Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Диляна Ценова-Гогова
Диляна Ценова-Гогова

Образованието не действа срещу тъпотията, довчера български граждани си пиеха урината

Чували ли сте невероятната история за английската фермерка от графство Съри - Мери Тофт, която родила зайци през 1726 г.? То просто е нещо страшно!

Жената имала три деца, забременяла с четвърто, но не щеш ли, един ден повикала местния лекар и му показала, че е родила малки сладки дългоухи гризачи. Той, естествено, се втрещил и повикал свои колеги от Лондон, които за всеобщо недоумение потвърдили чудото.

От уста на уста потресаващата вест стигнала до ушите на самия Джордж I, който не се слави като глупав крал. Напротив, баш от неговото царуване води началото си действащата до ден днешен кабинетна управленска система, тъкмо той назначава първия в историята премиер-министър. Но въпреки здравия си разум

Джордж налапва въдицата

и остава толкова впечатлен от заешката родилка, че нарежда да я приютят в двореца. А тя за повече драматизъм продължава да ражда зайчета.

В крайна сметка кралският лекар разплита измамата, оказва се, че фермерката си купува тайно гризачите от пазара, а после ги поставя във влагалището си. Финално е заклеймена от британците заедно с всички именити доктори и знахари, които се клели, че става дума за медицински феномен.

Не се знае дали е страдала от психическо заболяване, или само от дефицит на внимание, но в един кратък период от епохата на Просвещението Мери Тофт става по-известна от Волтер. Нейната безумна история толкова се харесва на британците, че дори след публичното разкаяние на измамницата много от тях отказват да приемат истината. Иска им се да ражда зайци и това е!

Чудесна илюстрация за неподвластната на времето човешка глупост е и една съвременна история - дописка в Дарик радио от 25 февруари 2017 г. със заглавие "Стабилни количества дихидроген монооксид се изсипват в момента над Бургас, подаде сигнал в редакцията нашият читател Веселин Георгиев".

Съобщава се, че

опасното съединение

няма мирис и цвят,

може да повреди по-чувствителни дрехи и дори кожа. А освободено в атмосферата в газообразна форма, допринася за глобалното затопляне.

Веднага се надигат паника и масова истерия, бълват се невероятни мисли в медиите и интернет, докато най-сетне се разбира, че дихидроген монооксидът е формулата на водата. И в Бургас просто е валял дъжд. Настъпилото стъписване донася на аудиторията поуката, че не е лошо да се внимава в часовете по химия, за да не се излагаме, когато пораснем, или поне да се проверяват в гугъл непознатите думи и термини.

В архивите е пълно с примери за масови заблуди, осъзнати и неосъзнати манипулации, но с напредването на технологиите и все по-достъпните информационни източници някак се създава усещането, че дори и най-големите

празноглавци имат шанс

в новото хилядолетие.

Гледаш например лъжепророка от разследването на Би Ти Ви за братствата на пиещите белина срещу COVID и си мислиш, че приседналият най-отпред негов последовател със сключени вежди и захласнат поглед едва ли ще забележи, че в сайта с вълшебната белина пише "за спешни случай". Малко вероятно е този индивид да помни, че нито една българска дума в множествено число не завършва на "й", нито да му светне, че гуруто му явно е не по-малко прост от него. Но все пак се надяваш от първосигнално любопитство да прочете етикета.

На шишенцето, съдържащо "хлорен диоксид”, което му продават за 45 лева и му препоръчват смело да го пие на капки, да го маже или да си го пръска със спрей, изрично пише: "Дезинфектант за материали и малки уреди за лична употреба. Използвайте само в добре проветрени помещения или на открито".

Обаче е видно, че сектантите със сключени вежди не само не се сещат да се осведомят какво си навират в устата,

а дават и на

клетите си дечица

от същия дезинфектант, за да растат здрави и да им се сключват веждите.

Цитираното тв разследване установява, че пиещите белина в България наброяват най-малко 10 хиляди души, щастливо обединени в изолирани виртуални групи, следващи заръките на неясни консултанти, един от които се оказва шпакловчик.

Всъщност "церът" не бил от вчера, много преди пандемията го измислил някакъв американски шмекер. А Доналд Тръмп, когато се изцепи, че е най-добре гражданите да пият белина, вдигнал още по-високо пламъка. И смелчаците започват да се множат по цялата планета.

Разбира се, не бива да забравяме, че белинените сектанти или техни побратими със сходно самосъзнание преди няколко години

си пиеха урината за здраве

и блестяща кожа

Очевидно образованието се проваля в глобален, не само в местен мащаб.

Все по-масово става недоверието в науката, в медиите, в медицината, в книгите, в авторитетите… Единственият шанс за изцерение е "фармамафията" да измисли прост, направо механичен начин за преодоляване на закоравяващата тъпотия.

Чип, червено хапче, наночастици, частична или пълна лоботомия… Каквото и да е! Защото засега само коса расте, ум не идва! И утре, ако някоя хубавелка пак започне да ражда зайци, съвсем ще се скапе положението.