Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Точно като коронавируса великият сръбски тенисист раздели света на две – едните му ръкопляскат, а другите го обвиняват в безотговорност

С положителен тест в джоба Ноле е обикалял по партита и събития, вместо да си стои изолиран у дома

Споровете колко точно опасен е коронавирусът и трябва ли да се въвеждат мерки за ограничаването му доведоха до най-голямото разделение между хората от Студената война насам. И точно в мига на най-голямото противопоставяне между привърженици и противници на ваксините и сертификатите дойде скандалът с Новак Джокович.

Австралийското му приключение радикализира двете групи. Сега привържениците му го величаят като герой, опълчил се на световните господари, а противниците му го обвиняват, че се е

възползвал от звездния си имидж, за да стъпче в калта правилата,

които уж би трябвало да важат за всички.

Масло в огъня наляха и австралийските власти, които действаха твърде безцеремонно срещу голямата звезда на световния тенис, сакън да не ги заподозрат в двойни стандарти. Сърбинът бе пратен в лош хотел с лоша храна и дървеници между чаршафите. Държаха го като заложник за няколко дни, което наистина е по правилата, но няма как да бъде прието еднозначно не само от австралийското, но и от световното общество.

Сънародниците му само това и чакаха, за да нададат вой до Бога. Сърбите вдигнаха дипломатически скандал и само дето не заплашиха с военен конфликт австралийците. А когато стане толкова шумно, фактите притеснено отстъпват назад, за да сторят път на кресливите измислици. В подобна изключително нездравословна среда е невъзможно да бъдат отсети полезните уроци от зрелищния скандал с най-добрия тенисист в света.

Вредите обаче са много и се виждат и с просто око. Обществата са още по-разделени, а популизмът и опасното фантазьорство взимат надмощие над способността за трезва преценка на случващото се около нас.

Самият Джокович едва ли е доволен от случилото се

на австралийска земя. Да, той сплоти редиците на своите привърженици, но и отблъсна много хората, които го заподозряха, че с типичната за нашите географски ширини безцеремонност се опита да потъпче правилата.

Нагледали сме се на богати и известни спортисти, политици, бизнесмени, които настояват да се признава полубожественият им статут. Те не се редят на опашки, минават най-отпред на червения светофар и гледат всячески да провокират органите на реда с действията си извън закона. Ако някой все пак опита да ги третира като нормални членове на обществото, популярните насъскват армиите си от фенове, които са готови до последна капка кръв да бранят месията. Нима не прекали бащата на Джокович, сравнявайки сина си с Исус Христос?

Балканският синдром често разболява хората с власт, пари и успехи на спортната арена. Джокович може също да е пипнал упорития вирус на мегаломанията. Симптомите са налице. Той опитва да убеди австралийските си домакини, че не може да си сложи ваксина, тъй като

на 16 декември

е дал

положителен тест

за коронавирус. Това е добро извинение и шанс за Ноле да участва на "Аустрелиън оупън".

Лошото е че след 16 декември топспортистът се е разхождал по широкия свят, участвал е на шумни партита, прегръщал е свои фенове и въобще се е радвал на живота, вместо да си стои у дома изолиран. Най-лошият възможен извод от неговото поведение е, че той

напълно съзнателно не е зачел

здравните правила,

явно осланяйки се на убеждението, че звездният му статут му дава право да прави каквото си поиска.

Действията на Джокович след положителния тест за коронавирус оставят още по-лош привкус в устата, ако си спомним атаката на неговото семейство по адрес на Григор Димитров през юни 2020 г. Тогава таткото на Ноле – Сърджан Джокович, обвини Гришо, че е отишъл едва ли не съвсем съзнателно да заразява с COVID-19 участниците на турнира "Адриа Тур", организиран от сина му. Димитров даде положителен тест, а състезанието беше преждевременно прекратено.

Фамилията на сръбския тенисист тогава се разгневи на Григор за евентуални негови постъпки, които много приличат на сегашното поведение на Джокович. Гришо знаел, че е болен, но отишъл да играе и да разболява колеги на килограм. Сюжет, който се повтаря едно към едно през последните дни. Но има и една важна разлика между тогава и сега. Григор отиде на онзи турнир, без да се е тествал и дни по-късно заяви в инстаграм, че има ковид. А Новак е бил с положителен тест в задния джоб,

докато се е радвал

на живота

в компанията на стотици близки и напълно непознати хора.

Въпреки положителния тест Джокович явно се е чувствал в прекрасно здраве, когато стъпи на австралийска земя, за да се подготви за своя поход към 21-вата титла от Големия шлем, която да го настани еднолично на върха в най-престижната тенис класация. И тук трябва да припомним още един любопитен момент. Преди да извадят коза с прекарания ковид, от екипа му опитаха да издействат изключение от правилата, разкривайки за мистериозно автоимунно заболяване на своя патрон. Години наред гениалният тенисист

спазва строга безглутенова диета

и сега се оказва, че цялото това ограничаване е заради въпросното заболяване.

Само дето никой не разбра откъде излезе тази информация. Някак помежду другото се появи в интернет пространството. Ноле досега не е излязъл, за да заяви официално: "Болен съм и затова не мога да се ваксинирам". И докато продължава това не чак толкова елегантно подхвърляне на различни версии и диагнози, спортният, а и не само спортният свят едва ли ще се успокои. Някои ще продължат да го боготворят като общонационален борец за човешки свободи, а други ще го наричат самозабравил се балканец.

Едно поне е сигурно – ако наистина позволят на Джокович да играе на "Аустрелиън оупън", турнирът от Големия шлем със сигурност ще се превърне в най-гледаното тенис състезание за всички времена.