Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Монетата от 100 златни лева с лика на Фердинанд
е продадена в САЩ през януари.
Монетата от 100 златни лева с лика на Фердинанд е продадена в САЩ през януари.

Тази със Стоянка Мутафова вече върви по 200 лв.

Mонета от 100 златни лева от 1894 г. с лика на цар Фердинанд е продадена за над 30 хиляди долара в началото на януари на търг от една от най-големите аукционни къщи в САЩ. Само месеци по-рано друга от същата емисия достигна цена от над 100 000 лева.

В рекордните суми отчасти се крие и обяснението за опашките пред БНБ от желаещи да се сдобият с юбилейна монета с лика на Гоце Делчев и Стоянка Мутафова.

Неслучайно през последните две години

интересът към старинни и юбилейни монети расте,

а с това и тяхната цена.

От колекционерска гледна точка най-ценни и скъпи са парите, които са били в обращение по времето на Княжество България и Царство България. Само те могат да достигнат подобни рекордни нива, и то на международния пазар. Но засиленият интерес към нумизматиката увеличава в пъти и търсенето както на монети от времето на социализма, така и на юбилейните, които БНБ пуска в планирана продажба всяка година.

Кратка справка показва, че монетата с лика на Мутафова, купена от касата на Монетния двор за 30 лева, вече достигна цена от над 200 лева. Единични бройки са обявени от по-оптимистичните продавачи и за 500 лева.

“100-те златни лева от 1894 година удариха рекорд за най-скъпо продадена българска монета само преди няколко месеца. При наддаване за нея в специализиран международен онлайн аукцион монетата с всичките разходни такси по комисиони, пътни, застраховки достигна цена над 150 000 лева. Монетата бе сертифицирана от една от най-големите и реномирани световни компании. Има слухове и за друга,

продадена преди време за над

300 000 лв.,

но за нея няма нищо документирано”, коментира пред “168 часа” нумизматът Мариян Михайлов, който е и създател на най-голямата фейсбук група.

Според него в последните две години нумизматичното общество в България е нараснало значително и достига нива, каквито никой преди това не е очаквал.

Големият ръст на цените на вторичния пазар показва все по-голям интерес към монетите не само от нумизматична гледна точка, но и от инвестиционна. Според експерти заради силно ограничените тиражи на съвременни монети стойността им се увеличава в пъти в момента, в който излязат от Монетния двор.

“Винаги е имало интерес към нумизматиката, но в момента той е много по-голям от това, което е планирано и очаквано - споделя Михайлов. - Смятам, че БНБ не са никак подготвени за настоящата ситуация. Нумизматичното общество многократно нарасна през последните 1-2 години и тиражите, в които се отсичат въпросните монети, са изключително недостатъчни, за да има за всички. Тенденцията през последното десетилетие е да се отсичат тиражи от порядъка средно на 3000 броя за дадена монета, което назад във времето е било напълно адекватно спрямо интереса, покупателните възможности, потреблението, но към момента това е

изключително

малък тираж,

за да задоволи всички, които искат да притежават дадена монета.”

Той разкрива, че монети от социалистическо време, които с години са залежавали в сейфовете на БНБ, без да могат да бъдат продадени, през последната половин година са изкупени.

Парата с лика на цар Фердинанд е високоценена не само сега. В края на XX век 100 лева се равняват на сегашни 2000-3000 лева. Много малко хора в онези години са могли да си позволят подобен лукс.

“Желана е, защото е златна, голяма, масивна монета ( 32,26 грама ), а в комбинация с това е отсечена в сравнително малък тираж (2500 броя) и не е била толкова достъпна за масите още по княжеско време. През годините голяма част от тиража, в който е отсечена, е безвъзмездно намалял. Тези, които са останали и са достигнали до наши дни в топкачество, вероятно се броят на пръсти и съответно такива екземпляри достигат колосални суми”, дава повече подробности за това колко е ценна монетата Мариян Михайлов.

По негови думи освен златната столевка като значително по-скъпи и редки се открояват и сребърни монети от 1916 година. Цените за тях са от порядъка на 50 000 лв.

“Доста трудна, рядка за намиране в топкачество и респективно скъпа монета е и

желязната с

номинал 10 лв.

от 1941 година,

която също би струвала няколко десетки хиляди в левове. 

Кои монети от соца побъркват нумизматите, четете ТУК.