Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Акад. Богдан Петрунов
Акад. Богдан Петрунов

Имаме постепенно стихване на тази вълна по света, но това не означава, че ще излезем толкова бързо и толкова лесно от тази пандемия. Това заяви пред БНТ акад. Богдан Петрунов.

Според него както по отношение на грипа всяка година слагаме ваксина, имунизацията е "единственото спасение" за бъдещото затихване на пандемията от коронавирус.

"Ваксините, лекарствата, които се разработват и спазването на мерките, е единственото, което може да ни спаси до превръщането на коронавируса в обикновено респираторно заболяване. Имунизацията води до намаляване на риска на мутация на вируса", подчерта акад. Петрунов.

Според него, за да бъде подтиснат вирусът, трябва да се постигне колективен имунитет - не по-малко от 80 процента от човечеството.

"Ще прилагаме и лекарствата, които ще лекуват, но няма да профилактират. Лекарствата за коронавирус са ефективни в първите дни - от 5-и до 7-мия от заразяването, едва ли ще могат да се приемат свободно от хората в домашни условия. Проблем е голямата изменчивост на вируса, смятахме, че омикрон е последният, но са изолирани нови варианти", каза още акад. Петрунов.

15% от хората са с дефект на имунната система и не могат да реагират на ваксините, затова се разболяват, като това е добре известно в медицината.

"Ваксината не може да бъде 100% ефективна, тя е 90 до 95% ефективна. Хората със странични заболявания също са с отслабена имунна система. Приемането на витамините C и D несъмнено повлиява положително срещу ковид", добави акад. Петрунов.