Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Може да се окаже, че без ваксина няма да го пуснат на нито един от значимите за кариерата му турнири

Спонсорите му ще се съвещават дали имиджът му на отявлен антиваксър е полезен за техния бизнес

Войната между австралийската държава и Новак Джокович приключи според сценария на почти всеки един военен конфликт в историята на човечеството - загубите са много повече от ползите и за двете страни. Властите в Канбера биха барабаните в чест на победата, след като така и не допуснаха неваксинираната спортна звезда на своя територия. Посланието към останалия свят е категорично: Мерим с еднакъв аршин и при принца, и при просяка, когато става дума за COVID-19. Семейството и въобще сръбското общество също организираха триумфално посрещане на своя скъпоценен син, който не падна на коляно пред световните господари и защити принципите си.

Фалшивата радост

на участниците

в шумния световен конфликт едва ли ще прикрие горчилката от последствията както за държавата континент, така и за номер 1 в света. Трезво мислещите австралийци едва ли са доволни, че с действията си властимащите настроиха половината свят срещу тях. Да не говорим, че "Аустрелиън оупън" изгуби половината от очарованието си, след като Джокович няма да може да се бори за десета титла от турнира и рекордна 21-ва от Големия шлем. Отсъствието на сърбина със сигурност ще се отрази на интереса. Но я си представете каква гледаемост щяха да имат мачовете на Ноле, ако все пак му бяха позволили да играе на кортовете в Мелбърн. Нищо чудно, че лично австралийският министър-председател Скот Морисън направи изявление по темата, за да убеди своите гласоподаватели, че не е имало друг

изход от заплетената ситуация

"Анулирането на визата на сръбския тенисист бе направено в името на обществения интерес. Нашите жители направиха много жертви по време на пандемията и благодарение на тях отбелязахме най-ниските нива на смъртност в света, като в същото време съхранихме икономиката си. Нормално беше и в този случай да ги защитим по най-добрия възможен начин", опита да си върне симпатиите на хората Скот Морисън. Медиите в страната обаче предупредиха за капаните, които са били заложени с изгонването на Новак Джокович от страната.

Местните власти нееднократно акцентираха върху способността на Новак Джокович да влияе на обществените настроения. Която му способност бе възприета като

заплаха за плановете на правителството

да ваксинира всеки един австралийски гражданин. Допускането на един толкова популярен спортист, който в същото време е враг на ваксините, щеше да даде лош пример - казаха политиците, а съдиите от Федералния съд се съгласиха с тях.

Въпросът сега е дали един неваксиниран спортист, който е познат само на своите роднини и приятели, може да влезе на австралийска територия, при положение че няма шанс да повлияе на гражданите? И дали съдебното решение не е предпоставка за

ограничаване на човешките права

Защото всеки един популярен мъж или жена може да получи забрана за влизане в Австралия, ако се прецени, че с думи или действия е способен да предизвика социални вълнения. Дали така няма да бъдат канени и приети само най-послушните?

Тези и други неудобни въпроси засега не са намерили своите отговори, което налива масло в двигателя на бързо разрастващата се антиавстралийска коалиция. В ядрото й съвсем разбираемо са роднините на Новак Джокович. Самият Ноле направи много умерено изказване, след като чу решението на съдиите, но явно не се сети да "затвори" устата на родата и на политиците в родината си, които на негов гръб започнаха да си помпат рейтинга. Крайните изказвания може и да се харесват в Сърбия и на Балканския полуостров, но не правят добро впечатление на други места по света, които често са посещавани от Джокович и които му осигуряват прехраната.

Бащата на

Новак прекали

В бъдеще Сърджан със сигурност ще съжалява за някои от изказванията си през последните дни", отсече тенис легендата Борис Бекер в подкаст на "Евроспорт Германия". Лесно може да се предположи, че твърде емоционалните семейни изяви ще отблъснат партньорите, които наливат пари в сметката на сегашния номер 1 в света, но срещу парите си искат качество, блясък и предвидимост. Един от основните му спонсори вече обяви, че ще поиска подробна информация за случилото се на австралийска земя, за да вземе решение дали да продължи бизнесотношенията си с тенисист номер 1 в света. Останалите големи фирми, които наливат годишно около 30 млн. евро в сметката му, засега се въздържат от коментар.

Другият много важен въпрос пред Джокович е

къде ще може да играе оттук нататък

Вратите пред него една по една започнаха да се затварят, а ключът се оказва сертификатът за поставени ваксини срещу COVID-19. Само допреди няколко дни французите го успокояваха, че ще го приемат на "Ролан Гарос" и без да покаже писмено доказателство, че "се е боцнал", както обичат да казват противниците на ваксините. Преди броени дни обаче властите в Париж направиха обратен завой и въведоха изискване, според което всички професионални спортисти трябва да се ваксинират, ако искат да участват в състезания на френска територия.

Изглежда малко вероятно Джокович да се промъкне между капките с обяснението, че наскоро е изкарал коронавируса. Положителният му тест от 16 декември му създаде само проблеми в сблъсъка с австралийските власти и е по-добре да не пробва пак по старата схема.

Отсъствието

му от кортовете

в Париж ще бъде тежък удар за формата му, за имиджа му, за банковата му сметка. Това, разбира се, са само предположения какво би се случило, ако пандемията не отпусне хватката си и не си тръгне от нашия живот. Поне според сегашните правила Ноле ще може да играе на "Уимбълдън", но ще го спрат за US Open. Между турнирите от Големия шлем го чакаха куп мастърси, много от които също ще трябва да гледа по телевизията, ако не се ваксинира.

Лоша новина за него е и възможността да загуби лидерската си позиция в световната ранглиста. Шансове да го изместят имат Даниил Медведев и Александър Зверев при

добро представяне

в Мелбърн

След това Ноле трудно ще си върне трона, ако не го допуснат до големите турнири, носещи най-много точки. Едва ли някой може да си представи какво напрежение се е стоварило върху сърбина. Само че той е станал велик спортист не само заради таланта, но и заради желязната си психика. След бурята светът очаква с огромно нетърпение да види отново на корта Ноле, за когото сякаш започва нова ера в тениса и в живота.