Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА
СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

„Отговорностите, които аз имам като министър на отбраната, ще бъдат съобразени с българския национален интерес. В този смисъл подготовката на военно присъствие, подготовката на допълнително усилване на това военно присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено, при необходимост и при взимане на политическо решение, с български въоръжени сили“.

Това каза днес, 22 януари, министърът на отбраната Стефан Янев, който коментира пред журналисти напрежението по Източния фланг на НАТО.

„Ние добре знаем какво е реалното състояние на Въоръжените сили и, че има определени недостатъци. Именно тези недостатъци, там, където ги имаме, и където е преценено от военно-техническа гледна точка, ще бъдат компенсирани с такъв тип способности на съюзни държави от НАТО“, добави министърът на отбраната.

По отношение на изявлението на руското външно министерство за изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния министър Янев подчерта: „Не искам българските граждани да остават с впечатление, че нещо специално се е случило вчера, че някой специално е посочил с пръст България и е направил специално изявление. Този тип изявления се правят регулярно и не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за нас“.

Стефан Янев бе категоричен, че ще работи за възможно най-бързо довеждане на способностите на Българската армия и Въоръжени сили до желаното състояние. Днес той присъства на официалната церемония по встъпване в длъжност на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.