Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АТАНАС ЗАФИРОВ
АТАНАС ЗАФИРОВ

От Лиляна Клисурова

Конгресът само потвърди желанието на огромна част от членовете ни, каза зам.-председателят на БСП и шеф на комисията по отбрана в парламента

Ето още акценти от интервюто:

Партията ни е подредена, уставна - когато мнозинството вземе решение, то се спазва от всички. Несъгласните винаги имат своя път

Недоволните са 3 типа: хора, получили шанс точно от Нинова, партийна аристокрация, бизнес брокери

Ние сме социалният стълб в правителството и програмата ни вече се реализира - толкова социален бюджет не е имало отдавна

България е суверенна държава и не приема външен диктат, независимо откъде идва той. Не желаем да бъдем въвличани във войни - настояваме за деескалация на напрежението и търсене на мирни решения

- Г-н Зафиров, конгресът на БСП не пожела да констатира оставката на Корнелия Нинова и тя остава начело на партията. Какво следва оттук нататък в партиен план?

- Всъщност конгресът само потвърди очакването и желанието на огромната част от партийните членове - г-жа Нинова е успешен лидер и редовите социалисти подкрепят политиката, която води. Дежурните критици и недоволни не са нещо ново в партията. Да, в последно време те са особено настървени, обратнопропорционално на реалното им влияние в левицата. БСП обаче е подредена, уставна партия - когато мнозинството вземе решение, то се спазва от всички. Несъгласните винаги имат своя път. Много от тях реално го намериха на последните няколко избора,

работейки неуморно за други партии

и политически проекти

Социалистите оставаме в БСП и работим за реализацията на нашите идеи, каузи и програма. Възможностите за това сега са реални, ние сме социалният стълб в управлението на страната и няма да предадем българските граждани.

- А не беше ли отхвърлянето на оставката трик да не се стига до нов вътрешнопартиен избор? Нинова беше заявила готовност да се кандидатира отново - нямаше ли това да е по-добър вариант?

- Нека да не забравяме, че г-жа Нинова само преди година спечели вътрешнопартийния пряк вот с убедителен резултат и нищо не е променило това съотношение. Прави чест на председателя на БСП, че пое сам цялата вина и не обвини никой за резултата. Прави чест обаче и на разума на делегатите, които не приеха тази жертва, защото времето на кладите в БСП свърши.

Ние сме колективна структура, наясно сме

с грешките и слабостите си, но няма да хвърлим

партията в поредна лидерска битка

посред зима, в разгара на най-голямата епидемиологична заплаха, само за да угодим на шепа недоволни другари. Нямам съмнение в искреното желание на г-жа Нинова да проведе такава битка и да затвори някои големи уста. Нямам съмнение и в резултата от нея. Само че тя не е нужна - БСП в момента няма лидерски проблем. Има други, но тях ще си ги решаваме сами и поетапно. И доста бързо между другото!

- В партията все пак има много настроения и искания за рокади по върховете и ново начало. Очаквате ли запазването на статуквото да доведе до напускане на членове?

- Нямам представа кое наричате статукво и къде са тези настроения. Но все пак бих разграничил три категории недоволство. За статуквото - ако визирате оставането на Нинова, парадоксът е, че точно тя разруши статуквото - много от днешните най-язвителни говорители щяха да са още експерти по разни комисии или средни партийни функционери, ако не бяха получили своя шанс точно от нея. Те са най-гласовитите и тях не ги разбирам. За определяне на това поведение трябва да се ползват морални категории.

Тези, които мислеха, че ще се пенсионират

в парламента, в министерствата и кабинетите на “Позитано”, са ясни - там е по-скоро патология, месианство, партийна аристокрация.

Бизнес брокерите, които ползваха партията като платформа за трупане на пари са третата категория недоволни, за тях също не страдам особено. Разбрах, че бившият председател Миков е напуснал партията, говори за някакво отстъпление от политики - добре е да каже кои, както и защо не напусна партията, когато се въведе плоският данък например?

Боли ме за обикновените партийни членове и симпатизанти, които наистина се умориха от разправии и трупаните вследствие на това загуби. При тях трябва да отиде ръководството, да ги погледне в очите и да им каже дълго премълчавани - в името на партийната дисциплина и единство, истини. Видя се, че тази дисциплина работи едностранно - рушителите се леят неспирно от екрани и вестници, ръководството мълчи, за да не уязвим партията. Това повече няма да се случва.

- А ще има ли промяна в подхода на ръководството към инакомислещите, или ще продължите да ги изключвате като Кирил Добрев?

- Никой не е изключен от БСП за инакомислие. Напротив, едва ли има по-публична и обществено фокусирана партия от нашата. Да сте чули нещо за проблемите в другите партии - има ли друга, която така щедро да присъства със свои лица във всички сутрешни блокове, следобедни блокове, съботно-неделни рубрики, радиопредавания, сайтове, вестници, социални мрежи? Помислете за това и пак ме попитайте има ли някакво специално отношение към “инакомислещите” в БСП. Казвам го, защото 80-90% от тези участия (в голямата си част едни и същи хора) са без знанието на пресцентъра на партията и съответно изразяват изцяло лични позиции на говорещите.

- Какъв е вашият поглед отвътре - как работи управляващата коалиция?

- Още е рано за оценки. Като всяка прохождаща коалиция, началото е трудно още повече, когато е съставена от няколко политически субекта. Има обаче факти и те са обективен измерител. Ние сме социалният стълб в правителството и програмата ни вече се реализира. Толкова социален бюджет не е имало отдавна в България. Социалните разходи са увеличени с над 30% спрямо 2021 г. Това не са просто числа.

Зад числата, които ще ви кажа, стоят

основни политики на партията - 

20 млрд. лв. за социална политика

Мечтаните от нас безплатни детски градини и ясли са факт от 1 април 2022 г., с 10% се увеличават парите за издръжката на детски градини и училища, с които ще се платят увеличените разходи за електро- и топлоенергия, горива и вода. Децата в предучилищните групи ще продължат да получават безплатни закуски, но с увеличен бюджет за това, за да бъде храната по-качествена. 6,5 млн. лв. са заложени за транспорт на учениците от средищни училища и професионални гимназии в съседни населени места. Ще се закупят и нови училищни автобуси, за да не остане и едно дете без възможност да има достъп до образование. Със 100 млн. лв. ще се финансира нова програма за извънкласни дейности в училище. И тази година учениците ще почиват безплатно на море, а бюджетът се увеличава и за тази мярка. С 15 млн. лв. се финансират физкултурни салони, спортни площадки в училище в името на здравето на децата. Заработва и нова програма за медиатори и социални работници в детските градини и училищата. Повишават се заплатите, отново заплатите на учителите като стожерите, като хората, които помагат на нас, на семействата, за отглеждането на нашите деца.

- Предстоят обаче важни за решаване теми - да очакваме ли трусове по бюджета, или по съдбата на КПКОНПИ, или по други теми?

- Бюджетът е най-голямото изпитание за всяка коалиция. Там ще бъдем абсолютно подготвени и безкомпромисни. По темата КПКОНПИ експертите в коалицията работят усилено и скоро ще намерим пресечните точки. БСП от години има ясни и изчистени позиции по въпроса. За всички важни и дискусионни теми има разписан коалиционен механизъм за обсъждане и намиране на общи решения, който до момента работи отлично.

- Ще се еманципира ли правителството и по-точно премиерът Кирил Петков от президента?

- А защо въобще смятате, че правителството и премиерът по някакъв начин са зависими от президента, за да се еманципират тепърва? Не намирам основания за такива съждения. Във всеки случай, ние, от БСП, винаги сме били за разделението на властите, никога не сме се бъркали в работата на президентската институция и другите независими власти, като, разбира се, очакваме същото по отношение на партийните ни дела и в упражняването на парламентарната и изпълнителната власт.

- Говори се за нов политически проект на президента - този път с участието на Мая Манолова и Атанас Пеканов. Ще бъде ли той заплаха за БСП и за властта?

- Чух за подобни намерения. Всеки има право да реализира собствените си политически виждания и намерения по начин, който намира за най-добър. В конкретния такъв, ако е реален, не виждам никаква заплаха за БСП.

- Като шеф на комисията по отбрана на парламента как ще коментирате искането на Русия НАТО да изтегли войските си от България и Румъния?

- Не мога да коментирам Румъния, а за България - безпредметно! В България няма войски на НАТО извън собствените ни въоръжени сили, които разбираемо няма как и откъде да изтеглим. Всъщност на територията на България няма войски на НАТО, разбирано в смисъл на формирования от различни държави - членки на алианса. Тук трябва да направим уговорка за наличие на Центъра за действие при кризи и аварии и координационен щаб на НАТО, които имат по-скоро престижен характер, а не влияят върху нарастване на силите на НАТО в региона. Очевидно е, че се визират ротационните военни формирования на САЩ в съоръженията за съвместното ползване в България. Това обаче е на двустранна основа и не е в рамките на НАТО. България е лоялен член на алианса и нашите въоръжени сили изпълняват с достойнство своите съюзнически задължения. България е суверенна държава, сама прави своя избор и не приема външен диктат, независимо откъде идва той. В същото време ние не желаем да бъдем въвличани във войни, настояваме за деескалация на напрежението и търсене на мирни решения.

Възстановяването на диалога с Русия

в рамките на политиките на ЕС е ключов елемент,

залегнал в коалиционното ни споразумение, и ние от БСП ще настояваме за неговото стриктно спазване.

- Испания обяви, че праща кораби в Черно море и се готви да изпрати и изтребители в България. Това няма ли да увеличи напрежението с Русия и нужно ли е за гарантиране на сигурността на България?

- Нямам информация за кораби, а съюзните изтребители от Испания и Нидерландия са част от рутинна мисия по AIR POLICING - единствената бойна мисия на територията на страната, част от охраната на въздушното ни съюзно пространство и югоизточния фланг на НАТО. Това няма връзка с напрежението от последните дни, мисията им е ограничена като време и пак повтарям - е рутинна.

Тук можем да отворим голямата тема защо българската изтребителна авиация е доведена до състояние да не може сама да изпълнява задачите по охраната на българското въздушно пространство - с прекрасно обучени пилоти, но без необходимата бойна техника. Но нека го оставим за друг път.

- Информиран ли сте кога правителството възнамерява да закупи двете подводници, за които говори военният министър Стефан Янев?

- Информиран съм, но не искам да навлизам в подробности. Твърдо подкрепям намерението на МО за възстановяването на българския подводен флот. Комисията по отбрана в НС ще съдейства напълно на този процес.

- Трябва ли България спешно да поръча втората осмица от F-16 и да ускори закупуването на бронирани военни машини?

- Българското общество трябва да започне разговор - искаме ли собствени способности, готови ли сме на определени жертви в името на националната ни сигурност и държавното самочувствие в условията на рязко променената глобална среда за сигурност. Наясно ли сме, че в страните около нас върви мощен процес на модернизация и превъоръжаване, от който ние видимо изоставаме. Когато проведем този разговор, съм готов да ви отговоря на първата част от въпроса.

За втората - без съмнение. Сухопътните сили са гръбнакът на всяка армия. За съжаление, в българската те са най-пренебрегнати, като придобиването на съвременна бронирана бойна машина е най-малкото, което можем да дадем на достойните мъже и жени, които служат в редовете на българските въоръжени сили!