Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румънският премиер Николае Чука, който пое поста преди по-малко от два месеца, е обвинен в плагиатство на близо една трета от докторската си дисертация, съобщава изданието "Политико".

Най-малко 42 страници от общо 138 съдържат плагиатско съдържание според разследването на журналистката Емилия Шеркан, публикувано вчера. В него тя представя доказателства, според които Чука не само е плагиатствал дума по дума от други разработки, но също така е използвал техники да заличи плагиатството.

Чука, който е бивш военен офицер, отрича и заявява, че докторатът му е написан според изискванията, които са били в сила по това време.

Тези публични обвинения не могат да бъдат научно аргументирани, допълни той в съобщение в официалната си страница във Фейсбук.

Лидерът на опозиционния Съюз за спасение на Румъния Дачиан Чолош призова за спешно разясняване на ситуацията и разследване, като добави, че ако твърденията се окажат верни, премиерът трябва да подаде оставка.

Журналистката Емилия Шеркан е известна с разследванията си за плагиатство на румънските политици, като преди е получавала смъртни заплахи.

Не за първи път плагиатството и неточностите в автобиографиите са проблем сред политическата класа на Румъния. Няколко седмици след като сегашното правителство пое властта, министърът на дигитализацията Флорин Роман подаде оставка след обвинения за неверни данни в автобиографията си. През 2014 година тогавашният премиер Виктор Понта трябваше да върне докторската си степен след твърдения за плагиатство, които бяха потвърдени през 2020 година.