Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият сенатор Рауф Арашуков
Бившият сенатор Рауф Арашуков

Руският убиец №1, лидерът на Ореховската организирана престъпна група, бивш сенатор, губернатор и полковник милиардер застават пред Темида през 2022 г.

В Русия предстоят знакови съдебни дела за особено тежки престъпления. През 2022 г. пред Темида ще застанат: Аслан Гагиев-Джако, убиец №1 на Русия, бившият сенатор Рауф Арашуков, обвинен за създаване на организирана престъпна група и кражба за газ, бившият губернатор на Хабаровск Сергей Фургал, обвинен за организиране на убийства, лидерът на Ореховската гупировка Сергей Буторин-Ося, поръчител на убийство срещу служител на МВР, Иван Сафронов, съветник на ръководителя на "Роскосмос", замесен в държавна измяна, масовият убиец от Казан Илназ Галявиев и много други. Чия съдба ще реши руското правосъдие през следващите 12 месеца по знакови наказателни дела, разказва "Лента.ру".

Бившият сенатор Рауф Арашуков

В продължение на няколко месеца Московският градски съд се опитваше да събере съдийски състав за разглеждане на наказателното дело на бившия сенатор и член на Съвета на Федералното събрание на РФ от Карачаево-Черкезия Рауф Арашуков, баща му Раул Арашуков, голям предприемач в газовия сектор, и други подсъдими по делото. Първоначално московчани не искаха да участват в заседанията, но до ноември м.г. съдът успя да набере 33-ма съдебни заседатели от шести опит. Те ще трябва да установят дали семейство Арашукови, чиито членове бяха задържани през януари 2019 г., е виновно за създаването на организираната престъпна група (ОПГ), откраднала природен газ от "Газпром" за 31 милиарда рубли (706 273 706 млн. лв.).

Освен това бившият сенатор е обвинен в организирането на убийствата през 2010 г. на Аслан Жуков, лидер на черкезкото младежко движение, и Фрал Шебзухов, съветник на президента на Карачаево-Черкезката република. През декември 2017 г. свидетел казва по време на разпит, че Арашуков му е платил 500 хиляди рубли за организиране на сплашването и побоя на Шебзухов. На 5 септември 2018 г. роднини на убитите Жуков и Шебзухов протестираха пред сградата на Генералната прокуратура в Пятигорск с искане за приключване на разследването и наказване на всички виновни. Те се позоваха на показанията на задържаните участници в тези престъпления, които наричат Рауф Арашуков поръчител. Делата бяха прехвърлени за разглеждане на федерално ниво.

На първото заседание Рауф Арашуков каза, че не се признава за виновен за предполагаемите престъпления, същото казаха и баща му Раул, и други замесени в случая лица. Единственият обвиняем, който се призна за виновен, е Гузер Хашукаев, обвинен в присвояване, фалшив донос и участие в престъпна общност.

Казанският стрелец Илназ Галявиев

На 11 май 2021 г. сутринта 19-годишният възпитаник на казанската гимназия №175 Илназ Галявиев, тихо момче, което не общува с никого и мрази всички, идва в гимназията и открива огън по ученици и учители. Както установи разследването, младежът е донесъл със себе си самоделно взривно устройство и гладкоцевна ловна пушка, купена от пазара за 30 000 рубли (650 лв.). Галявиев взривява устройството и застрелва всички, които среща. Жертвите на казанския стрелец са девет души, сред които 7 деца, а 20 са ранени.

Галявиев е задържан при излизане от гимназията. От материалите по наказателното дело следва, че се е опитал да "имитира действията на неформални представители на една от деструктивните субкултури, информация за които е получил от интернет, копирайки поведението им по време на атака". Преди трагедията Галявиев стартира свой канал в социалната мрежа "Бог", където се появява с черна маска с червен надпис "Бог", твърди, че се смята за Бог, и обещава "да застреля голямо количество биобоклук", пише в. "Комсомолская правда".

Първата психолого-психиатрична експертиза на Института по съдебна психиатрия в Москва обявява младежа за луд, а втората, проведена в психиатричната болница №6 в Санкт Петербург, стига до обратното заключение според "Лента.ру".

Експерти смятат, че Галявиев е бил напълно наясно с действията си по време на нападението срещу гимназията. В хода на разследването той напълно признава вината си и се разкайва за постъпката си. Повече от 600 души са признати за жертви по неговия случай. Илназ Галявиев ще получи доживотна присъда за масовото убийство.

Бившият губернатор на Хабаровск Сергей Фургал

Той е обвинен за създаване на организирана престъпна група, организиране на убийства и незаконен трафик на оръжие. На 22 октомври м.г. Следственият комитет на Русия обяви за приключило разследването по наказателното дело на бившия ръководител на Хабаровска територия Сергей Фургал. Според разследването Фургал е създал престъпна група, чиито членове през 2004-2005 г. са се опитали да убият бизнесмена Александър Смолски, а също така са организирали разправа с бизнесмените Евгений Зорей и Олег Булатов. По случая през 2020 г. са арестувани четирима души.

Според разследването мотивът за престъпленията е желанието на Фургал да разшири бизнеса си и да елиминира конкурентите си. По време на разследването той заяви, че върху него се упражнява натиск, за да бъде принуден да сключи досъдебно споразумение. Следственият комитет отрече тези изявления и вижда в тях опит на бившия губернатор на Хабаровск да дискредитира разследващите органи.

По искане на Генералната прокуратура Върховният съд на Русия реши да не провежда процеса срещу Фургал в родния му регион, за да гарантира обективност. Случаят ще бъде разгледан от съд в Московска област. Фургал настоява, че е невинен за престъпленията, и иска съдебен процес.

Иван Сафронов, съветник на ръководителя на “Роскосмос”

На 1 ноември ФСБ на Русия обяви приключването на разследването по наказателното дело срещу съветника на ръководителя на руската космическа агенция "Роскосмос", бившия журналист от в. "Комерсант" и "Ведомости" Иван Сафронов, арестуван на 7 юли 2020 г. по обвинение за държавна измяна. Официално пресслужбата на ФСБ съобщи, че Сафронов, "изпълнявайки задачи на една от специалните служби на НАТО, е събирал и предавал на представител информация, представляваща държавна тайна, относно военнотехническото сътрудничество, отбраната и сигурността на Руската федерация" и срещу него е образувано наказателно дело. Според "Лента.ру" той е обвинен за предаването на чешките специални служби на секретна информация за военнотехническото сътрудничество и доставката на руско оръжие за Африка и за дейността на руските въоръжени сили в Близкия изток.

"Вести недели" информира, че Сафронов е бил приятел и се е срещал няколко пъти с Мартин Лариш, който през 2010-2012 г. работи в Москва като кореспондент на чешкия вестник Lidove noviny, а след това в Чехия става съосновател и ръководител на Центъра за анализ и превенция на безопасността, специализиран в изготвянето на доклади за безопасност в Източна Европа и Африка. Пред Би Би Си Лариш отрича принадлежност към чешките специални служби.

След обвинението в окончателната му версия през 2021 г. към случая "Сафронов" е добавен нов епизод, свързан с предаването от Сафронов на класифицирана информация на политолога Демури Воронин, който беше задържан от руските специални служби в московски хотел през февруари 2021 г. за държавна измяна. Сафронов бил продал информация на политолога за дейността на руските въоръжени сили в Сирия, а впоследствие Воронин я препратил на представители на Университета на Цюрих в Швейцария и на Германската федерална разузнавателна служба. Според ФСБ информацията, предадена от Сафронов на Запад, може да се използва за анализ на действията на руските войски в Сирия.

Разследването на ФСБ установява, че обвиняемият е използвал софтуер за криптиране VeraCrypt при събиране и прехвърляне на информация на контрагентите си.

През лятото по случая с държавната измяна на Сафронов ФСБ разпита ръководителя на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин. Съдържанието на показанията му е класифицирана информация.

По време на разследването и след неговото приключване на Сафронов многократно е предлагано да сътрудничи на разследването, но той категорично отказва и не признава вината си.

Генерал-полковник Халил Арсланов

На 3 декември приключи разследването по делото на бившия заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия генерал-полковник Халил Арсланов, обвинен за вземане на подкупи и измама. Подсъдимият и неговите адвокати започнаха да се запознават с материалите по делото, в което има над 300 тома доказателства. След това Арсланов ще бъде предаден на съда.

Генерал-полковникът е обвинен в кражба на 6,5 милиарда рубли (над 148 млн. лв.) при изпълнение на държавни поръчки за производство на завишени цени и доставка на преносими радиостанции "Азарт" на руските въоръжени сили, вземане на подкуп в размер на 12 млн. рубли (над 273 хил. лв.) и други престъпления.

Показания срещу Арсланов даде бившият началник на управлението за планиране на комуникациите на Главното управление на съобщенията на руските въоръжени сили генерал-майор Александър Оглоблин

Самият Оглоблин ще бъде съден за измама на стойност 1,6 млрд. рубли (над 36 млн. лв.) при изпълнението на държавни договори на Министерството на отбраната. Оглоблин нарича Арсланов организатор на измамната схема, но той не признава вината си и твърди, че Оглоблин го е оклеветил.

За убиец №1 на Русия и останалите четете ТУК