Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Кирил Петков с видеообръщение към делегатите на висшия партиен форум на БСП

Конгресът на БСП да гласува доверие на лидерката Корнелия Нинова и подадената от нея оставка да не се констатира. Това са поискали вече 500 от делегатите на червения конгрес, чието заседание ще започне всеки момент в зала 1 на НДК.

Подписката в подкрепа на Нинова, тръгнала от Благоевград, до момента е подкрепена от 500 делегати, каза пред медии секретарят на Изпълнителното бюро на партията Вяра Емилова.

Нинова подаде оставка след парламентарните избори на 14 ноември, като така пое отговорността, че партията остана четвърта сила в новото Народно събрание. Стратегията на лидерката - поведение с умерен тон, което тя зададе на своята партия в последните три предсрочни предизборни кампании, обаче легитимира столетницата като партия на промяната. Нинова направи БСП приемлива за управлението и желан партньор за коалиция както от партиите на статуквото, така и от тези на промяната. Но заложи на партиите на промяната. В момента БСП и балансьорът в четворната коалиция, а Нинова стана вицепремиер и икономически министър.

630 от общо 976 делегати се регистрираха за висшия партиен форум. В НДК са и близо 300 гости, сред които представители на партиите в лявата коалиция. Влизането е със зелен сертификат, а за тези, които нямат такъв, има мобилни лаборатории за бързи тестове за ковид.

Премиерът Кирил Петков пък изпрати видеообръщение до делегатите на конгреса. Още много работа ни чака, за да изтръгнем корупцията и да дадем справедливост на хората. Заедно ще се справим и вярвам, че ще успеем да постигнем обещанията, които всички ние сме дали, каза премиерът. Приветствие изпрати и ген. секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла.

Много е важно да определим кои са червените линии за БСП, за да не се срамуваме после пред избирателите, заяви преди началото на форума лидерът на БСП в София Калоян Паргов. Той напомни, че в столицата вече са поставили въпроса за началото на подготовката на местните избори, защото те са един от фундаментите на всяка власт. Остават близо 2 г. до местните избори, но този въпрос не трябва да се подценява, категоричен бе Паргов.

Крум Зарков, който вече обяви, че ще се кандидатира за лидер на БСП, ако се стигне до пряк избор, пък каза, че очаква да се стигне до такъв. Това беше заявката за този конгрес, който бе свикан от председателя, за да констатира оставката, която самата тя подаде, така че днес трябва да вървим по нашите правила, заяви Зарков. Той определи като фарс подписката в подкрепа на Нинова. Готов съм на откровено и другарско състезание и партията ни има нужда от такова, защото преживяхме голяма травма на три пъти миналата година и не можем да очакваме, че нещо добро ще се случи на следващите избори, обясни Зарков.

В началото на заседанието пък Светлана Шаренкова помоли за почивка в 10,45 да се даде почивка, за да може тези, които искат да отидат на тържественото встъпване във втория мандат на президента Румен Радев, да могат да го направят. Весела Лечева пък поиска изместване графика на конгреса с два часа, за да може членовете на БСП да бъдат съпричастни с огромната радост за избора на втори мандат на Радев и Илияна Йотова. От 1997 г. датата за встъпване в длъжност на президента е 22 януари, датата на конгреса не бе правилно избрана, каза Лечева.

Всички сме съпричастни и горди от победата на Радев и Йотова и не виждам това да оставя съмнения у някого. Всеки от нас има възможност да се включи в тази тържествена церемония. Членовете на Инициативния комитет и на ръководството ще участват, обясни водещият заседанието на конгреса Георги Свиленски. Той напомни, че при разглеждането на датата на конгреса от Националния съвет никой не е обърнал внимание, че тя съвпада с встъпването във втори мандат на Радев. Делегатите пък отхвърлиха исканото отлагане на програмата със 138 гласа "за", 384 "против" и 111 "въздържали се".