Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Грантът, предоставен от Антъни Фаучи на Уханския институт е в епицентъра на скандала. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Грантът, предоставен от Антъни Фаучи на Уханския институт е в епицентъра на скандала. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Световните медии правят безпрецедентно разследване по изтеклите мейли между водещи учени за произхода на COVID-19

Американският президент Джо Байдън защити инфекционист номер едно на САЩ д-р Антъни Фаучи по повод на проверката за изтеклите мейли, че COVID-19 може да е "напуснал лабораторията в Ухан". "Аз съм много уверен в него", бяха думите на държавния глава. Според Белия дом медикът е "неоспорим актив", изиграл важна роля при овладяването на пандемията.

Индулгенцията е дадена на фона на множеството въпроси след мейлите между водещи британски и американски учени, в които те изразяват съмненията си доколко природата може да създаде патоген с подобни данни и заразност.

В мейл сър Джереми Фарар, директор на Wellcome Trust, на 2 февруари 2020 г. пише, че "вероятно обяснение" е, че COVID се е развил "в човешка тъкан в

лаборатория

с ниско ниво

на сигурност". Друг учен пише на сър Джереми Фарар, че "по-нататъшният дебат би нанесъл ненужна вреда на науката като цяло и науката в Китай в частност". В кореспонденциите участва и д-р Колинс, бивш директор на Националния здравен институт на САЩ, който предупреждава, че това може да срине "международната хармония". В следващ мейл сър Джереми Фарар отбелязва, че и други негови колеги вярват, че вирусът не се е развил естествено.

Макар че американското разузнаване дълго време провежда свое разследване по въпроса, Байдън нареди нова проверка, което предизвика

гневни реакции

от страна на Пекин. Там винаги са отхвърляли тази теория, защото лабораторията в Ухан е с най-високо ниво на сигурност. Освен това тя е създадена с финансиране и помощ от страна на САЩ и Франция, а д-р Фаучи преди пандемията им бе осигурил средства за изследване на коронавирусите. Световните медии започнаха разследвания, свързвайки се с учените, изразили своите съмнения в мейлите. Това даде повод на бившия американски президент Доналд Тръмп да обяви, че той първи е съобщил, че има такива данни и че ако това се докаже, Китай ще дължи - на САЩ и на света - около

$10 трилиона обезщетения

за над 3,5 млн. невинни живота, отнети от вируса, и за съкрушителните удари върху световната икономика.

Института по вирусология в Ухан е с най-високо ниво на защита.
Института по вирусология в Ухан е с най-високо ниво на защита.

Изказването му даде повод зам.-лидерът на републиканците в Камарата на представителите Стив Скализ да поиска д-р Фаучи да се изправи отново пред Конгреса. Той настоява лекарят да обясни каква е ролята на правителството на САЩ в изследванията, които може да са "допринесли за развитието на новия коронавирус".

Пекин не понася подобен тон и открай време отхвърля всички подобни атаки. По повод на изтеклите мейли оттам заявиха, че тази теория е изключително невъзможна.

В същото време в американския печат се появяват все повече съобщения, че може да не е произлязъл от

пазара в Ухан,

а от лабораторията.

Би Би Си цитира отговора на д-р Фаучи, който заявява, че няма нищо странно в комуникацията му с шефа на EcoHealth Alliance - медицинска организация с нестопанска цел. Оглавяваната от Фаучи Американска агенция за обществено здраве й осигурява 600 хил. долара в периода 2014-2019 г. безвъзмездна помощ, за да се проведе изследване на коронавирусите при прилепите. От изтеклите мейли се разбира, че шефът на организацията Питър Дазак през април 2020 г. пише на д-р Фаучи, че е много "смел", когато се стреми да развенчае теорията, че вирусът е изтекъл от лабораторията в Ухан.

"Много благодаря за любезната бележка", е отговорът на Фаучи и именно за него се хващат световните медии. Медикът твърди, че това е формално и че все още смята, че вирусът е прескочил от животинския свят към човека, но в същото време

иска да е с

отворено съзнание

и затова не може да отхвърли и тезата за лабораторен произход. "Мисля, че идеята е доста пресилена, че китайците умишлено са създали нещо, така че да могат да убият себе си, както и другите хора", смята Фаучи. Според някои това е силен довод, опровергаващ теорията, че вирусът е биологично оръжие, но не е достатъчен да прекрати тезата за случайно изпускане от лабораторията в Ухан.

Разследване на Vanity Fair установява, че в Държавния департамент за първи път обсъждат произхода на вируса на 9 декември 2020 г. Според изданието на участниците в разговора е било наредено да не продължават изследванията дали е лабораторен, защото ще стане ясно, че САЩ са участвали във финансирането на проучванията в Ухан.

Разследване на "Уолстрийт Джърнъл" установява, че трима души в Института в Ухан са се разболели през ноември 2019 г. и са починали. Отговорът на Фаучи бе, че иска да види медицинските им досиета – дали въобще има починали и ако да - от какво са си отишли.

Той помоли Китай да публикува досиетата и на онези шестима души, които през 2012 г. влизат в пещера с прилепи в Юнан, след което умират. Теорията на медика е, че

произходът

на коронавируса може да е именно в тази пещера, след което е започнал да се разпространява или е "минал през лабораторията". В скандала се намеси и д-р Робърт Редфилд, който по времето на Тръмп оглавяваше Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Още тогава той бе категоричен, че вирусът е лабораторен, но тези дни обяви, че заради тези свои думи е получил смъртни заплахи от колеги учени.

Би Би Си припомня и питането на сенатор Джон Кенеди дали американските долари не са използвани с някаква друга цел, примерно усилване на вируса, на което д-р Фаучи отговаря, че никога не се знае. Именно затова Тръмп изригна с думите: "Какво е знаел д-р Фаучи за

изследването с усилването?!"

Това е причината Конгресът да призове лекаря да обясни каква точно е ролята на правителството на САЩ във финансирането на проучвания, които може да са "допринесли за развитието на вируса". За съжаление в случая има твърде много политика, пропаганда, емоции, искания за обезщетения, което вероятно ще попречи истината да излезе наяве. А тя ще е единственият гарант тази трагедия повече никога да не се повтаря.