Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алберт Попов постигна уникално за български скиор класиране.
Алберт Попов постигна уникално за български скиор класиране.

Стана първият ни скиор в топ 20 на олимпийски игри

Алберт Попов подобри рекорда на Петър Попангелов за най-добро класиране на българин на олимпийски игри в гигантския слалом. Със страхотно второ спускане той зае 17-о място в крайното класиране и стана първият ни скиор сред първите 20. Във второто си спускане Алберт даде седмо време и изостана общо на 5,59 секунди от победителя Марко Одермат, като изоставането бе главно от първото.

Швейцарецът Одермат спечели титлата само с 19 стотни пред словенецът Жан Кранец, а трети остана Матьо Февър, който бе на 1,34 секунди от победителя.

Най-доброто класиране на Попангелов на олимпиади в дисциплината бе 21-ото място от Сараево. Всъщност българи са бяха влизали само пет пъти в първите 30 на гигански слалом на игрите. Три пъти това бе правил Попангелов - 21-о място в Сараево, 27-о в Лейк Плесид и 28-о в Инсбрук, самият Алберт, който бе 28-и в ПьонгЧанг преди 4 години и Петър Дичев, завършил 30-и в Албервил.

Алберт е най-добре класираният състезател извън първите 30 в стартовия списък. С номер 53 той даде 27-о време в ужасващите условия - сняг и дъжд. Заради това той оприличи манша с оцеляване, а не със състезание.

"Това ми беше целта, да направя по-силен втори манш. Друго е да караш по собствена линия, по този, която си разгледал трасето. По принцип това ми е карането, но, когато си с по-заден номер, като в първия манш е трудно да се покаже. Не си толкова в контрол на нещата", заяви Алберт след състезанието.

"По време на втория манш просветна, вижаше се и терена, доста добре бяха изистили трасето, заради това се забави и състезанието и смея да твърдя, че са се справили перфектно", допълни той.

"Хареса ми да бъда на столчето на лидера и си пожелавам след два дни да съм там по-дълго. Разбира се, че е хубаво, когато направиш добро спускане, въпреки че не си мръднал много позиции напред, класирането ти не е добро. Семейството на ските го виждат и е много готино, защото идват и ме поздравяват. Честно да си признаят днес изненадах и себе си. Откакто съм тук имам две тренировки на гигантски, колкото да тестваме ските, за да мога да не губя много в състезанието. Обърнахме повече внимание на слалома, защото мисля, че там имам голям шанс и не искам да го изпускам", обясни най-добрият ни алпиец.

"Искам да съм концентриран за слалома, да уточним материала. Пистата специално за слалом е доста лесна. Но това прави състезанието по-тежско. Защото на такива лесни писти разликите са прекалено малки. Стават повече грешки, които се отразяват фатално", завърши Попов.

Алберт получава поздравления от Белчо Горанов, генерален секретар на БОК.
Алберт получава поздравления от Белчо Горанов, генерален секретар на БОК.