща си, който бил убит пред очите му. Детето се разкрещяло, а Че Гевара му заповядал да застане на колене, но то не се подчинило. Тогава

той се вбесил

и го разстрелял в гръб с куршум в тила.

"Екзекуции? Разбира се, че ще екзекутираме! Ще продължим колкото е необходимо! Това е война на живот и смърт срещу враговете на революцията! Пътят към свободата минава през куршума!"

Това заявява садистът на 11 декември 1964 г. в реч пред Общото събрание на ООН.

Въпреки това привържениците му не приемат определението "масов убиец", смятат, че обвинението е провокирано от факта, че е бил шеф на "Ла Кабана". Те признават, че там са заседавали първите трибунали и са разглеждали делата на обвинени в престъпления дейци на сваления режим на диктатора Фулхенсио Батиста, както и че са издавали смъртни присъди. Прави се и уточнението, че от 3000 души са разстреляни само 51. Затова те недоумяват защо се потъпква паметта на техния идол и се разказва зловещата история за истинския Че, която нямала нищо общо с реалността.

Привържениците му твърдят, че сериозните историци знаят много добре фактите. А екзекуциите били фалшива пропаганда, за която явно се плащало доста добре, за да се разпространява.

Обвинителите му са категорични, че си е получил заслуженото.

"Той беше много смел, когато избиваше невинни хора в крепостта "Ла Кабана", включително 14-годишното дете – казва агент, участващ в залавянето му. - След като беше заловен, изглеждаше изплашен, защото знаеше, че ще го застигне това, което е причинил на жертвите си. Затова беше екзекутиран."

Това е най-известната снимка на Ернесто Че Гевара. Направена е от големия фотограф Алберто Корда.
Това е най-известната снимка на Ернесто Че Гевара. Направена е от големия фотограф Алберто Корда.
Че Гевара е дясната ръка на Фидел Кастро.
Че Гевара е дясната ръка на Фидел Кастро.